0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na önerim (1) 

Türkiye, yeni sisteme fiilen geçtiği için zaman kaybetmeden yeni uygulamaları da yürürlüğe koymak gerekli. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilk önerim, uzmanlık alanım olan altın sektörü ile alakalı olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane, sektörde daha aktif rol almalı. 

Yeni çıkarılacak yasa ve görevlendirmelerle bunu başarabiliriz. 22 ayar altın sarrafiye basma yetkisi olan Darphane, artık reşat, hamit, reşat beşibiyerde ve 24 ayar külçe altın basımlarına başlamalı. 

Çünkü vatandaş reşat, hamit, reşat beşibiyerde ve 24 ayar altın talebini sürdürüyor. 

Ancak piyasada dolaşan reşat ve hamit altınların yüzde 90’ı 21 ayar. 

Altın günü düzenleyen bankaların, altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikası uygulaması kapsamında milletin reşat altınlarının kabul edilmemesinin nedeni de 21 ayar ya da daha düşük ayara sahip olmasıdır. 

Diğer yandan vatandaş reşat beşibiyerde altınlara 500 - 1.000 lira arasında işçilik ödemek zoruna kalıyor. 

Çünkü 22 ayar reşat, hamit ve reşat beşibiyerde altınlar zor bulunduğundan sınırlı sayıda olması onu daha kıymetli yapıyor. 

Ancak Cumhuriyet ve Cumhuriyet beşibiyerde altınlar için bu işçilikler uygulanmıyor. 

Darphane, sınırsız sayıda bastığı ve basma yetkisi olduğu için ulaşması kolay bir tercih oluyor. 24 ayar Külçe gram altın basmaları da yerinde bir karar olacaktır. 

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı bugünlerde dip seviyelerde işlemler gerçekleştiriyor. 

Yani 1.227-1.197 dolar bant aralığı gelecek yıllar için bulunmaz seviyeler olduğunu söyleyebiliriz. Altının ons fiyatı ya da altının gram fiyatında sert düşüşler yaşandığında iç piyasalarda ne hikmetse gram altın “ YOK “ satıyor. 

Vatandaşın düşük fiyattan tasarruflarını altına çevirmesi, altın talebini artırması kadar doğal bir gelişme olamaz. Türkiye’de doların yüksek, altının ons fiyatının da düşük olması iç piyasalara 24 ayar gram altın basan rafinelerin yoğunluğunu haklı kılıyor, iç piyasaların talebi ya karşılanamıyor ya da işçilik uygulanıyor. 

Bu sorunun önüne geçmenin en kolay çözümü Daphane’nin işleyişinde farkındalık olacaktır. 

Bugün Darphane’nin altın basımı hakkına düşüncemi belirttim. 

Pazar günü “sahada nasıl aktif olmalı“ konusuna değineceğim. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX