0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Turist kalpazanlara dikkat! 

Tatil sezonunun devam ettiği bugünlerde Türkiye’de yabancı turist sayısında ciddi artışlar gözlemliyoruz. 

Tatil için Türkiye’yi tercih eden yabancı ziyaretçiler, ekonomiye katkı sunmaya devam ediyor. Ancak aralarında kalpazanların da olduğunu ve hedeflerinde esnafların olduğunu belirtmek isterim. 

***

Turist görünümlü yabancı kalpazanların yeni taktiği ‘Alman malı 4 dokuz!’ Yani alman rafinelerinin 24 ayar külçe altın kalıplarını taklit edilerek 24 ayar altın kaplama külçenin içine taş maden koyup altın diye satıyorlar. 

Dışına da 999.9 patenti vuruyorlar. 

Dışı tamamen altın kaplama olan külçenin içi taş maden dolu! 

Kalpazanlar, gram altınların sahtesini yapmaya beş yıl önce başladı. Basmış oldukları sahte altınları bozdurmak için yaz aylarında yabancı uyruklu güzel kadınları kullanarak piyasaya çıkarıyordu. Biz, bu konuda hem kuyumcu esnaflarını hem de vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. 

*** 

Olay şöyle gelişiyor: 

Yabancı turist görünümlü kalpazan, elindeki sahte külçeleri kuyumcu esnafına götürüyor ve bozmak istediğini söylüyor. Kuyumcu esnafı karşısındakinin yabancı bir turist olduğunu gördüğünden elindeki külçe altının da yabancı marka olmasını normal karşılıyor. 

999.9 ayar yazdığını gören kuyumcu esnafı külçenin dışını mihenk taşı ile altın olup olmadığını kontrol ediyor. 

Altın olduğunu düşünen esnaf fiyat veriyor, turist de oyunda inandırıcı olmak için aynı caddede başka kuyumculara giderek formaliteden fiyat alıyor. Turist görünümlü kalpazan, karşı taraftaki kuyumcunun daha az fiyat verdiğini söylüyor ve elindeki sahte altının az bir miktarını TL’ye kalanını ise dövize çeviriyor. 

***

Kuyumcu esnafı yoğunluk ya da ihmalden dolayı bu külçe altını kesmemişse ciddi anlamda dolandırılmış oluyor. Mesela bu hafta bir kuyumcu esnaf arkadaşımızın başına aynı olay geldi. 

Güzel giyinen gösterişli bayan turistler elinde bulunan alman marka patentli 100 gram 24 ayar külçe altını bozdurmuş. 

Daha sonra eritmeye giden 100 gramlık külçenin içi tamamen taş dolu olduğu anlaşılıyor ama iş işten geçiyor. Kuyumcu esnafı ihmalinden dolayı 15.773 liira dolandırılarak zarar etmiş oldu. 

Cezalar yetersiz. 

Kuyumcu esnafı herhangi bir kalpazanı yakalayıp polise teslim ettiğinde kalpazan şikayetçi olan esnaftan önce karakoldan çıkıyor. 

Karakol ifadesinde kalpazanları şu ifade kurtarıyor: “Bana düğünde takmışlardı, hediye getirmişlerdi. Ben altından anlamam sahte olduğunu nereden bileyim, onu bilecek olan kişi kuyumcu. 

Sahteyse bozmayacaktı, bilmiyordum.” 

Diyor ve işin içinden kolayca çıkıyor. 

Yasa’da öyle diyor yani “ İşin erbabı kuyumcu olduğundan ürünün sahte olup olmadığını müşteri bilemez “ diyor. 

Kuyumcu esnaflarının birbirini uyarmaktan başka bir çareleri yok. Yani esnaf yetersiz cezalar karşısında çaresiz bir şekilde av olmaya devam ediyor. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun... 

 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX