0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Netanyahu’nun çapı ne kadar ? 

Katil İsrail, Gazze’de 60 Filistin’liyi şehit etmesi üzerine Türkiye, İsrail büyükelçisini geri çağırdı. İsrail'in Türkiye'deki temsilcilerine de ülkelerine geri dönmeleri çağrısında bulundu. Bunun üzerine İsrail'den de benzer bir hamle geldi. 

 İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel ise Türkiye'den tarım ürünleri ithalatını dondurduklarını açıklayarak şantaj yaptıklarını düşünüyorlar. 

ihracat 38 milyar dolar

Hâlbuki kısas ise mesele herkesin kendine göre çözümü mutlaka vardır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye, 2017 yılında İsrail'e 38 milyon dolar değerinde tarım ihracatı gerçekleştirdi. İsrail'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği tarım ithalatı da benzer bir hacimde meydana geldi yani 37 milyon dolar. 

Ticaret hacmi 4.9 milyar dolar

2014 yılında Türkiye'nin İsrail'e tarım ve ormancılık ihracatı 40 milyon dolar, İsrail'den ithalatı 19 milyon dolar iken, yıllar içinde bu ürün grubu içinde iki ülkenin ticaret hacmi birbirine yaklaşmıştı.

Türkiye ile İsrail ticaret hacmine baktığımız zaman ise 2017 yılında 4,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 

İsrail, Türkiye'nin büyüklüğüne göre ticaret ortakları sıralamasında 21. basamakta yer alıyor. Sıralama zaten her şeyi anlatıyor.  

İmalat ilk sırada yer aldı

2017'de Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 3,41 milyar dolar, İsrail'den ithalatı ise 1,51 milyar dolar şeklinde meydana geldi.

2017 verilerine göre Türkiye'nin İsrail'e gerçekleştirdiği en büyük ihracat kalemi 3,3 milyar dolar ile imalat sanayi. 

Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nı takiben iki ülke arasındaki ticaret hacmi yıllar içinde artış gösterdi. 

Ekonomi Bakanlığı'na göre Türkiye'nin İsrail'e ihracatında en önemli ürünler binek otomobilleri, demir çelik ürünleri, izole edilmiş kablo ve teller, mücevherci eşyası ve aksamı, plastik eşyalar, konfeksiyon ürünleri, beyaz eşya, seramik ürünleri ve çimento.

İsrail'in Türkiye'ye ithalatında ise petrol yağları, propilen polimerler, siklik hidrokarbonlar, elektrik enerjisi üretim grupları ve etilen polimerler öne çıkıyor. 

Rüşvetçi bir politikacı

Sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı seviyesiz açıklamalarda bulunan Netanyahu, bugünlerde aslında zor günler geçiriyor. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sadece bir katil olarak değil, rüşvetçi bir politikacı olarak da tarihe adını yazdırdı.

İsrail halkının da istemediği Netanyahu, bugünlerde Türkiye ile ticari faaliyetleri hedef alan yeni açıklamalar gelebilir. Türkiye-İsrail’in ticari hacmi ortada, Netanyahu’nun hacmi bir türlü hesaplanamıyor. Çapsız, hacimsiz, katil ve rüşvetçi...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX