0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Küresel piyasalarda  endişeli bekleyiş  devam ediyor ! 

2016 yılında küresel ekonomilerdeki yaşanan yavaşlama, 2017 yılına sarkmışa benziyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelir gelmez yaptığı uygulamalar hem ABD eyaletlerinde, hem de diğer ülkelerde tepkilere neden oldu. Şimdilik bu tepkilerin sözlü olduğunu gözlemliyoruz. Sanırım Donald Trump başkanlığının ilk günlerinde diğer ülke liderlerini tanımak, kendisine kim dost kim düşman, kimlerle sıkı diyalog içinde olacak görmek istiyor. Şimdiki adımları seçmenlerinin gönlünü kazanmak için atılan adımlar olabilir. Belki de belli bir süre sonra bazı uygulamaları iptal edebilir, düşünce değişikliğine gidebilir. Ama kesin olarak kimlerle yakın temas halinde olacak bunu görmek isteyebilir. Açıklamalarında “ABD ile iyi geçinenler” cümlesini kullanmıştı, bu cümle geleceğin mesajı olabilir. Ancak Trump'ın vize uygulamasında “Müslüman ülkelerin” olması yeni Jeopolitik riskler doğurabilir. Terör eylemlerinin artma ihtimali beraberinde İslamofobi'nin çok konuşulacağı bir dönemi bize işaret edebilir. Amerika-Çin arasında yaşanan restleşme küresel piyasalarda tedirginliği ve belirsizliği tetikliyor. Küresel piyasa yatırımcıları bu belirsizliklerde risk iştahını artırmayabilir, güvenilir liman olarak altını tercih edebilirler. Pazar günü belirttiğim gibi altının ons fiyatı yıl ortalarında 1.550-1.600 dolar seviyesine kadar yükselebilir. Ancak Trump doların güçlü olduğunu düşünüyor, daha güçlü olmasını istemiyor. ABD enflasyon rakamlarını nasıl dengede tutabilir bunu şimdilik öngöremiyoruz. Bu hafta küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi euro/dolar paritesine olumlu yönde destek verdiğini gördük. 1,07 bandında işlemler gerçekleştiren Euro/Dolar paritesi 1,10-1,11 seviyesine kadar yükselişlerini sürdürebilir. Bu yükselişler 2017 yılının son yükselişleri olabilir, Brexit ile birlikte bunu daha net görebiliriz. Dünya ciddi bir ayrışmaya gidiyor, kimse işin ucu nereye dokunacak düşünmüyor. 
Sonunda savaş bile olsa herkes şimdiden bunu kabullenmişe benziyor. Haziran ayından sonra bu ayrışmaların sonucu herkesi bağlayabilir, ondan sebeb yatırım ve tasarruflarınızı birkez daha gözden geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunu içsel değil, dışsal neden olarak değerlendirmeniz daha akıllıca olur. Türkiye her anlamda sırasını saldı, bizim için her şey daha güzel olacak. Özellikle Mart- Haziran ayları arasında Türkiye ekonomisinde güzel günler bizi bekliyor olacak. Küresel piyasaların gözü Çin (Yuan) ABD (Dolar) AB (Parite) İngiltere (Gbp)'de olacak. Bu para birimleri birbirleriyle yarışacak, ancak biri kazanacaktır. Ortak iyimser bir gelişme olacağını düşünmüyorum. 


Herkesin istediği SAVAŞ! 
2017 yılı siyasi tartışmaların gölgesinde kalabilir, söz dalaşı hiç eksik olmayabilir. Bu da şu anlama geliyor  “Küresel piyasalarda belirsizlik devam edecek, dalgalı kur politikası beraberinde belirsizliği tetikleyecek, savaş riski doğana kadar didişme devam edecek” 
Dikkat etmekte fayda var ! 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX