0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Euro Bölgesi'nde kriz daha bitmedi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi,  perşembe günü yaptığı açıklamada, ek parasal gevşemeye gideceğini belirterek krizin daha bitmediğinin işaretini vermiş oldu. Bu açıklamalardan sonra küresel piyasalarda euro-dolar paritesi 1,14 den 1,10 seviyesine kadar sert bir düşüş yaptı. Diğer yazılarımda belirttiğim gibi Euro Bölgesi'nde ekonomik kriz bitmedi, derinleşerek daha da devam edecek, paritenin bundan dolayı 1,05  bandına kadar gerilemesi muhtemel. Hatta 2016 yıl içerisinde 1,00 bandına kadar düşmesini bekleyebiliriz. İç piyasalarda Euro-TL kurunun 3,40-3,50 bandına kadar yükselişleri tavsiye etmiştim, bu düşüncem euro kurunun satışları için tekrar kaçınılmaz fırsatlar olduğunu belirtmek isterim. 

FED yıl sonunda adım atacak 

FED Başkanı Yellen'in, aralık ayında muhtemelen faiz noktasında bir adım atmasını bekliyorum, bu düşüncemde Yellen'in kendi söylemini referans alıyorum. Eğer aralık ayında bu adımı atmazsa, global piyasalarda FED yönetilemiyor algısı oluşur ki, bu durum hiç de işlerine gelmez. ECB ve FED bu adımları aralık ayında atarsa 2015 yılının son ayı para piyasalarında sert esecek gibi görünüyor. FED'in faiz başlancı küresel piyasalarda zaten dolar'ı güçlendirecek bir neden. ECB de ek sıkılaştırma başlatması Euro-Dolar paritesindeki sert düşüşler dolar fiyatlarını 2.  kez yükseltecek nedenlerden biri olacaktır. Buda demek oluyorki, yılı biz dolar kurunda 3,00 TL nin üzerinde kapatabiliriz. 

Kasım ayı son fırsat 

Seçim sonucu her ne olursa olsun iç piyasalarda döviz kurlarının düştüğüne şahit olacağız. Döviz ve emtia fiyatları kısa süreliğine iyimser tabloda kalacaktır, bu iyimserliği rehavete kapılmadan fırsata çevirmek sizin elinizde olduğunu unutmayanız. Döviz ve altın borcu olanlara borçlarını aralık ayına bırakmamalarını tavsiye ederim, küresel piyasalarda Dolar güçlendikçe beraberinde tüm maliyetler zamlanır ve yeni zamlar kaçınılmaz olur. Küresel piyasalara bağlı bir yükseliş olma ihtimali çokda kalıcı olmayabilir, yeni normalleşme Dolar kurunun 3,75 bandının aşağısı zor. 

Değerli Emtialardan Altın bu düşüşden nasibini alacağını  ve iç piyasalarda Gram Altın-TL'nin100 TL bandına kadar gerileyeceğini bekliyorum. 100 TL gram altında da kaçırılmacsk bir fırsat gibi görünüyor. 

Tek partili iktidar gerek 

Son 4 aydır bazı sektörler durma noksına gelmiştir.İnşaat bunların başını çekiyor, Dövizle ithalat yapan firmalar kur oynaklıklarında ciddi zararlar görüyor bu zarardan kurtulmak için ortak kur sabitlemekden geçiyor. Demir, çimento, beyaz eşya, mobilya bilişim  sektörleri kur fiyatlarından olumsuz etkilenen sektörlerden sadece birkaçı. Seçim sonucunda ekonomi yönetimi tek partili hükümetten olması iç piyasalar için daha iyi olacaktır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX