0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Donald Trump  istifa ederse… 

ABD Başkanı Donald Trump'ın istifa edeceğine dair haberler gelmeye başladı. Bu haberler algı operasyonu da olabilir, gerçekte! Trump’ın başkan seçilmeden önce vaatlerinin çoğunu yerine getiremediğini gördük. Oğlu ve damadının soruşturma geçirmesi, yardımcılarının istifa etmesi, senato'dan desteğinin gün geçtikçe azalması hayra alamet değil. Özellikle yeni reformları hayata geçirememesi ekonomik anlamda hüsran olduğunu söyleyebiliriz. Başkan olduktan itibaren başka ülkelere karşı sadece tehdit söylemlerini ön planda tuttu. En son hedef olarak Kuzey Kore'yi gözüne kestirdi. Trump her ne kadar tehditlerine devam etse de Kuzey Kore cuma gecesi yine üç tane balistik füze denemesi yaptı. Piyasalarda bu tedirginlikten nasibini aldı, pozisyonların net olarak alınmadığını gözlemledik. Savaş riski en çok altına yaradı. Altının ons fiyatı 1.293 dolar, altının gram fiyatı ise 147,50 lirayı test etti. Ancak küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi bugünlerde bizi sevindiriyor olsa da, uzun vadede üzebilir. ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiğinde dolar küresel piyasalarda aşırı değer kazanmış, zirve seviyelerini test etmişti. Zamanla Trump'ın siyasi riskler oluşturması dolar endeksinde düşüşlere neden oldu. 
Dolar bugünlerde Trump ve FED kaynaklı nedenlerden dolayı satış baskısı altında. Dövizle ticaret yapan ülkelerin bu durumdan oldukça memnun olduğunu söyleyebiliriz. Eğer iddia edildiği gibi ABD Başkanı Donald Trump istifa ederse, doların değer kaybedeceğini düşünmeyin! Küresel piyasalar da bu durumu hoş karşılamaz. ABD'de siyasi risklerin yaşanması piyasa oyuncuları tarafından tehlike olarak nitelendirilir. Trump'ın gelmesini bahane ederek sert yükselen dolar/TL kuru, Trump'ın gitmesini bahane ederek yine sert yükselebilir. Yani her iki yönden de dolar/TL kurunda yükselişler görebiliriz. Küresel piyasa borsalarında yaşanan sûni yükselişler yerini sert düşüşlere bırakabilir. Yani balonlar patlar, gerçekler kalır! BİST'te 110 bin seviyelerini konuşuyoruz da düzeltme hareketleri ne zaman gelir, yada gelirmi sorgulamıyoruz. Trump'ın istifa haberleri yoğunlaşırsa biz BİST'te bu yıl için 110 bin seviyesini zirve olarak görmüş oluruz. Euro/dolar paritesinde yaşanan yükselişlerden Avrupa ekonomisi ve Avrupa Merkez Bankası'da (ECB) rahatsız. Yani paritenin yükselişlerinin devam edeceğini söylemek şimdilik zor. Avro/TL için aynısını söyleyemeyiz, yurt içi piyasalarda dolar/TL kuru değer kazandıkça avro/TL kuru da değer kazanmaya devam edebilir. Altın, jeopolitik ve siyasi risklerden beslendiği için altının ons fiyatında ve gram fiyatında yükselişlerin devam edeceğini görebiliriz. Trump'ın istifa etmesi dünyadaki jeopolitik riskleri sonlandırmaz, aksine artırır. Yerine gelecek Başkan yeni dünya düzeninden ve Müslümanların yaşadığı her yerde kan akıtmaktan vazgeçmez. Bugünlerde dolar/TL kurunda yaşanan düşüşlerden olumsuz etkilenen altının gram fiyatı, yatırımcısına iyi bir alım fırsatı sunduğunu anımsatmak isterim. Altının ons fiyatı 1.350-1.400 dolar, altının gram fiyatı ise önce 155 sonrasında 165-170 Lira seviyelerini test ederse şaşırmayın. Altın fiyatları hem teknik olarak ucuz, hem de küresel piyasalarda yaşanan iyimserlik nedeniyle sakinliğini koruyor. Ondan sebep altın fiyatları bu yıl için son düşüşlerini gerçekleştiriyor olabilir. Donald Trump istifa ederse; 
SU YOLUNDA AKAR... 
Canımız sağ olsun, Rabbim bizim Liderimize uzun ömürler nasip etsin inşaAllah...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX