0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Neden implant yaptırmalıyım? 

Eğer ağzınızda birkaç tane diş eksikliği varsa, sağlam dişlerinizi kestirip bir köprü yaptırmak istemiyorsanız, implant tercihiniz olabilir. Bunun dışında, herhangi bir çenenizde hiç dişiniz yoksa hareketli bir protez kullanmak yerine sabit protez kullanmak için yaptırabilirsiniz. 

İmplant fiyatları neye göre değişkenlik gösterir? 

Kullanılan implantın markasına veya implant uygulaması yapacak hekimin tecrübesine göre fiyatlar değişir. 

En erken implant uygulama yaşı nedir? 

Implantlar çene kemiği gelişimi tamamlandıktan sonra (çocuklar için 17 yaş sonrası ) herkese uygulanabilir. 

Sigara içiyorum implant yaptırabilir miyim ? 

Sigara içmenin 2000’li yıllara kadar implant başarısını etkilediği söylense de, artık bunun sadece sigarayla değil günlük içilen sayıyla alakalı olduğu ispatlanmıştır. Yapılan en son araştırmalara göre, günde içilen 5 sigaranın vücut tarafından tolere edildiği ispatlanmıştır. Hiç sigara kullanmamak sonucu etkiler ancak bu sigara kullanıyorsanız implant uygulanmayacak anlamına gelmez. 

İmplant kimlere uygulanmaz? 

Pıhtılaşma problemi olanlar (hemofili), karaciğer sirozu hastaları, kontrol altında olmayan tıbbı diyabetliler, hematolojik sistem bozuklukları (lökosit) olanlar ve immünusuprasif tedavi görenlere uygulanması sakıncalıdır. Bunun dışında böbrek hastaları, diyalizle tedavi görenler, romatizmal hastalıkları ve kemik sistemi bozuklukları olanlarla AIDS (HIV virüsü) taşıyanlar, titanyum alerjisi olanlar, psikozlar ve kompülsif bozuklukları olanlara  uygulanmaz. 

Risk faktörleri nelerdir? 

Daha önce radyoterapi görmüş kemik, ağır diyabetliler, hemorajik  diyabet, aşırı sigara, şiddetli sistemik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozulmuş hastalar, ilaç suiistimali. Ayrıca kalp yetmezliği, Miyokard enfarktüsü sonrası durum, kontrolsüz hipertansiyonu ve ritim bozukluğu olan hastalar, operasyona  alınmaz. 

Diş gıcırdatıyorum implant yaptıramaz mıyım? 

Implant sayısını artırarak kuvvet dağılımını sağladıktan sonra ve üzerine yapılacak protezi yan hareketlerden koruyarak, geceleri kullanmanız için bir gece plağı yapılması gerekir. 

İlk implant muayenesi nasıl olmalıdır? 

Hastadan detaylı iki ve üç boyutlu röntgen alınır. Bu röntgenlerde kemik genişliği, yoğunluğu ve yüksekliğine bakılır. Ancak bundan önce yapılması gereken, hastanın ağrısı varsa ağrı dindirilir, çekilmesi gereken dişler çekilir, dişeti tedavisine ihtiyacı olan hastanın tedavisi yapılır. Eksik dolgular kanal tedavisi tamamlanır, kronlanacak olan dişler tek tek kaplanır ve en son aşamada implant yapımına geçilmesi tavsiye edilir. Ağız içi problemler giderilmeden implant yaptırmak risk içerir. 

Her bir çene için kaç implant uygulanır? 

Bu hastanın istediği diş sayısıyla doğru orantılıdır. Alt üst 28 veya daha fazla diş isteyen hasta için minimum 8 üst, 8 alt implant gerekir. Alt üst 24 dişin üst ve alt 6 artı 6, 12 implant uygulaması yapılır ya da kemik grefti uygulamadan sabit protez kullanmak isteyen hastalar için allon four sistemi uygulanır. 4  implant ve üzerlerine vidalı diş sistemiyle sabit diş yapılır. Bu durumda hastanın kullanımı için 20 ile 24 implant tavsiye edilir. Eğer çene kemiği uygunsa her bir diş için konabilecek bir implant da uygulanabilir. İmplant sayısını esas belirleyen faktör, kullanılan implantın çapı ve uzunluğudur. Sayı bunlarla alakalıdır. 

İmplant uygulaması sırasında çene kemiği kırılır mı? 

Implant uygulaması esnasında, gerekli özen ve gerekli teknoloji yerine göre kullanılmadığında ağız diş ve çene cerrahisindeki tüm komplikasyonlara, implant uygulamasında da karşılaşılabilir. Yani çene kırılabilir, enfeksiyon, sinir zedelenmesi ve kanama olabilir. 

 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX