0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Dişeti tedavisinde lazer uygulamaları

Kanal tedavisi:Tedavi sırasında kök kanallarının lazer ile sterilizasyonu sağlandığında tedavi başarısının arttığı gözlemlenmiştir.

Aft-Uçuk tedavileri: Lazerle yapılan müdahale sonrası aft ve uçuklarda iyileşme tek seansta, 7 gün sonraki aşamaya ulaşmış olur. 

Gingivektomi –Gingivoplasti: Estetik gülüş dizaynında, tüm estetik çalışmalarda, ortodonti sonrasında, hem sağlık bakımından hem de estetik olarak dişetinin hazırlanmasıdır. İşlem lazer ile yapıldığında, tek seansta çoğu zaman anestezisiz, kanama olmadan bitirilir. Herhangi bir iyileşme süresi beklemeye gerek kalmadan diğer tedavilere geçilebilir.

Lazer ile biostimulasyon: Hangi dokuya verilirse verilsin lazer enerjisiyle hücre bölünmesi hızlanmakta ve iyileşme süreci yarı yarıya kısalmaktadır. 

Depigmentasyon (Dişeti renkleşmelerinin tedavisi): Dişeti üstünde çeşitli etkenler veya genetik sebeplerle oluşan, pigment yoğunlaşmasına bağlı renklenmeler, lazerle çoğu zaman anestezisiz olarak peeling yapılır gibi soyulur. Hasta rutin yaşamında hiçbir değişikliğe gerek kalmadan, pembe dişetlerine kavuşur.

Çürük temizlenmesi: Diş minesi dentin veya sement üzerinde oluşan tüm çürükler çoğu zaman anesteziye gerek kalmadan temizlenir.

Küretaj: Diş taşlarının diş eti altında meydana getirdiği iltihabın lazer ile temizlenmesidir. Çoğu zaman anestezisiz uygulanır ve dokudaki harabiyet çok daha hızlı iyileşir.

Frenektomi: Dudak-dil, ön bölgede dudak-dişeti, yanak-dişeti arasında bulunan bağların tutulumundan dolayı uzun vadede çeşitli geri dönüşümsüz sorunlar olabilir. Anesteziye gerek kalmadan kısa bir müdahale ile bu deformasyon düzeltilir. Ağız içinde normalin haricindeki yumuşak doku lezyonları gibi tüm oluşumlar dikişe gerek kalmadan lazer ile çıkarılmaktadır.

Cerrahi işlemler: Kemik dokusunda uygulanan tüm cerrahi işlemler (implant, gömük 20 yaş operasyonları, kemik düzeltmeleri vs.) lazer ile çok daha travmasız bir biçimde yapılabilmektedir ve iyileşeme süreci çok daha iyi olmaktadır.

Diş hassasiyet tedavisi: Dişeti çekilmesine bağlı olarak oluşan soğuk hassasiyeti, lazer enerjisinin dentin kanallarını tıkaması sonucu tek seansta çözülmektedir.

Lazer destekli implant: Yapılan implant uygulamaları minimal invaziv yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olduğu her alanda uygulanabilir. Lazer destekli implant uygulaması öncesinde hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu uygulamada diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi; erbiyum, diode, Nd;YAG ,CO2  lazerlerden herhangi biri kullanılarak açılır. Kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra kemiğin en sert kısmı olan kompakt kısmında erbiyum lazerle implant çapında bir boşluk açılır. Açılan boşluğa implant yerleştirilir. Lazer destekli implnt uygulaması sonrasında diode ya da Nd;YAG  lazerle biyostimulasyon uygulaması yapılır. Bu uygulama sayesinde oprasyon sonrası oluşabilecek ağrı ortadan kalkar ve doku iyileşmesi hızlanır.  

Lazer destekli implantın avantajları: Lazer destekli implant uygulamalarında sadece implant uygulanacak olan bölgede bir diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için operasyon sonrası iyileşme süresi kısadır. 

Erbiyum: YSSG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması kemikdokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.

Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Columbus Bridge yöntemleri lazer destekli uygulandıklarında açıkta yara olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve dikiş te olmadığından gıa birikimini önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir. 

Özellikle tek diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulaması ile uygun lkemik bulunduğunda implant hemen uygulanıp implant üzeri de CAD-CAM yöntemi ile seramik rekonstrüksiyon yapılarak 2 saat gibi kısa bir zamanda daimi dişi de yapıştırarak hastanın kullanımına sunulabilir.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX