0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Diş sağlığı ve kalp hastalıkları   

'Kronik dişeti hastalıklarıyla kalp damar hastalıkları arasında ilişki var mıdır?' diye soracak olursanız 'Evet vardır' derim. 

Dişeti hastalıklarının temel sebebi, dişlerin çevresinde çok sayıda bulunan mikroorganizma ve bunların üretmiş olduğu zararlı maddelerdir. Bu mikroorganizmalar, dişeti dokusu içerisine girebilmekte ve iltihaplı dişeti dokusunda bulunan yoğun kılcal damarlar yoluyla kana karışabilmektedir. Kana karışan mikroorganizmalar, birçok organa yayılmanın yanında kalp damarlarının tıkanmasına, damar duvarlarının kalınlaşmasına ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bununla birlikte kalp kapakçıklarına yerleşebilen mikroorganizmaların buralarda ciddi hasara neden olduğu da tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda kalp krizi geçiren veya kalp damar hastalığı bulunan kişilerde, yaş ve cinsiyete göre bu hastalıklara sahip olmayan kişilerle kıyaslandığında dişeti hastalıklarının daha çok saptandığı tespit edilmiştir. Bu neden günlük ağız bakımının düzenli ve etkili olarak yapılması ve yılda 2 defa da kontrol amacıyla diş hekimine gitmeniz genel sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır.  

AĞIZ KOKUSU OLUŞUR

Dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların klinik ve mikroskopik yapısını inceleyen, bu dokuları etkileyen hastalıkları teşhis eden, tedavilerini uygulayan ve sonrasında kazanılan sağlığın idamesini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Dişeti hastalığı (periodontoloji) erken dönemde gingivitis olarak adlandırılır. Bu hastalığın belirtileri: Dişetlerinin kanaması, kırmızı, şiş ve hassas dişetleri, dişlerden kolay ayrılabilen uzaklaşan dişetleri, dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı, sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler, sürekli kötü ağız kokusudur. Dişeti hastalığının  bu aşaması geriye dönük olabilir. Bazen sadece daha iyi bir ağız bakımı ve profesyonel diş temizliği ,tedavi için yeterli olabilir. Dişeti hastalığının  seviyesine bağlı olarak dişeti uzmanı (periodontolog); diş temizliğinin yanı sıra küretaj ve kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemi önerebilir. Özel dental aletler kullanılarak plak ve diş taşları dişeti cebinden uzaklaştırılır.

DİŞETİ OPERASYONU

Daha sonra kök yüzeyleri düzleştirilerek, dişetinin dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Bu tedavinin yeterli olmadığı durumlarda, dişeti operasyonlarının yapılması da gündeme gelebilir. Dişeti hastalıkları;  kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin gibi tedavilerle iyileşmez. Mutlaka bir dişeti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir. Erken dönemde hastalığın teşhis edilmesi, dişetleri kadar dişlerin de sağlığını koruyacaktır. Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde, dişin kaybıyla sonuçlanabilmektedir. Genellikle herhangi bir ağrıyla seyretmediğinden, halen çağımızda görülen en sık diş kaybetme nedenlerinden biridir. Genel sağlığımız açısından; periodontal hastalığın büyüklüğü ve şiddetinin önemli bir risk faktörü olduğu bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir. Dişeti hastalığını önlemek için günde en az 2 kere doğru diş fırçalama, en az bir kere dişipi kullanımı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi ziyareti gerekmektedir. 

MİKROP TABAKASI

Dişlerin ve dişetlerinin ortak düşmanı olan bakteri plağı, dişler üzerinde birikerek, diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına yol açan yapışkan ve renksiz bir mikrop tabakasıdır. Dişlerde çapraşıklık, çürükler, kötü yapılmış dolgular ve protezler, ağızdan solunum ve ağız kuruluğu gibi faktörler mikrobiyal dental plak birikimini artırırlar. Bakteri plağı, yediğimiz yemeklerdeki şekerle birleşerek bir tür asit oluşturur, bu asit zamanla diş minesini (dişlerimizi kaplayan koruyucu sert tabaka) zayıflatır ve dişlerde çürümelere yol açar. Bakteri plağı yumuşaktır ve hasta tarafından kolaylıkla temizlenebilir, eğer temizlenmez ve birikirse tükürükten gelen kalsiyum ve fosfat iyonlarının etkisiyle sertleşerek diş taşları meydana gelir. Diş taşı ancak hekim tarafından diş yüzeylerinden uzaklaştırılabilir. Diş taşları, dişeti hastalığına esas neden olan bakteri plağının dişler üzerinde daha rahat birikmesine neden olur. Dolayısıyla, diş taşlarını temizletmek zararlı değildir. Profesyonel olarak temizlenerek dişeti hastalığının ilerlemesi engellenmelidir. Dişeti hastalıkları, dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Periodontal hastalıklar, çocuklar dahil tüm yaş gruplarını etkiler. Ancak yetişkinlerde daha sıklıkla görülür. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Genellikle ağrısız seyrettiği için, belirtileri hasta tarafından zor fark edilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir. 

 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX