0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Cıvalı dolgular sağlığı tehdit ediyor

Amalgam dolgularla uzun yıllar yaşamak vücutta ağır metal birikimine neden olacağı için pek çok hastalık oluşabiliyor. Araştırmalar sonuncunda; MS, migren, cinsel fonksiyon bozukluğu ve bağışıklık sistemine bağlı hastalıklarda vücutta amalgambirikimi olduğu tespit edilmiştir. Amalgam dolgu, siyah renkli veya gümüş dolgu olarak da bilinir. Aslında içeriğinde birçok çeşit metal bulunmasına rağmen gümüş ağırlıklı metal olduğu için bu şekilde de isimlendirilir. İçeriğindeki metaller (gümüş, kalay, bakır ve çinko) özel bir karıştırıcıda cıva ile karıştırılarak belli bir kıvama getirilir.

Böbrekleri etkiler

Bu metaller toz halinde, cıva ise akışkandır. İkisi karıştırıldığı zaman yumuşak bir hamur kıvamı elde edilir. Bu yumuşak kıvamlı dolgu bu şekilde dişe uygulanarak sertleşmesi beklenir. Amalgam dolgunun içerdiği cıva, sağlığa zararlı bir zehirdir; sinir ve sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, akciğer ve böbreği etkiler. Çocuk gelişimine, anne karnındayken ve ilk çocukluk döneminde zararlıdır. Çocuklar özellikle savunmasızdırlar. Civaya maruziyet solunum, sindirim ve cilt yoluyla olur. Ağızda bulunan ve 24 saat vücudumuza civa salınımı yapan amalgam dolgular sağlık için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. 

Cıva zararlı mı? 

Amalgam dolgular ağır metal (cıva) içerirler. Her bir amalgam dolgu yaklaşık olarak bir termometredeki kadar cıva içerir. Ağız içinde bu amalgamlar korozyona uğrarlar. Fakat bu korozyon, amalgamın çiğneme sırasında mikro travmalara uğrayarak cıva açığa çıkarmasına engel olmaz. Uzun yıllar ağızdan amalgam dolgularla yaşamış olan kişilerin kan tahlillerinde ağır metal bakıldığında mercury yani civa bulunur. Amalgam dolgularla uzun yıllar yaşamak vücutta ağır metal birikimine neden olacağı için pek çok hastalık oluşabilir. MS, migren, cinsel fonksiyon bozukluğu, göz, böbrek, kardiyovasküler, bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar, cilt rahatsızlıkları gibi pek çok hastalıkta; araştırmalar sonuncunda vücutta mercury (amalgam) birikimi olduğu tespit edilmiştir. Cıva, ağız yoluyla (yemekler ve sıcak içeceklerle) alındığında vücuttan 15 günde atıldığı halde, solunum yoluyla alındığında 18 yılda ancak yarılanır. Amalgam dolgular çıkarılırken cıva açığa çıktığı için dolguların çıkartılması özel şartlarda ve bilinçli yapılmalı, konunun hassasiyetine dikkat edilmelidir. Amalgamın vücuttan atılması için gerekli vitamin destekleri verilmelidir (şelasyon yapılmalı). Nöralterapi ile destek verilmelidir. Çok kısa bir süre içinde 8-10 amalgamı değiştirmek hastanın daha önce olmayan şikayetlerinin doğmasına sebep olabilir. Amalgam dolgu yapılmamalı, çıkartıldıktan sonra da kompozit ya da porselen dolgulardan biri seçilmelidir.

Sonuçlar hep iyi

Yılda, bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığı tahmin edilmektedir. Amalgam dolgu yaptıran ve bu şikayetlerle gelen ve tedaviye cevap vermeyen 160 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, dolgular çıkartılmış ve hastaların şikayetlerinde bir düzelme olup olmadığı takip edilmiştir. Alınan sonuç çarpıcıdır; amalgam dolguların çıkartılmasından sonraki ilk bir yıl içerisinde hastaların büyük çoğunluğu (yüzde 83) durumlarının çok iyi ya da iyi olduğunu ifade etmiştir. Sonuç göstermektedir ki; amalgam dolgunun çıkartılması, şikayetlerin düzelmesini ve devamlı bir iyileşmeyi sağlamıştır.

Üreme sistemini bozar 

'Diş doktorunuz size neden cıvalı amalgamın tehlikeli bir madde olduğunu göstermiyor?' başlıklı yazı, Amerika'da diş hekimlerinde satılan amalgam dolgu kutularının arkasındaki 'Uyarı' başlıklı yazının birebir tercümesidir:  

- Sinirler (beyin ve omurilik) ve böbrek için toksiktir (zehir etkilidir). 

- Bronşiolit, zatürre (kimyasal) ve akciğer ödemine neden olabilir. 

- Gözde ve ciltte kızarıklık ve tahrişe neden olur. 

- Dermatite ve muhtemel görme bozukluklarına neden olabilir. 

- Kaliforniya Eyalet Yasaları'na göre bilinmelidir ki; bu ürün, sakat doğumlara ve benzeri üreme sistemi bozukluklarına yol açan cıva içermektedir.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX