0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ağız ve diş sağlığının önemi

İyi diş sağlığı uygulaması, sağlıklı bir ağız, diş ve diş etleri için önemlidir. Ayrıca, görünümüz ve yaşam kalitenize de yardımcıdır. Diş sağlı ekibiniz, siz ve diş sağlığı hekimlerinizden oluşur. Birlikte, azalmış yaşam kalitesinden ve olası tıbbi komplikasyonlardan kaynaklanan pek çok diş sorununu önleyebilirsiniz. Çürükler, çürümenin mine ve diş kökünün dışarı çıkması ile yediği dişlerinizdeki ağrılı bölgelerdir. Soğuk veya sıcak yiyecekler veya içecekler bir şeylerin yanlış gittiğine işaret edebilir. Çürükler, dişte belirgin bir hasar olana kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle, diş hekiminizi düzenli ziyaret etmeniz oldukça önemlidir. Diş çürüğünün erken belirtilerini tedavi etmek ilerlemiş vakalardan daha kolaydır. Modern dental teknoloji sayesinde, diş çürüğünü tedavi etmek, özellikle de ilk evrelerde sıklıkla kötüleştiği evrelerden daha az rahatsız edici boyuttadır. Çürüğün olduğu bölgeyi uyuşturan ilaçlar çoğu insanda dolgunun neden olduğu ağrıyı ortadan kaldırır.  

İyi diş sağlığı nedir?  

Diş veya ağız sağlığı dişleriniz, diş etleriniz ve ağzınızla ilgilidir. Amaç, diş çürümesi (oyuklar) ve diş eti hastalıkları gibi komplikasyonları önlemek ve ağzınızın genel sağlığını korumaktır. Sağlıklı ağız, enfeksiyon, yara ve diş ve diş etleri ile ilgili diğer sorunların olmaması genel sağlığınızın korunmasında önemlidir. Farklı tıp doktorları diş sağlığı üzerinde odaklansa da, halen düzenli sağlık ekibinizin bir parçasıdırlar. Hastalık ve diğer durumlar diş sağlığınızı ve diş sorunları vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir. Ağız sağlığınıza doğru bakımı uygulamamak diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Düzenli önleyici adımlar (fırçalama, diş ipi ile temizleme, vb.) ve diş hekiminizi düzenli ziyaret ederek pek çok ağız sağlığı sorununu önlemeye veya en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.  

Ağız yaralanmaları   

Ağız ve diş yaralanmaları özellikle de sporla uğraşan gençlerde sorunlara neden olabilir. Genç (çok genç olmayan) atletlerin, özellikle temas sporları ile uğraşan veya düşme ve ağza darbe olasılığının olduğu aktivitelerle uğraşanların doğru ağız korumasını kullandığından emin olun. Ağız sağlığı doğumdan kısa bir süre sonra başlar ve hayatın geri kalanı boyunca devam eder. Sabit ve tutarlı ağız sağlığı alışkanlıkları bir ebeveynin yönlendirmesi ile çocukken oluşturulan alışkanlık ve modellerden gelir. İyi ağız sağlığı uygulamaları ve düzenli diş hekimi ziyaretleri parlak bir gülüşün ve ağrısız bir ağzın keyfini sürmenize yardımcı olur. İyi ağız sağlığı uygulamalarına erken yaşta başlamış ve yetişkinlik döneminde bunlara bağlı kaldıysanız, sağlıklı bir ağız, ferah bir nefes, güçlü dişler ve parlak bir gülüşe sahip olmanız kaçınılmazdır. Zaman içinde diş sorunlarının gelişmesine izin verseniz dahi, düzeltme uygulamaları için bir diş hekimine görünmek için hiçbir zaman geç değildir. Modern uygulamalar sayesinde, bazılarının korktuğu ağrının çoğu diş sağlığı uygulamaları sırasında ortadan kalkar.  

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX