0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ağız kokusu hastalık habercisi olabilir

Ağız dışında ağız kokusuna neden olan rahatsızlıkların başında solunum yolu, sindirim sistemi, böbrek ve şeker hastalıkları gelir. Kronik böbrek hastalığı olan hastalarda tükürükteki amonyak ve nitrojene bağlı olarak  balık kokusuna benzer bir koku oluşur. Şeker hastalarında aseton benzeri bir koku mevcuttur, özellikle şekerin yüksek olduğu dönemlerde koku artar. 

Kanser işareti olabilir mi? 

Özellikle ülser ve mide kanseri, mide hareketlerini bozarak yiyeceklerin uygun şekilde sindirilmesine engel olabilir. Sindirilemeyen yiyecekler midede kalarak kokuşur ve dışkıda meydana gelen bu koku ağza kadar ulaşabilir. Yine bağırsakta meydana gelen bir ülserasyon, hatta kanser nedeniyle bağırsaklarda oluşabilen daralma ya da tıkanıklık, yiyecek posalarının bağırsakta kalmasına ve gaza neden olur. Bu gaz, doğal yollarla dışarıya çıkamadığı için ağız yoluyla dışarı çıkmaya çalışır. Bu durumlarda ağızda dışkı benzeri ağır kokular olur! Uzun süren hazımsızlık ve anormal ağız kokusu şikayeti olan kişiler, mutlaka bir gastroenterologa görünmelidir. 

Dişteki sorunlar 

Diş problemleri ağız kokusuna sebep olur ve daha da kötü kokmasına yol açar. 

Dişlerdeki çürükler, apseler, dişeti iltihabı, temizlenmesi güç dişeti cepleri, yaygın ağız kokusu nedenleridir. Kemik kaybına bağlı, dişler arasında temizlenmesi güç aralıklar oluşur ve bu, çok kötü kokuya neden olabilir. 

Yarım sürmüş gömülü yirmi yaş dişinin etrafında yiyecek birikimine neden olan dişeti cepleri. 

Altı kolay temizlenemeyen köprüler, yıllardır yenilenmemiş, dişetiyle uyumu bozulmuş, kaplamalar da besin birikimi ve çürük nedeniyle koku kaynakları arasındadır. 

Uyumsuz, temizlenmeyen ya da yiyecek birikimine sahip pürüzlü yüzeyleri olan takıp çıkarmalı protezler de yiyecek artıkları nedeniyle koku yapar. Böyle durumlarda çürükler temizlenmeli, dişeti tedavisi yapılmalı problemli 20 yaş dişleri çekilmelidir. 

Sadece diş fırçası değil; ara yüz fırçasını kullanma konusunda isteksiz çok sayıda insan vardır. 

Temizlenmesi zor alanlarda temizleme işlemi için özel üretilmiş “ara yüz fırçaları” tercih edilmelidir. Köprü temizliğinde yine ara yüz fırçaları ve köprüler için üretilmiş dişipleri kullanılmalı, eski köprüler en kısa sürede yenilenmelidir. 

Diş eksikliği denge bozar 

Dişler yemeği çiğneme esnasında yanak ve dil tarafından doğal olarak temizlenir. Diş eksikliğinin olduğu durumlarda dişin olmadığı tarafta çiğneme de olmayacağı için karşıt ve yan dişlerde daha yoğun yemek birikimi olduğu görülmektedir. 

Dil yüzünden koku olur mu? 

Ağız bakımı esnasında dil yüzeyini temizlemeyi unutmamak gerekir. Bunun için diş fırçanızı ya da dil için üretilen özel kazıyıcıları kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca diş ipi ve fırçalama sonrası ağız suları kullanımı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Düzenli kullandığınız ağız suyunun ilaç özelliği taşımamasına ve dişleri boyayabilecek kadar koyu olmamasına dikkat edin. 

Ağız kuruması varsa! 

Yine ağız kuruluğuna sebep olan tükürük bezi hastalıkları, vitamin eksikliği, menopoz, şeker hastalığı ve çeşitli antidepresan ilaçlar da, tükürüğün azalmasına neden olur. Tükürüğün azalmasıyla ağzın kendi kendini temizleme mekanizması ortadan kalkar ve ağız kokusu oluşur. Sık sık ve bolca su içilmeli. 

Reflüyle ilişkisi 

Reflü rahatsızlığı olan hastalarda sindirim borusuyla mide arasında bulunan kapak gevşektir. Mide içeriğindeki asit ve sindirilmiş yiyecekler, bu yolla sindirim borusuna geçiş yapabilir. Bu esnada midede bulunabilen ve üreyi amonyağa çevirebilen “helikobakter pilori “ adı verilen bakteri de sindirim borusuna geçiş yapar. Bu bölgeye yerleşerek kokulu gazlar üretmeye devam eder. Bu durumda hastayı rahatsız edebilecek boyutlara ulaşabilen kokular oluşur. 

Solunum yolları ve sinüzit  

Sinüzit, burun kaynaklı iltihaplar da geniz akıntısına yol açarak ağız kokusu yapabilir. Burunda polip ya da benzeri patolojiler oluştuğunda da, burundan hava girişini engelleyerek burun mukozasının kurumasına yol açar. Bu da kötü kokunun oluşmasına neden olur. Bu durumda kötü koku ağızdan ziyade burundan gelmektedir.

 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX