0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Üç boyutlu görüntüleme ne zaman işe yarar? 

Diş hekimliği uygulamalarından bahsederken, son teknoloji görüntüleme tekniklerinin teşhis ve tedavideki önemini de anlatmaya çalışıyorum. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir konuyla ilgili bazı bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Tüm önemli tedavilere başlamadan önce biz hekimlerin sizlerden istediği panoramik 2 boyutlu röntgende göremediğimiz birçok gizli kalmış detayın olabileceğini düşünüyorum. Büyük tedavilere girmeden önce hekiminize de danışarak bir 3 boyutlu volümetrik tomografi çektirip ağız haritanızı en ince detayına kadar hekiminizle incelerseniz size daha sonra sorun çıkartabilecek dişinizle ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün. Teşhis ne kadar iyi olursa tedavi de o derece başarılı olacaktır. Bunun için teknolojinin nimetlerinden mutlaka faydalanın. Üç boyutlu görüntüleme ile ilgili merak edilenleri birkaç başlıkta topladım. Faydalı olabilmek dileğiyle...  

Üç boyutlu görüntüleme (dental tomografi) nedir?  

Dental tomografi, x ışınlarının üçboyutlu görüntülenmesi istenilen alana gönderilerek kemik ve yumuşak dokunun radyolojik teşhis yöntemlerinden biridir. İki boyutlu panoramik dental görüntüleme cihazları, yalnızca kemik ve diş dokusu görüntülenmesinde başarılı olurken, üçboyutlu tomografi cihazları ise; yumuşak dokuları da görüntüleyebildikleri için avantaj sağlamaktadır. 

Dental tomografide gönderilen ışınlar sayesinde alınan görüntüler kesitlerden meydana gelmekte ve milimetrenin onda ikisi kalınlığında binlerce kesit sayesinde alan taranmasına imkan vermektedir. Alınan kesitler ileri bilgisayar yazılımları sayesinde son görüntülere ulaşılmasına yardımcı olur. 

Dental 3D tomografi çekimi nasıl yapılır? 

Hasta rehber noktalar göz önünde bulundurularak konumlandırılır. 

Konum doğruluğu amacıyla öncelikle iki boyutlu tek filmler sayesinde üç boyutlu görüntüsü istenilen alan seçilerek üç boyutlu görüntülemeye geçilir. 

Üç boyutlu görüntüleme teşhis için kullanılan en ileri yöntemdir, elde edilen görüntülerle birebir kemik ölçümleri yapılabildiğinden, tedavide elde edilecek başarı artar.

Hacimsel 3D görüntüden nasıl faydalanabilirsiniz? 

Alınan görüntüden belirlenen kesitler ile detaylı teşhis yapılabilir, 

İmplant planlama ve cerrahi kılavuz hazırlama için yüksek çözünürlüklü veri toplanabilir, 

Yumuşak doku tespiti, kemik yoğunluğu ölçümü, sinire olan mesafe ölçümü gibi tedavi öncesi planlamalar yapılabilir, 

Kemik yoğunluğu, sinüsler ve eklemlerle ilgili detaylı çalışmalar yapılabilir.  

Dental volümetrik tomografi 

Düşük radyasyon dozu dental CT cihazlarında kullanılan radyasyon dozu medikal CT’ lere göre çok düşüktür. Çene ve yüz bölgesinden medikal CT cihazları ile görüntü alımında yaklaşık 150kVp-200mA'lık radyasyon dozu uygulanır, dental CT cihazlarında ise görüntüler yaklaşık 80 kVp-5mA kullanılarak elde edilir. 

3D CT görüntülerinde magnifikasyon bulunmamaktadır. 

Panoramik üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar: 3,0 mm-7,5 mm; 

Periapikal üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar: 1,5 mm-5,5 mm ve 

CT üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar: 0,2 mm-0,5 mm 

Kesin değerlere sahip bir ölçüm gerekiyorsa CT görüntüsü alımında üzerinde ölçüm referansı alınabilecek bir materyalin bulunduğu (top veya çubuk formunda) şablonların kullanımı önerilmektedir. 

Gelişen teknolojilerle birlikte artık 3 boyutlu görüntülemeler diğer digital ölçü ve navigasyonlu implant teknolojileriyle birleştirilip hastalar için alışılması ve yapımı çok kolay uygulamalara önderlik etmektedir.

Bu yöntemle hastalarımızda incelenebilecek durumlar;

1. Dişler, çeneler ve yüz üzerindeki tüm cerrahi uygulamalar öncesi tedavi planlaması 

2. İmplant yerleşimi için cerrahi şablon hazırlığı 

3. Anatomik yapıların incelenmesi 

4. Kemik kalitesinin ve yoğunluğunun incelenmesi 

5. Çene kemiği konturlarının incelenmesi 

6. Çene ekleminin incelenmesi 

7. Kanal tedavilerinde kök ucu bölgesi ve kanal dolgularının incelenmesi 

8. Gömük dişlerin kemik içerisindeki pozisyonlarının 3 boyutlu analizi 

9. Kist ve tümör gibi patolojik oluşumların incelenmesi 

10. Kök kırıklarının incelenmesi 

11. Kemik eklenmesi uygulamalarının planlanması ve takibidir. 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX