0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Dişler neden renk değiştirir?

Bonding, kompozitin çatlamış, kırılmış dişlerin yeniden yapılmasında, boşlukların doldurulmasında, kaviteleri tamir etme ya da gülüşün yeniden şekillendirilip renklendirmede kullanılmasıdır. Bonding için kullanılan materyal, daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için, diş renginde dolgu yapımında da kullanılır. Diş hekiminiz size daha tatmin edici bir sonuç verebilmek için rezine, farklı şekillendirme tekniklerine, renklere ve şekillere başvurur.  Özel bir dalga boyuna sahip özel bir ışık materyali sertleştirilir, ardından düzeltmeler ve parlatma işlemleri gerçekleştirilir. Bondingi kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Ayrıca bu restorasyonlar laboratuvar masrafı olmadığı için kaplamalardan daha ucuzdur. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar ,dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hassasiyetini azaltır 

Ne kadar süre kullanılır 

Bu sorunun cevabı, bondine için kullanıldığına, ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına göre değişir. Eğer bondingi ön dişinizin ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı çiğniyorsanız, bu yenileme çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding, çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle, yıllarca kullanılabilmektedir. Hatta bazı alanlarda uygun bakımla çok daha uzun süre sorunsuz kullanılabilir. Reflü ve yoğun alkol kullanımı bonding restorasyonunu zayıflatır. Diş gıcırdatma bu restorasyonları aşındırabilir. Bu aşınma süreci, doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi, gülüşünüzü güzelleştirmek için mükemmel bir yoldur.  

Genetik faktör de önemli 

Dişlerin rengini ve görünüşünü etkileyen birçok faktör vardır. Bazı insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır. Örneğin, birçok sarışın ve kızıl insanın genetik olarak dişleri daha sarıdır. Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilir. Bu, yıllar boyunca diş minesinin (dişin sert ve daha beyaz olan dış tabakası) aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş dokusunun (dentin) yansıması sonucu olur. Ayrıca dişlerin renginin değişmesi ve lekelenmesinin birçok yolu vardır. Bunlar iç ve dış renklenme olmak üzere 2 kategoride sınıflandırılabilir.  Dış renklenmede diş yüzeyi çay, kahve, kırmızı şarap, kola, sebze meyve suyu, çok renkli yiyecekler ve tabiî ki tütün kullanımı nedeniyle, diş yüzeyinde beliren renklenmelerdir. Diş taşı (sertleşmiş plak) birikimi de dişin renk değişimine neden olur. Yüzeyel dış renklenme fırçalama, diş ipi ve dental temizleme teknikleriyle çıkarılabilir. Daha derin lekeler beyazlatmaya ihtiyaç duyacaktır. İç renklenme dişin kendi yapısında meydana gelen renk değişikliğinden oluşur. Eğer bir kişi diş sürme döneminde tetrasiklin içerikli antibiyotik kullanırsa, dişlerin çevresinde koyu sarı, kahverengiye çalan bantlaşmalar oluşacaktır. Aşırı flor alımı da florozise yol açabilir. Bu problem, dişlerde gelişen beyaz nokta şeklindeki renklenmelere yol açar. Ayrıca dişe gelen travmalar sinirin zarar görmesine bağlı olarak dişte renk değişikliğine yol açabilir. 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX