0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Diş eksikliğinde implant uygulaması 

Arkası dişsiz sonlanan çenelerde, köprü yapımı için gerekli diş bulunmadığından, klasik köprü tedavisi uygulamak imkansızdır. Klasik yöntemlerde bu gibi durumlarda hareketli protez uygulanır. İmplant tedavisi sayesinde, hareketli protezler yerine sabit protezler yapılabilmektedir. Yan yana bulunan birden fazla diş eksikliğinde, dişsiz bölgenin başında ve sonunda doğal dişler bulunsa bile yapılacak köprü çok uzun olacağı için, kırılma ve esneme olasılığı vardır. Ayrıca  köprü ayağı olarak kullanılacak dişler de çok fazla kuvvete maruz kalacağından, yapılacak köprü uzun ömürlü olmayacaktır. İmplant tedavisi, uzun dişsiz bölgelerde daha işlevsel ve uzun ömürlü bir protez konforu sağlar. 

Protezin dezavantajı çok 

Total (tam) dişsizlik durumunda uygulanacak implant tedavisi, eski tip protezlerdeki sorunları ortadan kaldırır. Eğer alt veya üst çenede ya da her ikisinde de total dişsizlik sorunu varsa, implantla desteklenmiş sabit veya hareketli protez uygulanabilir. Klasik yöntemlerde alt çenede kullanılan tam protezler, kemiğin zamanla erimesi nedeniyle sabitlik yönünden iyi değildir; protezin altına yemek kaçması, vuruk oluşması gibi dezavantajları vardır. Üst çenede kullanılan protezler de damağı tamamen kaplamasından dolayı tat alamama, mide bulantısı gibi sorunlara yol açar. İmplant üstü protezlerde, çeneye implantla sabitlenen protez sayesinde, herhangi bir oynama, protez altına yemek kaçması ve vuruk gibi sorunlar söz konusu olmaz. 

Çene kemiği yetersizse implant 

İmplant tedavisi için kemik ebadı yeterli değilse, bazı cerrahi işlemlerle yeni kemik oluşumu başlatılabilir. Kemik eni yetersizse, kemik  greft işlemiyle kemik tozu kullanılarak miktar artırılabilir, ince olduğu durumlarda ‘onlay kemik grefti’ işlemiyle, ağız içinden kemik parçası alınarak implant uygulanacak bölgeye yerleştirilerek kemik miktarı artırılabilir, eğer kemik yüksekliği yetersizse ‘distraksiyon’ yöntemiyle kemik uzatılır ve yeni kemik kazanılır. 

Sigara tedaviyi olumsuz etkiler 

Sigara kullanımı, normal hücresel fonksiyonu bozarak dolaşım ve bağışıklık sistemini etkiler; yumuşak doku, yara iyileşmesini güçleştirir. Sigara kullanan kişilerde ameliyat sonrası enfeksiyon gelişebilir ve doku iyileşmesinde yavaşlama meydana gelir. Sigara kan akışını yavaşlatarak kemikler ve diş etlerini olumsuz etkiler, implantla kemiğin kaynaşma oranını azaltır. 

Sinüs lifting 

Üst çene kemiğinin sağ ve sol bölümlerinde ‘sinüs’ adı verilen boşluklar bulunmaktadır. Bu boşluklar, uzun süreli dişsizlik sebebiyle genişleyip aşağıya sarkabilir ve sinüs altında kalan dişsiz bölgelere uygulanacak implant için engel  oluşturur. Bu durumda bir tedavi önlemi olarak, sinüslerin hacimlerini azaltıp kemik hacmini artırmayı sağlayan ‘sinüs lifting’ adlı cerrahi yöntem uygulanabilir. Sinüs lifting operasyonları genellikle lokal anestezi altında uygulanır ancak isteğe bağlı durumlarda sedasyon ya da genel anestezi de tercih edilebilir. Operasyon sonrası kemik oluşumu tamamlandıktan sonra, implant uygulamalarına başlanır. Bazı durumlarda sinüs tabanındaki kemik yoğunluğunun durumuna göre sinüs lifting ve implant uygulaması aynı seansta gerçekleştirilebilir. 

Navigasyonlu implant tedavisi 

Tıp alanında ‘navigasyon tedavisi’ olarak da adlandırılan cerrahi yönlendirme sistemi, diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletmekte, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit edip yol göstermektedir. Tedavi sırasında tespit edilen yerden kayma olursa doktoru uyararak hata payını sıfıra indirgemektedir. Sistemin genel işleyişi, hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisiyle, bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi, panoramik röntgene göre daha büyük avantaj sağlamaktadır. 

Güvenilir bir yöntemdir 

Sistem sayesinde doktorun dişetini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, dişetini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknolojiyle sinirlerin yerinden, kemiklerin kalınlığına kadar gerekli olan tüm detaylı bilgiler anında elde edilerek, uygun tedavi şekline güvenle ulaşılabilinir.

 

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX