0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bayramda çalışana 4.5 gün ilave ücret var

Kurban Bayramı tatili arife günü öğleden öncenin de idari tatil edilmesiyle birlikte bu yıl 9 gün olacak. İdari tatil kararı özel sektörde çalışanları kapsamıyor. Ancak özel sektör işverenleri isterlerse arife günü çalışanlarına izin verebilirler. Kurban Bayramı’nda çalışacak olan işçilere bayram günleri için ilave bir yevmiye, maaş ödenmesi gerekiyor.  Bu zamlı ödeme 4 günlük Kurban Bayramı süresiyle birlikte arife günü öğleden sonraları yapılacak çalışmaları kapsıyor. Konuyu örnekle açıklayalım. 

 Örnek: İşçi Zeynep  Hanımın günlük maaşının 100 lira olduğunu varsayalım. Zeynep Hanımın Kurban Bayramı’ndaki çalışma durumuna göre alacağı maaşı hesap edelim. 

1- Zeynep Hanım sadece arife günü çalışırsa 125 lira maaş alacak. 

2- Zeynep Hanım sadece bayramın brinci günü çalışırsa 100+100 olmak üzere 200 lira maaş alacak. 

3- Zeynep Hanım sadece bayramın ikinci günü çalışırsa 100+100 lira olmak üzere 200 lira maaş alacak. 

4- Zeynep Hanım sadece bayramın üçüncü günü çalışırsa 100+100 lira olmak üzere 200 lira maaş alacak. 

5- Zeynep Hanım sadece bayramın dördüncü günü çalışırsa 100+100 lira olmak üzere 200 lira maaş alacak. 

6- Zeynep Hanım arife günü dahil dört günlük  bayram süresinin tamamında çalışmışsa 925 lira ücret alacak. 

İdari tatilde çalaşana zamlı ücret  var mı? 

Arife günü  kamuda çalışan memur ve işçiler için idari tatil edildi. İdari tatil günlerinde çalışanlara zamlı maaş ödemesi yok. Toplu iş sözleşmelerinde hüküm varsa idari tatil süresinde de zamlı maaş ödenebilir. 

Bayram çalışmasının telafisi
olur mu?
 

Arife günü öğleden sonra ve  Kurban Bayramı’nda çalışanlara daha sonra izin verilse bile Kurban Bayramı ve arefe günü çalışmalarının ücreti zamlı olarak ödenecek. Tatil verilmesi zamlı maaş  ödemesini ortadan kaldırmıyor. 

Bayramın fazla mesaisi olur mu? 

Bayramda çalışanlar, bayram çalışması ile birlikte fazla mesai yaparlarsa ücretlerinin de bayramın zamlı ücretiyle birlikte yüzde 150 zamlı olarak ödenmesi gerekiyor. Bunun için bayram çalışması ile birlikte haftalık çalışma süresinin 45 saati geçmesi gerekiyor.  

Bayramda devamsızlığa dikkat 

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi kurban bayramında işverenin istemesi durumunda işyerine gelip çalışmak durumundadır. Aksi halde Kurban Bayramı’nda ardı ardına iki gün mazeretsiz işe gelmeyen işten atılabilir.  İş sözleşmesinde bayramda çalışılacağına ilişkin bir düzenleme yoksa işçinin işyerine gelmesi gerekmiyor. Bütün okuyucularımın kurban bayramı kutlu olsun. 

  

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX