0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Dedikodu yapmak çalışanı işten attırır

Dedikodu yapmak, bir çok kültürde hoş karşılanmaz. Ancak bazı insanlar, evde çalışma hayatında, çarşı ve pazarda bir şekilde az veya çok dedikodu yapabiliyor. Okuyucularımdan M.K’ da bir tekstil atölyesi sahibi olduğunu, çeşitli firmalara fason  mal üretiminde bulunduklarını, bazı işçilerin kendisi ve diğer işçilerle ilgili  dedikodu yaptığını, dedikoduların işyerinde çalışanların ve kendisinin huzurunu bozduğunu, dedikodu yüzünden işyerinden ayrılan çalışanların bile bulunduğunu bu tür davranışlarda bulunan işçilere karşı ne yapılabileceğini soruyor. 

Verimi engelliyorsa işten atılabilir 

Okuyucumun sorusu günlük hayatımızda bir çok işyerinde az veya çok rastlanabilen bir konudur. İşçinin sıkça ve gereksiz yere diğer işçilerle  dedikodu anlamında tartışmaya girmesi, işyerinde olumsuzluklara neden oluyorsa işçi tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir. Örneğin bir işçi hakkında işle ilgili olmayan ve aleyhinde dedikodu yaparak kendisinin ve diğer işçilerin verimini, çalışmasını olumsuz etkileyen işçi ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir. 

Patronun şerefine dokunmuşsa  

İşçinin, dedikodunun dozajını artırarak işverenin şeref ve namusuna  dokunacak şekilde dedikodu yapması işten tazminatsız olarak çıkarılmasını gerektirebilir. Örneğin işvereni hakkında şeref ve namusunu etkileyecek kaçakçı, dolandırıcı gibi iftiralarda bulunmak suretiyle dedikodu yapan işçi tazminatsız işten çıkarılabilir. İşçiler yapmış oldukları dedikodu/iftiraların niteliğine göre ceza davası, tazminat davası ile de karşı karşıya kalabilirler. Görüldüğü gibi dedi kodunun dozajının artması içeriğinin iftira gibi nitelik taşıması istenmeyen durumlara da sebep olabiliyor. 

Dedikodu iş kazasına sebep olabilir 

Bazen de dedikodu yapmak çalışanların dikkatini dağıtarak iş kazası yapmaya kadar götürebilir. Örneğin arkadaşı ile bir konuda dedikodu yapan bir işçi arkadaşına bakarken elini makineye kaptırabilir. Ayrıca üretimde hatalara yol açabilir. Örneğin bozuk üretim dedikodu yüzünden zamanında engellenemeyerek işyerinin daha fazla zarar görmesine neden olunmuş olabilir. 

Ne yapmak gerekiyor? 

Çalışanların iş saatlerinde dedikodu yaparak kendi verimliliklerini ve diğer çalışanların verimliliklerini düşürmemeleri gerekiyor. Aksi halde çalışanlar işlerini kaybetme ile karşı karşıya kalabilirler. Dedikodunun içeriğine göre tazminatsızda işten atılabilirler. 
Çalışanların özellikle ara dinlenmelerinde/boş zamanlarında kitap okumaya yönelmeleri dedikodu yapmalarını önleyeceği gibi bilgi dağarcıklarının da artmasına katkı sağlayacaktır. 

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX