0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bedelli yapacak çalışanlar dikkat

Bedelli  askerlik  konusu  kamuoyunda son zamanlarda  yoğun bir şekilde tartışıldı.  Bu konuda kamuoyunda bir beklenti oluştu. Bedelli  askerlikle ilgili Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin  kanun teklifi 18 Temmuz 2018 tarihinde  Türkiye Büyük Millet Meclisine verildi. Kanun teklifinin görüşülmesi devam ediyor. Teklifin ayrıntılarını ve bedelli askerliğe gidenlerin yapması gerekenleri ve haklarını soru cevap şeklinde  açıklayalım.   

Kıdem tazminatı var mı? 

Bedelli askerlik düzenlemesinden işyerlerinde işçi olarak çalışanlarında yararlanması söz konusu. İşçilerin bedelli askerlikten yararlanmaları durumunda kıdem tazminatı alıp almayacakları gündeme geliyor. Muvazzaf askerlik hizmetini bedelli ve 28 gün olarak yapacaklara işyerindeki çalışma süreleri bir yıl ve üzerinde ise  kıdem tazminatı ödenecek.   

İzinle gidilebilir mi?

Yıllık izni bulunan işçiler işyerlerinden 28 gün yıllık izin alarak askere gidebilirler. Bunlar askerlik/izin dönüşünde işyerinde işbaşı yaparlar.   

Ücretsiz izin formülü?  

Yıllık izni bulunmayan işçiler işvereni ile anlaşıp 28 gün ücretsiz izin alarak askere gidebilirler. Bunlar da ücretli izin kullananlar gibi ücretsiz izin/askerlik bitiminde işbaşı yaparlar.   

Tazminat zorunlu mu? 

Kıdem tazminatını alabilmek için  bedelli askere gidecek çalışanlar askere sevk belgesini ilgili askerlik şubelerinden aldıktan sonra işverene vermeleri  gerekmektedir. Başka bir işleme gerek kalmadan işverenin kıdem tazminatını askere gidene ödemesi gerekiyor.   

İşe dönüş garantisi? 

Bedelli askerlik  hizmetinin  sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek için işverene başvurulması gerekiyor. İşveren boş yer varsa derhal yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe alacak. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren askerlik dönüşünde işçiyi işe almazsa, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat ödeyecek. Askerlik öncesi işyerinden kıdem tazminatı almamış olan işçiye ayrıca kıdem tazminatı da ödenecek.   

Memurlar ne yapacak? 

Bedelli askerlik yapacak olan memur ve sözleşmeliler kurumlarından aylıksız izin alarak askere gidecekler. Bunlarda kurumlarına askere sevk belgesi ile birlikte bir dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. 

 

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX