0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

1800 gün prim ödeyen de emekli olabilir  

Soru: Bakıma muhtaç  malul oğlum var. 1540 gün  prim ödemesi  var. Emekli olabilir mi? Saliha Özen 

Cevap: Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmıyor. Bunlar için  sadece 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması emeklilik için yeterli oluyor. 

Sayın Özen, oğlunuzun emekli olabilmesi  için 260 gün daha prim ödemesi gerekiyor.  

Madencinin izni fazla  

Soru:  Maden ocaklarında çalışanların yıllık izinlerinin fazla olduğunu duydum. Bu doğru mu? Samet 

Cevap:  Yer altı işlerinde çalışan işçilerin  yıllık ücretli izin sürelerine dörder gün ekleniyor. Bu işçilerin izinleri diğer yerlerde çalışanlara göre 4 gün fazla oluyor. 

Mirasçıya ihbar yok 

Soru: Teyzemin oğlu 4 yıl çalıştığı işyerinde trafik kazası sonucunda öldü. Kıdem tazminatı ödendi. Ancak ihbar tazminatı ödenmedi. Ölen işçilerin mirasçılarına ihbar tazminatı ödenmiyor mu? Tarık Kul 

Cevap: İhbar tazminatı söz konusu olabilmesi için işverenin işten çıkarması gerekiyor. Sayın Kul, burada böyle bir durum söz konusu olmadığı için ölen işçilere ihbar tazminatı ödenmiyor. 

Kapıcıya konut yok  

Soru: Apartmanımıza yeni bir kapıcı alacağız. Alacağımız kapıcıyı kısmi iş sözleşmesiyle 10 günlük sigortalı gösterecek şekilde çalıştıracağız . Bu şartlarda kapıcı, kapıcı dairesinde oturabilir mi? Celal Köse 

Cevap: Sayın Köse, kapıcılar çalışma şekillerine bakılmaksızın apartman yönetimi/kat malikleri kurulu kararı ile kapıcı dairesinde kalabilir. Kapıcının kısmi süreli çalışması kapıcı dairesinde kalmasına engel oluşturmuyor. 

Haftalık izin azaltılamaz 

Soru: İş sözleşmemde haftanın 5 günü çalışılması gerektiğine ilişkin bir madde var. İşveren hafta tatilini bir güne indirerek  haftada 6 gün beni çalıştırmak istiyor. Ben 6 gün çalışmak istemiyorum. İşverenin beni haftanın 6 günü çalıştırma hakkı var mı?  Bahri Kara 

Cevap: Sayın Kara, iş sözleşmenizde 5 gün çalışacağınıza dair hüküm var. Bu nedenle 6 gün çalıştığınız zaman aleyhinize olan bir durum söz konusu olacak. Siz istemediğiniz sürece işvereninizin sizi haftada 5 gün yerine 6 gün çalıştırma hakkı yok. 

Arif Temir Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX