0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yeni durumlar eski kurumlara karşı

Ortalama 200 yıldır, dünya siyasetini yönlendiren ülke olarak Amerika'yı görüyoruz. Karşısına, yeri geldi Nazi Almanya'sı yeri geldi Sovyetler Birliği, düşman olarak çıkarıldı. Amerika, bu iki düşmanının karşısında da başarı elde etti. Her iki mücadelesi de dünya siyasetinde daha çok söz sahibi olma ile sonuçlandı. Uzay başarıları, silah teknolojisindeki gelişmeler derken, karşısına dikilecek cesarette ülke de kalmayınca; bazen direk müdahalelerle bazen de ülkelerinin içişlerini karıştırıp bölgesel darbelerle istediğini elde etti. Dönüp geçmişe ne yaptı, diye baktığımızda, girdiği her coğrafyaya kan, gözyaşı ve ölüm götürdü. Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar, hangi ülke vatandaşına sorsanız, Amerika'nın yönlendirici gücü çekilse, ülkesinin rahatlayacağını ayağa kalkacağını söyleyecektir. Peki, işin aslı öyle mi?

Dünya tarihinde özellikle son 300 yıldır savaşlar ve mücadeleler devletler arasında görülse de işin kaymağını yiyen, o devletin vatandaşından ziyade zenginler olmuştur. 1500'lerden bu güne büyük ticaret şirketlerinin çıkarları, sürekli dünyanın bir yerinde savaşa neden olmuştur. O ülkelerin evlatları birbirini kırarken yer altı ve yer üstü zenginliklerine perde arkasından çöken büyük şirketler pastayı paylaşmıştır. Her büyük keşiften sonra, bu zenginler arasındaki kartlar yeniden dağıtılmış, ticarette ve siyasette sıfırlanmaların ardından, yeni dünya düzenleri oluşmuştur. Yeni dünyanın keşfi ve uzun menzilli yolculukların ardından Osmanlı hegemonyası çökertilmiş; Portekiz, Hollanda, İspanya ve İngiltere gibi deniz aşırı mücadelelere girebilen güçlü donanma ülkeleri ticarette ön plana çıkmıştır. Ardından gelen Sanayi Devrimi ile pusulanın yönü Amerika'ya kaymış. Sonuç olarak, Amerika büyük iç savaşlardan sonra hükümranlığını ilan etmiştir.

Şimdi ise yeni bir teknolojik dönüşümün eşiğindeyiz. Dönüşümü sağlayacak olan teknoloji bulundu ve artık dünyanın buna göre şekillenmesi gerekliliği ön plana çıktı. Geçtiğimiz yüzyılın zenginleri, bu dönüşümün farkında oldukları için, madem dönüşeceğiz, "Büyük Sıfırlama" yı biz yaparız ve "Yeni Dünya Düzeni" ni tekrar biz kurarız mottosunda birleşti.

Her yeni oluşacak düzende, bir önceki ticari ve siyasi kurumların yerle bir olması gerçeğini de göz önünde bulundurarak, kendi aparatları olan küresel kurumlarını kendi elleriyle yerle bir etme kararı aldılar. Tabi bunu yaparken, yeni dünyanın kurumlarını da inşa etmeyi unutmadılar. Eski düzenin en büyük aparatı, yani kurumu olan Amerika da bu değişimden nasibini almaya başladı. Yeni düzenin yükselen kurumlarının doğu ülkeleri olacağını da ufaktan açıklamaya başladılar. Bakalım bu aralar neler oluyor, bu zenginler dünyayı sıfırlarken?

Şu aralar esamesi okunmasa da dünya çapında tedarik zincirlerini kıracak bir Pandemi ilan edildi. Dünya ekonomisi kilitlendi. Amerika bunun sebebi olarak, Wuhan'daki laboratuvarı araştırırken bir de baktı, laboratuvarı fonlayan büyük Amerikan şirketleri ve Dr. Fauci...

Tedarik zincirlerinin kırılması ile aslında konuyla en uzak bağlantısı olan dijital teknoloji sektörü en çok etkilenmiş sektör gibi gösterildi. Dünya çapında, özellikle de Amerika'da teknoloji şirketleri patır patır çalışanlarını işten çıkarma kararları aldı.Yine tedarik zincirlerinin kırılması bahane edilerek Amerika Merkez Bankası güya Amerika ekonomisini ayakta tutacağız dedi ve faiz artırdı. Faiz artırımı dünyanın diğer ülke ekonomilerini bir bir tokatlarken, birden Amerikan Tahvil piyasasını yerle bir etti. Amerikan tahvil piyasasının yerle bir edilmesi art arda 3 Amerikalı teknoloji sektörüne, çalışan bankayı iflas ettirdi ve bunun arkasının geleceği belli. Buna basit bir politika hatası gözüyle bakarsak, Amerikan bankaları bir hatadan ötürü battı diyebiliriz, lakin bu tahvil meselesinde Amerikan Finans şirketi JP Morgan'nın büyük etkisi olduğu görülüyor. JP Morgan'a baktığımızda ise Bank Of Chine' nın ortaklarından olduğunu görüyoruz. Yani, bir el bir tarafı batırırken diğer tarafa da desteğini açıkça gösteriyor. Amerika'da FED'in arkasındaki güçler, arka planda Amerika'yı çökertme operasyonunda. Trump'ın, bunlar Amerika'yı batıracak diye, bas bas bağırmasının boşa olmadığı görülmüş oluyor.

Öte yandan zamanında ülkesindeki kaostan Amerika'ya kaçan vatandaşları ile ünlü Meksika devleti, Amerika'daki silahlı saldırılar bizden fazla, artık Amerika önce kendi ülkesini toparlasın, sonra bizim iç meselelerimize karışsın açıklaması yaptı. Haksız sayılmazlar Amerika'daki küçük silahlı saldırılar, neredeyse terör boyutuna ulaşmış vaziyette.

Uluslararası arenada Çin, İran, Hindistan, Güney Kore, Brezilya ve Rusya gibi ülkeler kendi aralarında ticari kararlar alarak, önemli toplantılar gerçekleştirmeye başladı. Yıllardır gerginliğin durmasından ziyade artması için yırtınılan bölgede, Çin kalktı Suudi Arabistan ve İran'ı bir araya getirdi. Almanya ve Fransa birden aydınlanarak, "Amerika'nın peşine takılıp Rusya'ya karşı durduk, ama bizim dibimizde Rusya var, iyi geçinmek zorundayız." açıklamaları yapmaya başladı. Neredeyse, bütün bölgesel güçler, Amerikan Dolarını es geçerek birbirleri arasında kendi para birimleri ile alış verişler yapmaya başladı. İlginç bir haber olarak da dünyanın bankası sayılan İsviçre'de Merkez Bankası zarar açıkladı.

Pek tabii, devletler arasında tüm bunlar olurken, dünya çapında besin için kullanılan hayvanlar da küresel zenginler tarafından rahat bırakılmıyor. Anlaşılan Yeni Dünya Düzeni'nde, doğal bir şeye yer yok gibi görünüyor.

Velhasıl kelam, geçtiğimiz yüzyılın ihalesinin, geçtiğimiz yüzyıl boyunca maşa olarak kullanılan Amerika devletine bırakılacağı, artık iyice aşikar gözüküyor. Ha, bunları planlayan kim, diyebilirsiniz. Onun adresi de bulunduğu ülkenin kraliyetinden bile bağımsız hareket edebilen City Of London'da gibi görünüyor. Kalın sağlıcakla.

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

Pers Aklı

18 Nisan 2024

Benden demesi

16 Nisan 2024

Distopya

14 Nisan 2024

Gerçekten o kadar etkili miyiz dünyaya?

11 Nisan 2024

Seçim mi seferberlik mi?

09 Nisan 2024

Beceremedi

07 Nisan 2024

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX