0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Temmuz 2017 Salı 02:00:00 - Güncelleme:25 Temmuz 2017 Salı 02:18:00

Üniversiteyi şansa bırakmayın

Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) açıklanmasının ardından 1 milyonu aşkın aday, üniversite tercih hakkını kullanmak için son 24 saate girdi. 

Mehmet CANITATLI

Üniversite yolunda tüm öğrenci adayları için tercih yapmak ve bunları doğru sıraya koymak önemli bir dönüm noktası. Sınav sonuçlarının açıklandığı ilk günden itibaren hangi üniversiteye yerleşeceğinin hesabını yapan öğrenciler için seferber olan YÖK, MEB ve üniversite yönetimleri ‘ölü tercih yapmamak için ÖSYM’nin tercih kılavuzunu mutlaka inceleyin’ mesajı veriyor. 


DOĞRU YORUMLAYIN 
Sınav sonuç belgesindeki sıralama ve puanından çok uzak bir noktada olan üniversiteyi tercih edip listesine ekleyenlerin küçümsenemeyecek bir sayıda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunu önlemek için netleşen listenin mutlaka bir rehberlik öğretmenine gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Ölü tercihin sadece teknik hatalardan kaynaklanmadığını dile getiren uzmanlar, ‘’Bazı adaylar, ‘puanıma yazık olmasın’ düşüncesiyle okumayı düşünmedikleri bölümleri son dakikada tercih listelerine alıyor. Bunun sonucunda yerleşse bile ya kaydını yaptırmıyor ya da okurken mutsuz oluyor. Hiçbir aday bunu yapmamalıdır. Her aday rehber hocasıyla sınav sonuç belgesini doğru yorumlayarak tercih listesini oluşturmalıdır’’ diyor. 


YÖK ATLAS’A BÜYÜK İLGİ 
Tercih yapan adaylara büyük kolaylık sağlayan YÖK Atlas bu yıl da büyük ilgi gördü. 2016 ÖSYS’de 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan sistem 2017 YGS sonrasında yeni veriler de eklendi. yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaşılabilen sistem, lisans ve ön lisans olmak üzere Program Atlası, Tercih Sihirbazı, Mezun Atlası, Net Sihirbazı ve Başarı Sırası bölümlerinden oluşuyor. 


Liste netleşiyor 
Tercih listelerini ÖSYM’nin web sayfasından sisteme girme süresi yarın saat 23;59’da sona eriyor. Kararsız olan adaylara seslenen İstanbul Ticaret Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren,‘’Öğrenci adaylarımız her şeyden önce aldıkları sıralama ve puana uygun olarak ne tür bir eğitim öğretim almak istiyorlarsa onların listesini çıkarmalıdır.  Ardından üniversitelerin web sayfalarını inceleyerek ve tercih kılavuzundaki bölümlere bakarak bu listeleri şekillendirebilirler ’’dedi. 


Hataya düşmeyin 
’’Önemli olan öğrencinin üniversite sınavına girene kadar almış olduğu bilgi ile seveceği ve kariyer çizgisini hızla ilerleteceği bir mesleğini belirlemesidir’’ diyen Prof. Ekren, ’’Burada öğrencinin yetenekleri, tecrübesi, bilgisi kadar kendisini yönlendirecek yakın çevresinin, hocalarının etkisi vardır. Tercih yaparken herhangi bir hataya düşmemek için mümkünse hedeflediği üniversitenin yarın sona erecek tanıtım faaliyetlerini yakından görmelerini ya da web sayfalarını incelemelerini öneriyorum’’ diye konuştu. 

 

İLK 10 MUTLU EDİYOR
n Hemen hemen tüm öğrenci adaylarının hedefinin iyi bir yerde öğrenimlerini tamamlayıp hayata atılmak olduğunu söyleyen uzmanlar, ‘ Sınav bunun ilk adımı. İkinci adımsa doğru tercih yapmak. Ancak ilk 10 tercihten sonrasına yerleşenlerin fazla mutlu olmadıklarını görüyoruz. Bunun sonucunda daha sonraki yıllarda şanslarını yeniden deniyorlar. Bu nedenle üniversite ve meslek seçimini son dakikaya bırakmamakta yarar var’ uyarısında bulunuyor. 


Üsküdar’dan BEYİN yatırımı  

Kurulduğu günden bugüne en büyük hedefi dünyaya bilim ihraç eden üniversite statüsünde ilerlemek olan Üsküdar Üniversitesi, bu hedefle nörobilim, mühendislik, sağlık bilimi ve sosyal bilimlerin tümünü multidisipliner olarak bir araya getirerek Türkiye’nin ilk Brain Park (Beyin Parkını)  hayata geçirmek üzere çalışmalara başladı ve geçen yıl Washington’da Beyaz Saray’da Brain Initiative Komisyonu Başkanı ve heyetiyle yapılan görüşme sonucunda ilk somut adım atıldı. 


TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDİYOR
“Gelişen Yenilikçi Nöroteknolojiler yoluyla Beyin Araştırmaları (BRAIN) İnsiyatifi”  programının Türkiye temsilcisi olan üniversitede, beyin araştırmaları, beyin haritalanması ve beyin hastalıklarının maliyetinin düşürülmesi gibi birçok çalışma, Ortadoğu’da Üsküdar Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştiriyor. 


DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE LİDER
Adaylara seslenen üniversitenin rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi’nin tercih yapma gerekliliğini sıralarken, ’’Davranış ve sağlık bilimlerinde aradığın ne varsa Üsküdar’da. Şehrin merkezindeki yerleşkelerimizde öğrencilerimize teknoloji ve sağlıkta aradığı ne varsa eğitim olarak veriyoruz. Güçlü bir akademik kadro ile öğrencilerimizin bilimsel çerçevede küreselleşme yolunda aradığı her şeye yer veriyoruz. Fark oluşturan projelerin merkezi olan Üsküdar’a herkesi bekliyoruz’’ mesajı verdi. 


Bu yıl kaç kontenjan var? 
4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, 2015 yılında 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Geçen yıl ise 22 bin olan kontenjan artışıyla birlikte toplamda 800 bin adaya şans tanınmıştı. Bu yılki yükseköğretim kontenjanları ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan kitapçıkta detaylı şekilde yer aldı. Bu yıl üniversite kontenjanlarında 58 bin 284 artış olacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, lisans programlarında 473 bin 776, ön lisanslarda ise 436 bin 904 kontenjan olacağını açıklamıştı. 

Neyi seçmeli
Prof. Dr. Ekren, ’Sizce gelecekte yıldızı parlayacak 3 meslek alanı hangisi olacak? Hangi mesleklerde iş bulma imkânı artacak?’ sorusuna da şu cevabı verdi: ’’Konjonktürel olarak her 10 -15 yılda bir toplumsal değişim ve dönüşüme bağlı olarak farklı meslekler ortaya çıkıyor. Bunlar hemen hemen her üniversitede izlenen takip edilen trendler. Ülkemizin bulunduğu konuma, beklentilerine, önceliklerine bakarsak; iyi bir ticaret ve finans eğitiminin, hem ülkemizin hem de bu bölümleri seçenlerin 
geleceğini olumlu etkileyeceğini söyleyebilirim.’’ 

Her zaman gözde olanlar
Fakülte türü Puan (ort.)          Doluluk (ort.)
Eczacılık Fakültesi 445 Yüzde 100 
Tıp Fakültesi 541 Yüzde 100 
Diş Hekimliği Fakültesi 491 Yüzde 100 
Hukuk Fakültesi 521 Yüzde 100  
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 495 Yüzde 100  
Hemşirelik Programı 440 Yüzde 97  
Makina Mühendisliği 519 Yüzde 96 
Siyaset Bilimi ve Kamu Y. 414 Yüzde 95 
Bilgisayar Mühendisliği 516 Yüzde 95 
İnşaat Mühendisliği 498 Yüzde 93 
Endüstri Mühendisliği 526 Yüzde 92  
İktisat-Ekonomi 503 Yüzde 91,4 
Elektrik ve Elektronik Müh. 535 Yüzde 91 
Mimarlık Bölümleri 487 Yüzde 89,5  
İşletme Bölümü 493 Yüzde 89  


Özel yurtlara ilgi arttı 


Fiyatlar 
aylık özel 
yurt 
bedelleri 
olup, yurtlara göre 
değişmekle birlikte, 
ağırlıklı 
olarak bedelleriyle birlikte yansıyor.


Yurt fiyatları (tl) 
İstanbul: 900-4.500 
Ankara: 800-2.500 
İzmir: 900–2.300 
Antalya: 800–1.300 
Eskişehir: 700–2.000 
Bursa: 750–1.400 
Erzurum: 600-1.200 
Kayseri: 800–1500 
Gaziantep: 750–1.300 
Konya: 750–1.400
 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX