0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Temmuz 2017 Cuma 01:13:00 - Güncelleme:21 Temmuz 2017 Cuma 01:28:00

Tercihte son viraj

Üniversite adayları için YGS ve LYS başarısını ölçme sürecinde önemli bir aşamaya gelindi. Tüm adaylar artık duyguların, kulaktan dolma bilgilerin değil, gerçek hedeflerin belirlenip tercih formuna doldurulması sürecini yaşıyor.  Uzmanlar bu nok- tada temel bilgi kaynağının ÖSYM olduğunu hatırlatıyor. 

MEHMET CANITATLI - [email protected]

Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar 26 Temmuz gecesi saat 24.00'e kadar hangi bölümü istiyorsa işaretleyebilecek. YGS puanları 140-180 arasında olanlar önlisans ve açıköğretim programlarını, LYS puanları 180 ve üzerinde olanlar ise lisans programlarını tercih edebilecek. LYS puanı 180'den az olanlar YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans ve açıköğretim programlarını tercih listelerine alabilecek. 

EN DOĞRU TERCİH İÇİN 

Puan türünüze göre istediğiniz üniversite ile bölüm ya da programların listesini çıkarın. Listeyi hazırlarken kılavuzun ilgili bölümünü satır satır inceleyin. Listeye girecek üniversiteleri puan türünüze göre belirleyin. Seçtiğiniz bölüm ya da programın yeni üniversitelerde (fakültelerde) olup olmadığına bakın. Çünkü yeni bölümlerin puanı düşük olabiliyor. Hatta burs oranları da avantajlı oluyor. Sıralamanızı puanınıza paralel olarak en çok istediğiniz yerden en az istediğiniz yere doğru yapın. Sonuçta aldığınız puanın değeri kadar listede yer alan üniversitenin sıralaması da önemli. Adaylar en çok 1. tercih ile 2. tercih arasında bocalıyor. Burada puanınız kadar istek yönünüzü devreye sokun. Puanlara göre yaptığınız sıralama en önemli kriterlerden birisidir. Ancak sizin tercih ettiğiniz bu bölüme geçen yıl en son giren adayın yer aldığı sıralama ne ise onu da dikkate almalısınız. İstemediğiniz halde size telkinde bulunulup yazdığınız her tercihinizi kazanma ihtimalini göz önünde bulundurun. Sonuç bu yönde olur ve kaydınızı yaptırmazsanız bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanınızın yarı yarıya düşeceğini unutmayın. Birinci sıradaki tercihinizle son tercihiniz arasındaki puan aralığının geniş olmasını sağlayın. Kılavuzda yer almayan, akademik yapı, burs imkânları, sosyal hayat, kampus imkânları gibi önemli konuları da mutlaka inceleyin, mümkünse üniversiteye gidip tanıtım günleri etkinliklerine katılın.

 Listeniz uzun ise önceliklerinizi ve gerçekten istediğiniz bölümleri dikkate alın. Listenizi tamamlamaya bilirsiniz de. Mühim olan istediğiniz bölümlerin doğru bir şekilde sıralanmasıdır. Hazırlayacağınız liste ile meslek seçiminizi de yaptığınızı unutmayın. Listede yer alan üniversitelerin bulunduğu illerin hayat koşullarınıza uyup uymadığına mutlaka bakın. Tercih sıralamasını yaptıktan sonra bir uzmandan mutlaka inceleme yapmasını rica edin. 

Bu işlerde para var

Sosyal medya ve sosyal ağlar iletişim uzmanlığı

İnternet pazarlama uzmanlığı

Mobil uygulama yazılımcılığı

 E-ticaret yazılımcılığı ve girişimciliği

Girişim ve proje danışmanlığı

Risk Yöneticiliği

Bilgi Teknoloji (IT) uzmanları ve denetçileri.

Yazılım uzmanı ve yazılım geliştirme mühendisleri

Bilgi teknolojilerini kullanabilen insan kaynakları uzmanları,

İç kontrol sistem uzmanı (risklerin erken teşhisi için)

Anlaşmazlıkların kanuna ve dışarıya yansımasını (marka değerine zararı) engelleyecek ve kendi içinde çözebilecek adalet birimleri  / uzmanları

İş ve çevre güvenliği uzmanı (Çevresel etki değerlendirmesi uzmanlığı dahil)

Çalışanların 360 derece kuşatılması için iş-meslek-yaşam danışmanları Denetim, vergi ve teşvik uzmanları

Çağrı merkezi ve Müşteri ilişkiler uzmanlığı İç ve dış çevreyi analiz edecek sosyal ve sektör araştırmacıları / uzmanları

Veri analisti 

İş zekası uzmanı

Proje yöneticisi

Biyomedikal mühendisliği

Estetik diş hekimliği

Finansal analiz uzmanı

Evlilik ve aile uzmanları

Fizik tedavi uzmanı 

Evde bakım görevlisi

Uluslararası ilişkiler

Görsel iletişim tasarımı

Psikoloji

Mekatronik mühendisliği

Moleküler biyoloji ve genetik 

İnternet gazeteciliği 

Kariyer danışmanlığı

Yeşil işler ( çevre mühendisliği)

KYK yurtları için acele edin 

Maddi imkânları sınırlı olan üniversite adayları için en mantıklı tercih olarak Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları ön plana çıkıyor. Kuruma ait, Türkiye genelindeki yurt sayısının artması öğrenciler için avantaja dönüşüyor.  Önceki yıl KYK'ya bağlı aylık yurt yatak ücretleri 130 liraydı. Standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 140-228 lira arasında değişiyordu. Bu rakamlarda büyük bir değişiklik söz konusu değil. Ayrıca öğrencilere makul bedellerle sabah kahvaltısı ile akşam yemeği hizmetleri verilebiliyor. 

Anne–babalara uyarı

Aileler, çocuklarının gelecekte daha “rahat” edebileceği veya maddi kaygı yaşamayacağı meslekleri tercih etmeleri yönünde ısrarcı olabiliyor.Anne-babalara,  kendi ilgi duyduğu meslek ya da beğendiği okul yerine, çocuklarının yeteneği ve ilgisi doğrultusunda bir uzmandan destek almalarını öneriyoruz.Uzmanlar da aynı görüşte...Çocuklarınızın geleceğini belirleyecek adımların atıldığı bugünlerde gerginlik ve kaygı yaşayabilirsiniz. Kaygının en önemli tetikleyicisi belirsizliktir. Aileler, ilk adımda kaygı ve endişeden uzak sakin düşünmelidir. Eğitim uzmanlarının desteği ve önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. 

Doktorluk eğitimi 1 milyon TL 

Üniversiteyi tercih eden adaylar için maliyetler de önemli bir kıstas. Vakıf üniversitelerinin yönetimleri ticari kaygıdan uzak hareket ettiklerini dile getirseler de öğrencilerden talep ettikleri öğrenim bedelleri her yıl artıyor. En yüksek bedel ise tıp fakülteleri için ödeniyor.  Bir doktor adayının mezun olana kadar cebinden çıkacak öğrenim bedeli 1 milyon lirayı buluyor. İşte 2017 - 2018 akademik yılında 10 üniversitede uygulanacak eğitim ücretleri: 

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ: 88  ile 14 bin lira arasında değişiyor. 

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ: 25 ile 16 bin lira arasında değişiyor. 

ATILIM ÜNİVERSİTESİ: Hazırlık okulu ile tüm lisans bölümleri 32 bin 400 lira. 

BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Lisans programları 62 ile 39 bin lira arasında değişiyor. Ön lisans programları ise 21 bin lira.

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ: 12 ile 29 bin 800 lira arasında değişiyor. 

HASAN KALYONCU: MYO programları için minimum 12 bin 700 lira talep edilirken, Hukuk fakültesi için 30 bin lira talep ediliyor. 

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ: Ön lisans programları 26 bin 460 lira, uygulamalı bilimler yüksek okulu 24 bin 300, meslek yüksekokul ise 11 bin 880 lira. 

İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ: Peşin fiyatlar 24 bin 795 lira ile 28 bin 500 lira arasında değişiyor. Taksit imkânı da var. 

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ: İnsan ve Toplum Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakülteleri için 37 bin 850, Sağlık Bilimleri fakültesi için 28 bin 350,Hazırlık sınıfı için 31 bin 550, Sağlık Hizmetleri MYO için 18 bin 850 lira talep ediliyor. 

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ: Hukuk Fakültesi 36 bin lira, İşletme Fakültesi, İletişim Fakültesi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 34 bin lira, Mühendislik Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  35bin lira. 

En pahalısı 80 bini aştı 

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da en fazla fiyat genellikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için belirlendi. Ücret skalasında en yüksek rakam yine 80 bin liranın üzerine çıkan tıp fakültelerine ait. 

Ek yerleştirme için 15 lira  

Yüksek öğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yüksek öğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.Bu yıl ek yerleştirme tercih ücreti 15 lira olacak. 

Uzaktan Eğitimde öne çıkan programlar (MYO)

Radyo ve Televizyon Programcılığı

Aşçılık

Grafik Tasarımı

Moda Tasarımı

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri

Dış Ticaret n Çocuk Gelişimi

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Turist Rehberliği 

Bu üniversitelerde boş yer yok

İstanbul Üniversitesi  

İstanbul Üniversitesi kontenjanları, 2012-2016 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 9,25'lik bir artış göstererek 18.169’e yükseldi. İstanbul Üniversitesi kontenjan doluluk oranları, 2012-2016 yılları arasında yüzde 96,8 ile yüzde 99,8 bandında gerçekleşti. 2016 yılında ise kontenjan doluluk oranı yüzde 99,3 oldu.  

Marmara Üniversitesi  

Marmara Üniversitesi kontenjanları, 2012-2016 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 1,02'lik bir düşüş göstererek 7.563’e geriledi. Kontenjan doluluk oranları, 2012-2016 yılları arasında yüzde 99,1 ile yüzde 99,9 bandında gerçekleşti. 2016 yılında ise kontenjan doluluk oranı yüzde 99,9 oldu. Üniversitenin program sayısı ise 91’dan 101’ye çıktı. Artan program sayısı, Marmara Üniversitesi’ni tercih edecek adayların seçeneklerini arttırdı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi  

İstanbul Teknik Üniversitesi kontenjanları, 2012-2016 yılları arasında yıllık ortalama  yüzde 0,935lık bir düşüş göstererek 3.658’e geriledi. İstanbul Teknik Üniversitesi kontenjan doluluk oranları, 2012-2016 yılları arasında yüzde 95 ile yüzde 98 bandında gerçekleşti. 2016 yılında ise kontenjan doluluk oranı yüzde 96,1 oldu. Üniversitenin program sayısı ise 88’dan 78’e düştü. 

Yeditepe Üniversitesi 

Yeditepe Üniversitesi, 13 fakülte ve 1 yüksek okulda öğrencilere zengin bir akademik deneyim imkanı sağlıyor. Yeditepe Üniversitesi kontenjanları, 2012-2016 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 2,97lik bir artış göstererek 3.460’a yükseldi. Yeditepe Üniversitesi kontenjan doluluk oranları, 2012-2016 yılları arasında yüzde 88 ile yüzde 94,5 bandında gerçekleşti. 2016 yılında ise kontenjan doluluk oranı %90,5 oldu. Üniversitenin program sayısı ise 135’dan 157’ye çıktı. 

Sabancı Üniversitesi 

Sabancı Üniversitesi kontenjanları, 2012-2016 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 2,82’lik bir artış göstererek 760’a yükseldi. Sabancı Üniversitesi kontenjan doluluk oranları, 2012-2016 yılları arasında yüzde 99,5 ile yüzde 100 bandında gerçekleşti. 2016 yılında ise kontenjan doluluk oranı yüzde 100 oldu. Üniversitenin program sayısı ise 12’den 16’ya çıktı. Artan program sayısı, Sabancı Üniversitesi’ni tercih edecek adayların seçeneklerini arttırdı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX