0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:05 Eylül 2018 Çarşamba 10:25:00

Taklit ürününü ikinci denemede geçirmiş

‘Yerli anakart’ ürettiğini iddia eden Ferit Borku’nun foyası GÜNEŞ Gazetesi'nin haberiyle ortaya çıktı. Sözde girişimcinin, daha önce de dünyaca tanınan bir firmanın anakartıyla aynı heyete başvurduğu, ancak bilinen bir model olmasından dolayı reddedildiği öğrenildi.

Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki sözde 'genç girişimci' Ferit Borku'nun yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığı öne sürüldü ancak cihazın Çin malı olduğunu GÜNEŞ Gazetesi gündeme taşıdı. 

İLK GİRİŞİM BAŞARISIZ 

Kendisini deha olarak göstermeye çalışan Ferit Borku'nun daha önce de başka bir sahtekarlığa imza attığı ortaya çıktı. Borku ilk olarak 2017 yılında Tayvanlı MSI şirketine ait anakartı ‘teknolojik ürün’ belgesi alabilmek için Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne sundu. Akademik heyet, yaptıkları incelemede cihazın özgün değil, teknoloji alanında dünyaca ünlü bir firmaya ait olduğunu tespit etti. Bunun üzerine 'sözde genç girişimci'nin başvurusu reddedildi ve anakartı tescillenmedi. 

SAHTE PROJEYE ONAY 

Ancak Ferit Borku taklit anakartlarına onay almaya niyetliydi. Bu kez Çinli küçük bir şirket olan Dianjitek'e ait anakartı sipariş etti. Çinli alışveriş sitesi Aliexpres'ten 120 dolara satın aldığı 3 yıl önce piyasaya sürülen 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartın üzerine logo ve imza ekledi, etrafına 5-10 liralık şerit led aydınlatması yerleştirdi. İlk başvurusundan 3 ay sonra yeniden akademik heyetin karşısına çıktı. Tek bir parçasını bile üretmediği sahte projesini sundu. İnceleme sonucu 'ilginç bir kararla' cihazın 'özgün' olduğuna karar verildi ve anakart “teknolojik ürün” şeklinde tescillendi. 

TEŞVİK BİLE İSTEDİ 

'Yerli ve milli ilk anakart' olarak cihazını pazarlamayı başaran Borku, AR-GE harcamaları adı altında devletten hibe isteyerek 436 bin TL’lik naylon fatura kestirdi. Sahte birincilik ve başarı belgeleriyle kamu kurumlarını aldatmaya kalkan Ferit Borku'nun foyası ortaya çıkınca sosyal medyadan tepki yağmış, basında çıkan haberlerle alay edenlerin yanı sıra olayı 'dolandırıcılık' olarak niteleyenler de olmuştu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX