0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Ocak 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:22 Ocak 2019 Salı 08:02:00

Elektrik yardımında detaylar belli oldu! 10 milyon kişinin elektriği devletten

Başkan Erdoğan’ın müjdesini verdiği ‘elektrik yardımında’ detaylar belli oldu.  Destekten sadece sosyal yardım alanlar faydalanabilecek. 2 kişilik ailede katkı payı 45 lira olurken, 5 kişilik bir ailenin faturası 80 lira azalacak. 

Müjdesini Başkan Erdoğan’ın verdiği elektrik faturası desteğinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilecek elektrik faturası desteğinden, yaklaşık olarak 2.5 milyon hane ve 10 milyon vatandaş yararlanacak. Söz konusu elektrik tüketim desteği, yardıma muhtaç ailelerin maddi yükünü azaltacak. 

NE KADARI KARŞILANACAK? 

Sosyal yardım kapsamında ihtiyaç sahibi aileler, 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketim yardımından faydalanabilecek. Burada alt ve üst limiti belirleyecek olan kıstas ise hane halkı sayısı olacak. Buna göre, hane halkı sayısı 2 veya daha az olanlarda aylık 75 kilovatsaat, 3 kişide 100 kilovatsaat, 4 kişi yaşayan hanelerde 125 kilovatsaat, 5 kişi ve yukarı yaşayan hanelerde ise 150 kilovatsaat olmak üzere elektrik desteği verilmesi planlanıyor. 

80 LİRASI DEVLETTEN 

Kamuoyuna 8 Ocak’ta duyurulan elektrik tüketim desteği müjdesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ortak çalışmalar yürütmeye başladı. Toplantılar halen devam ederken, elektrik faturası yardımı için ilk açıklamayı yapan Başkan Erdoğan, söz konusu uygulama çerçevesinde, devletten sosyal yardım alan, ihtiyaç sahibi kişileri işaret etmişti. Erdoğan yaptığı açıklamada ihtiyaç sahiplerinin 80 liralık elektrik yardımı kapsamında, 150 kilovatsaat elektrik faturasının aylık ödemelerinin devlet tarafından karşılanacağını söylemişti. Devlet tarafından sağlanacak elektrik faturası desteğinden faydalanmak için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu doğrultuda yapılan ilk açıklamalarda da ‘sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi aileler’ vurgusu yapılmıştı. Yani evde bakım aylığı, muhtaçlık aylığı, yaşlılık aylığı, engelli maaşı alan kişiler için devletten elektrik yardımı alma imkanı doğmuş oldu. 

NEREYE BAŞVURULACAK? 

Devletten aylık elektik yardımı almak isteyen kişiler başvurularını, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden yapacak. Elektrik yardımı alacak olan aileler, belediyelerde ve kaymakamlıklarda bulunan sosyal yardım mermezlerine başvuruda bulunacak. 

YARDIMLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3 bakanlığa bağlı ekiplerin bir araya gelerek ve gruplama çalışması yapıldığını belirterek, “Yardımların ne zaman başlayacağı konusu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla ilgili. Çünkü ilgili bakanlığın bir program ve düzenleme yapması gerekiyor. İnşallah en kısa sürede bu desteklerin nasıl bir sistemle dağıtılacağını bakanlığımız açıklayacak” dedi.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Destek miktarından kademeli olarak yararlanacak vatandaşlara faturanın nasıl yansıtılacağı konusunda da iki çalışma üzerinde duruluyor. İlk seçenekte, örneğin 100 liralık tüketimi olan ve destekten tam yararlanacak haneye, 20 lira fatura çıkarılacak ve kalan kısmını elektrik şirketlerine devlet ödeyecek. İkinci seçenekte ise vatandaş kendisine çıkarılan faturanın tamamını ödeyecek, daha sonra destek miktarını tahsil etmek için belirlenecek noktalardan fazla parayı geri alacak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX