0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Aralık 2018 Pazar 08:00:00 - Güncelleme:16 Aralık 2018 Pazar 08:00:00

Dur diyen yok mu?

Her tarafından tarih fışkıran Bursa’da tesadüfen bulunan 2 bin 500 yıllık mezar odaları, definecilerin hedefi oldu. Taşları sökülerek duvarları tahrip edilen tarihi yapılar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bu medeniyetlerin izlerini bugün bile belirgin olarak taşıyan Bursa’da, asırlardır ayakta kalmayı başaran yapılardan bazıları bakımsızlıktan yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken bazıları da defineciler yüzünden yağmalanarak tahrip ediliyor. 

DELİK DEŞİK ETTİLER 

Kentte son olarak da 2003 yılında bir çiftçinin çift sürdüğü sırada meydana gelen göçükle birlikte ortaya çıkan, Roma dönemine ait yeraltı mezar odaları defineciler tarafından talan edildi. İlçeye bağlı Elbeyli mahallesi Dörttepe mevkiindeki zeytinlik alanda bulunan tarihi yer altı mezar odalarının duvarları, define arayan kişilerce kazmalarla delik deşik edildi. Zeminin de derin çukurlar açıldı. 

İÇİ ÇÖPLÜK GİBİ 

Duvarlarındaki taşlar çıkarılarak parçalanan ve kapısındaki menteşeler sökülen tarihi yapının içi de adeta bir çöplüğü andırıyor. Definecilerin yedikleri gıdaların paketleriyle pet şişelerini attıkları mezar odaları acil önlem alınmaması durumunda yıkılarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölge halkı içler acısı durumda olan yapının, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak turizme kazandırılmasını istedi. 

‘ACİLEN KORUMAYA ALINMALI’ 

Bizans ve Roma tarihiyle ilgilenen ve Yenişehirkapı'ya uzanan surlardaki bir burcun iç duvarında yeni bir fresk tespit eden Nakkaş Yalçın Öztürk de acil önlem alınmaması halinde yapının hızla yok olacağını belirterek ‘’ Bu tarihi değerlerin korunması gerekmektedir. Mezar odasının kapısı parmakla açılıp kapanıyordu ama tarihi menteşeleri yerinden sökülmüş ve işlevini yitirmiş” diye konuştu. Heykel sanatçısı İlkay Altay ise, “ Kentin tarihine ışık tutuan bu eserler koruma altına alınarak restore edilmelidir. Gerçekten restore edilip sergilenirse ilçe turizmine büyük katkısı olur” dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX