0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Mayıs 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:21 Mayıs 2019 Salı 08:13:00

ABD'nin yeni şavaş taktiği

Türkiye’ye döviz ve faiz üzerinden saldıran, S-400'e karşılık F-35 şantajı yapan ABD, şimdi de çıkarları için Çinli teknoloji devi Huawei’i hedef aldı. Şirkete ağır yaptırımlar getiren Trump yönetimi, uluslararası hukuku hiçe saydı.

AK Parti hükümetinin 2011 yılında açıkladığı 2023 hedeflerine koşar adım ilerlemesi, Türkiye’ye yönelik saldırıları artırdı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Başkan Donald Trump yönetimi, döviz kuru ve faizler üzerinden Türk ekonomisine ağır darbeler indirmeye çalışıyor. Türkiye, güçlü ve istikrarlı yönetim anlayışı, ekonomik suikastlar karşısında sağlam duruşunu sürdürüyor. Ekonomik saldırıları başarısız olan Washington yönetimi, Türkiye’nin savunma sanayii hamleleri karşısında da harekete geçti. Trump ve ekibi, Ankara’nın Rusya’yla yaptığı S-400 hava savunma sistemini engellemek için yaptırım tehditleri savuruyor. F-35 projesinin ortağı olan Türkiye’yi projeden çıkarma ve uçakları teslim etmeme şantajı yapılıyor. 

TÜRKİYE GERİ ADIM ATMADI 

ABD’nin finansal saldırıları Türkiye’ye geri adım attıramadı. Saldırılara karşı Ankara boyun eğmese de Washington’un ekonomik suikastları aralıksız devam ediyor. Türkiye’nin ardından ABD yönetimi ticaret savaşında bir cephe daha açtı. Trump, çıkarlarına tehdit olarak gördüğü Çinli teknoloji devi Huawei’i hedef aldı. Ticarette ahlaksız savaşı tercih eden Beyaz Saray, küresel payını her geçen gün artıran teknoloji devi şirketi yok etmek için düğmeye bastı. ABD, uluslararası ticaret kurallarını hiçe sayarak Huawei'e teknoloji ve parça üreten şirketlere ağır yaptırımlar getirdi. Bunun üzerine Google başta olmak üzere ABD teknoloji şirketleri Huawei’le işbirliğini kesti. ABD hükümetinin Huawei’e fiilen ambargo uygulamasının ardından Google, firmaya ait telefonlara daha fazla yazılım güncellemesi yapmayacak ve teknik hizmet vermeyecek. Google’ın aldığı bu kararla birlikte, bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek. Ayrıca bu telefonlara uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play, Gmail ve YouTube gibi hizmetlere de erişim kaldırılacak. 

MEVCUT CİHAZLAR ETKİLENMEYECEK 

Halihazırda üretilmiş cihazların karardan etkilenmeyeceği ve Google servislerinin devam edeceğini öğrenilirken, bundan sonra üretilecek modellerde sadece Android yazılımın halka açık özellikleri kullanılabilecek. Android yetkilileri tarafından yapılan son açıklamada karardan mevcut cihaz sahiplerini etkilemediği tasdik edildi. Açıklamada, “ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uyarken sizi temin ederiz ki Google Play ve Google Play Protect güvenlik gibi hizmetleri, mevcut Huawei cihazınızda çalışmaya devam edecektir” denildi. 

ŞİRKETTEN ALTERNATİF YAZILIM 

Huawei’in en büyük pazarı Çin’de Google hizmetleri zaten yasak olduğu için bir değişiklik olmayacak. Ancak şirket, Avrupa ve Amerika kanadında ciddi bir zarara uğrayabilir. Huawei yetkilileri ise kısa bir süre önce Android’e alternatif olarak kullanılacak bir yazılımı birkaç yıldır geliştirdiklerini açıklamıştı. Google'ın bu kararından sonra Intel ve Qualcomm gibi diğer ABD'li teknoloji şirketleri de Huawei'e karşı yaptırım uygulayacağını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta içinde imzaladığı beyannamede, kara listeye aldığı yabancı şirketlerin, hükümetin izni olmadan Amerikan şirketlerinin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını ilan etmişti.

TİCARET SAVAŞINDA BİR YIL GERİDE KALDI

ABD’yle Çin arasındaki “ticaret savaşı” bir yılı geride bıraktı. “Ticaret savaşı” müzakerelerinin son toplantısına katılmak üzere mayıs ayı başında ABD'ye giden Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı, müzakerelerden eli boş dönmüştü. Çinli ve ABD’li heyetlerin 2 gün boyunca yürüttüğü müzakerelerden sonuç alınamamıştı. Çin Ticaret Bakanlığı, 11 Mayıs'ta 200 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına uygulanan tarifenin yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkmasına tepki göstererek, “Bundan derin üzüntü duyuyoruz. Gerekli karşı önlemleri almak zorunda kalacağız” açıklamasını yapmıştı. ABD Başkanı Trump da Twitter'dan yaptığı açıklamada, Çin heyetiyle yapılan görüşmelerde çok az ilerleme kaydedilmesini gerekçe göstererek, 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’e yükselttiğini duyurmuştu.

Çinli Huawei, uluslararası cep telefonu ve iletişim teknolojisinde dünyanın öncü şirketleri arasında yer alıyor. Trump yönetiminin ağır yaptırım  kararının ardından Google başta olmak üzere ABD  teknoloji şirketleri Huawei'le işbirliğini kesti. 

HİZMET SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK

Huawei, Google'nin erişim kısıtlama kararı sonrası açıklama yaparak kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmet sağlamaya devam edeceğini açıkladı. Huawei açıklamasında, Google ve Android'in konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Google'dan yapılan açıklamada, “Kanuna uyuyor ve sonuçları gözden geçiriyoruz. Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect'teki güvenlik korumaları mevcut Huawei cihazlarında çalışmaya devam edecek” ifadesi kullanıldı. Android'den yapılan açıklamada da, “ABD hükümetinin son eylemlerine uymak üzere attığımız adımlarla ilgili olarak, Huawei kullanıcılarından gelen sorulara istinaden, ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uymakla birlikte, tüketicilerin halihazırda kullanmakta olduğu mevcut cihazlarda Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetlerin çalışmaya devam edeceğini garanti ederiz” denildi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX