0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Mart 2019 Çarşamba 12:35:00 - Güncelleme:20 Mart 2019 Çarşamba 12:35:00

Yılın son Süper Ay’ı baharla birlikte geliyor

Bulunduğumuz yarımkürede baharın başlangıcı olan ve gece ile gündüzün eşitleneceği 21 Mart gününe, bu yıl iki kere şahitlik ettiğimiz bir doğa olayı olan Süper Ay da eşlik edecek.

TM Dijital Haber Merkezi - Gökhan Ertaş

Kuzey yarımkürede baharın başlangıcı olan ve gece ile gündüzün eşitleneceği gün olan 21 Mart tarihinde, bu yıl iki kere şahitlik ettiğimiz bir doğa olayı olan Süper Ay da gerçekleşecek.

Bu yıl ocak ve şubat aylarında şahitlik ettiğimiz Süper Ay, 20 Mart akşamı yılın son gösterisine çıkacak. Ay, normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünecek.

Tüm Türkiye’den çıplak gözle izlenebilecek olan Süper Ay, 20 Mart akşamı gün batımından hemen sonra (18:19 İstanbul) doğu yönünden gözlemlenmeye başlayacak ve ilerleyen saatlerde güneydoğu yönüne doğru yükselmeye başlayıp güneybatı yönünde ilerleyerek 21 Mart sabahı (06:58 İstanbul) batı yönünde batacak.

SÜPER AY NEDİR?

Ay, 29,5 günde kendi yörüngesinde bir tur atar. Ancak Ay'ın yörüngesi tüm diğer gök cisimleri gibi dairesel değil, eliptik bir yapıya sahip olduğundan Dünya'ya her zaman aynı mesafede olmaz. Bu da bir ay içerisinde Ay'ın bize uzak ve yakın konumlarda olmasına neden olur. Ay Dünya'ya en yakın yaklaşık 355 bin kilometre mesafede, en uzak ise yaklaşık 405 bin kilometre mesafede olur. Ay’ın en yakın olduğu an dolunaya denk geldiğinde buna Süper Ay denir.

SÜPER AY’I İZLEMEK İÇİN HERHANGİ BİR EKİPMANA İHTİYAÇ VAR MI?

TM Dijital Haber Merkezi'nden Gökhan Ertaş'ın haberine göre; Süper Ay'ı izlemek için özel bir ekipmana gerek duyulmayacak. Gökyüzünü görebileceğiniz bulutsuz bir ortamda olmanız yeterli.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Güney yarım kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.

21 MART'TA NELER OLUYOR?

Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.

Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.

Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.

21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.

Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.

Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX