0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Aralık 2017 Salı 22:28:00 - Güncelleme:26 Aralık 2017 Salı 22:32:00

ENGEREK Lazer Hedef İşaretleme Cihazı

ENGEREK, düşük ağırlığa sahip ve küçük boyutlarda, yerden işaretleme görevleri için tasarlanmış bir lazer hedef işaretleme cihazıdır. Yani, hedefi gözle görülmeyen bir ışınla işaretledikten sonra sinyalleri jetlere gönderiyor. Lazer güdümlü mühimmat savaş uçağından serbest düşmeye bırakıldığında, yansıyan lazeri dedektörü aracılığıyla algılayarak kaynağa güdümleniyor. Hedefe kilitlenen güdümlü füzeler işaretli yerleri tam isabetle vuruyor.


ASELSAN tarafından tasarlanan ENGEREK, kara unsurlarının belirlediği hedeflerin uçaklara kesin bir doğrulukla gösterilmesini sağlıyor.
 
Yerden işaretleme görevleri için tasarlanmış, düşük ağırlık ve boyutlarda gelişmiş bir lazer hedef işaretleme cihazı olan ENGEREK, tek personel tarafından kolaylıkla kullanılabiliyor.
Cihaz, hava platformlarından bırakılan güdümlü mühimmatı hedefe hassasiyetle yönlendiriyor.
 
ASELSAN silahları arasına katılmış olan ENGEREK, NATO tarafından tanımlanmış kodların tümü ile çalışabilmesi özelliğiyle NATO envanterinde bulunan LGB, Hellfire, Copperhead gibi yarı aktif lazer algılayıcılı, güdümlü mühimmatlarla da görev yapabiliyor.
 
Sadece yönlendirme yapmayan ENGEREK, hedefin işaretlenmesi yanında, mesafesinin ölçülmesi, koordinatlarının otomatik hesaplanması ve fotoğraflarının çekilmesi fonksiyonlarını da gerçekleştiriyor.
 
ENGEREK ile yüksek vurma hassasiyeti kazanan lazer güdümlü bombalarla, genel maksatlı bombaların çok daha verimli kullanılması sağlanıyor. Böylece hem bir hedefin vurulması için harcanan bomba sayısı düşüyor hem de uçağın görevi tamamlamak için yapacağı sorti sayısı azalıyor.
 
Sistem, kara unsurlarının 20 kilometre uzaktan belirlediği hedeflerin lazer ışınları ile uçaklara kesin bir doğrulukla gösterilmesini sağlıyor. Yaklaşık 5,5 kilogram ağırlığındaki ENGEREK, her türlü hava koşulunda rahat kullanım imkanı sağlıyor.

ENGEREK Lazer Hedef İşaretleme Cihazı'nın genel özellikleri
ENGEREK, NATO STANAG 3733'te tanımlanan Band I ve Band II PRF kodlarının tümünde çalışabilmektedir. Bu özelliğiyle NATO envanterinde bulunan LGB, Hellfire, Copperhead gibi yarı aktif laser algılayıcılı, güdümlü mühimmatlara uyumludur.
 
ENGEREK, hedefin işaretlenmesinin yanında, mesafesinin ölçülmesi, koordinatlarının otomatik hesaplanması ve fotoğraflarının çekilmesi fonksiyonlarını da gerçekleştirmektedir.
 
Kullanım Alanları
İşaretleme
Mesafe Ölçümü
Hedef Koordinat Hesaplaması
Sayısal Fotoğraf Çekimi
 
Genel Özellikler
Düşük Ağırlık ve Hacim
STANAG 3733'e Uygun Kodlama
Gömülü GPS / Harici GPS Bağlantısı
Gömülü Sayısal Pusula ve Eğim Ölçer
Otomatik Pozisyon ve Hedef Koordinat Bilgileri
Gömülü Sayısal Fotoğraf Makinesi
Yüksek Çözünürlüklü Gösterge
Dioptri ayarı
Okülerde SVGA Mikrogösterge
Teknik Özellikler
Tipik İşaretleme Menzili: 5 km (tank); 10 km (bina)
Kodlama: STANAG 3733, Band I ve II
 
Mesafe Ölçüm Performansı
Mesafe Ölçüm Aralığı: 300 m - 20,000 m
Mesafe Ölçüm Çözünürlüğü / Doğruluğu: 2.5 m / ±5 m (1σ)
Hedef Seçimi: İlk / Son / Ayarlı Hedef Maskeleme
Gözetleme Optiği
Büyütme: X10
Görüş Açısı: 3°
Dioptri Ayarlanması: +/- 4
Okülerde SVGA OLED Mikrogösterge
 

Fiziksel Özellikler
Ağırlık: < 6 kg (aksesuarlar hariç)
Boyutlar: 282 x 268 x 117 mm
Askeri Çevre Koşullarına (MIL-STD-810G) Dayanım
Güç Kaynağı: Batarya veya 18-32Vdc 
Aksesuarlar
Üç Ayak ve Yönlendirme Birimi
Şarj Edilebilir Batarya
Batarya Şarj Cihazı
Uzaktan Ateşleme Anahtarı
Opsiyonel – Lazer Spotunu Gören Termal Kamera
Opsiyonel - Sayısal Gonyometre
 
Kaynak: star.com.tr

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX