0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Nisan 2019 Salı 13:40:00 - Güncelleme:16 Nisan 2019 Salı 13:42:00

Dünyanın en güçlü roketinin merkez roketi kayboldu

Elon Musk'ın sahibi olduğu Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in geliştirdiği, dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy, geçtiğimiz hafta ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi. Ancak geri gelen roketlerden birinin kaybolduğu açıklandı.

TM Dijital Haber Merkezi

Tesla'nın üst düzey yöneticisi ve SpaceX’in kurucusu milyarder iş adamı Elon Musk'a ait roket olan Falcon Heavy, ticari bir lansman için ilk kez kullanılmış, roket Lockheed Martin tarafından üretilen Arabsat 6A iletişim uydusunu yörüngesine göndermişti. Üç roketten oluşan Falcon Heavy'nin yardımcı roketleri karaya ana roket ise denizde kurulu gezici bir platforma inmişti. Platform Florida sahiline geçerken roketin yanlışlıkla okyanusa düştüğü bildirildi.

SpaceX konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Hafta sonu zorlu deniz koşulları nedeniyle, SpaceX'in kurtarma ekibi, merkezi roketi Port Canaveral'a dönüş yolculuğu esnasında denize düşürdü. Hava koşulları kötüleştikçe, roket sallanmaya başladı ve sonuçta dik kalamadı. Destekleyiciyi tekrar sağlam hale getirmeye uğraşmamıza rağmen, ekibimizin güvenliği her zaman önceliklidir. Bu olayın gelecekteki misyonları etkilemesini beklemiyoruz." denildi.

Merkezi roket, Falcon Heavy roketini oluşturan üç roketten biri olan modifiye edilmiş Falcon 9 güçlendiricisidir. Bu sistem 12 Nisan Perşembe günü Türkiye saati ile 01:35'te Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden Lockheed Martin tarafından Suudi Arabistan için üretilen Arabsat 6A uydusunu başarıyla yörüngesine göndermişti.

Bu uçuş, roketin Şubat 2018'deki ilk uçuşundan bu yana bir yıldan fazla bir aradan sonra ilk uçuşu olmasının yanı sıra, aracın ilk ticari uçuşuydu.

ROKET İLK UÇUŞUNDA UZAYA ARABA GÖNDERMİŞTİ

Tesla ve SpaceX’in sahibi olan Musk, geçtiğimiz yıl Falcon Heavy roketinin ilk lansmanında Tesla spor arabasını uzaya göndermişti.

Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen cansız bir manken oturmuş, “Starman” adı verilen bu manken kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konusu olmuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX