0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Ocak 2020 Salı 09:24:00 - Güncelleme:28 Ocak 2020 Salı 10:47:00

Deprem gecesi milli İHA detayı: 25 dakikada gündüz gibi

Elazığ’ın Sivrice ilçesi merkezli 6.8'lik yıkıcı depremin ardından milli İHA ve İKU’lar hızlı bir şekilde olay yerine gönderildi. İnsansız hava araçlarımız 25 dakika içinde olay yerinden görüntüleri Ankara ve deprem olan illerin Komuta Merkezlerine anlık olarak aktarma başarısını gösterdi.

Jandarma Genel Komutanlığının Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçaklarını (İKU) depremin ilk dakikalarından itibaren bölgeye yönlendirildi.

Deprem esnasında havada keşif görevi icra eden 3 İHA, Elazığ ve Malatya semalarına sevk edildi.

Aynı dakikalarda İHA'ların yanı sıra 1 İKU da söz konusu bölgeye intikal etti.

GÖRÜNTÜLER 25 DAKİKADA KOMUTA MERKEZİNDE

Afet durumlarında da kullanılan milli İHA’lar ilk kez deprem bölgesinde görev yaptı. Depremden dakikalar sonra komuta merkezlerine yıkımla ilgili ilk görüntüleri gönderen İHA’lar kurtarma çalışmalarında kritik bir rol oynadı. Elazığ’da 20.55’te meydana gelen depremin hemen ardından havada keşif görevi yapan 3 İHA derhal Elazığ ve Malatya semalarına sevk edildi. Akşam'ın haberine göre, ilk görüntüler 25. dakikada hem Ankara’ya hem de deprem olan illerin komuta merkezlerine aktarıldı.

3 SAATTE 275 NOKTA TARANDI

Bu sayede yıkılan binalar anında tespit edildi, kurtarma ekipleri belirlenen noktalara zaman kaybetmeden yönlendirildi. 3 saat içinde ise 275 köy, belde ve şehir merkezine ait ilk bulgular elde edilmişti. İHA’lar bölgede toplamda 200 saat uçuş yaptı. 

İlk defa Elazığ depreminde İHA/İKU sistemleri tespit/irtibat ve acil bilgi ihtiyaçlarının temininde etkili olarak kullanıldı. Depremin ardından 25 dakika kısa bir sürede görüntüler Jandarma Komuta Merkezi'ne aktarıldı.

(İHA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX