0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ocak 2020 Perşembe 14:09:00 - Güncelleme:16 Ocak 2020 Perşembe 14:20:00

Bilim insanları, domuz gribiyle ilgili yeni bulgulara ulaştı

Domuz gribinin diğer hayvan türlerine sıçramasıyla ilgili ilk araştırma tamamlandı. Bilim insanları, domuz gribinin sağlıklı tavuk ve hindilere kolayca bulaşabildiğini tespit etti. Araştırma ışığında, domuz gribinin kuşlardan kuşlara da kısa sürede bulaştığı sonucuna ulaşıldı.

TM Dijital Haber Merkezi

Ohio Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bilim insanları, son günlerde dünya gündeminde geniş yer tutan domuz gribiyle alakalı yeni bir bulguya ulaştı. Domuz gribinin farklı hayvan türlerine sıçrama potansiyelini araştıran bilim insanları, virüsün sağlıklı tavuk ve hindilere kolayca bulaşabileceğini tespit etti.

Emerging Infectious Diseases dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre, domuz gribi virüsü enjekte edilen tavuk ve hindilerin iki gün içerisinde isal olmaya başladıkları gözlendi. Öte yandan, virüs bulaştırılan kuşlarla aynı yerde duran diğer tavuk ve hindilerde de aynı semptomlar görüldü.

Ohio Zirai Araştırma ve Geliştirme Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren araştırmacı Scott Kenney, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Domuz gribi virüsünün kuştan kuşa geçebildiğinden emin değildik. Bu önemli bir buluş.” dedi.

Araştırma kapsamında, 14 günlük tavuk ve hindiler üzerinde çalışan bilim insanları, 10 adet kuşa doğrudan domuz gribi enjekte ederek bunların sağlıklı türdeşleriyle birlikte yaşayacağı bir ortam oluşturdu. Hayvanların gösterdiği semptomlar incelendiğinde, hindilerin domuz gribine tavuklardan daha fazla hassas oldukları tespit edildi.

Domuz gribinin kuş türleri arasında yoğun bir şekilde sıçrama yapmasına karşın ölümcül sonuçlar göstermediğini belirleyen bilim insanları, virüsü taşıyan farklı türlerin farklı tepkiler vermesine yoğunlaşacak. Konuyla ilgili konuşan Scott Kenney, “Domuzlarda ölümle sonuçlanan virüs, tavuklarda aynı sonucu vermiyor. Tavukların virüse farklı bir tepki vermesinin sebebini merak ediyoruz. Yapacağımız bu araştırma sonucunda elde etmeyi umduğumuz bilgiler ışığında belki domuzların da ölmesini önleyebiliriz.” diye konuştu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX