0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Kasım 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:13 Kasım 2019 Çarşamba 08:00:00

Tansiyonun ilacı enginar yaprağı çayı

Karaciğere faydasıyla bilinen enginarın yapraklarıyla hazırlanan çay, kan basıncını dengeleyerek tansiyonu düşürüyor.

Özellikle karaciğer ve safra kesesi için çok faydalı olmasıyla bilinen enginar, çiçeklerinin içindeki etli kısımlarıyla sofralarımızı süslüyor. Mart ayında başlayan enginar mevsimi, yazın sona eriyor ancak bu muhteşem sebzenin şifalı etkilerinden faydalanmak için enginar mevsimini beklemenize gerek yok. 

NASIL KURUTULUR? 

Ayıklanan enginar yaprakları, kuru ve temiz bir yere serilerek gölgede kurutulmalıdır. Yaprakların iyice kuruduğundan emin olduktan sonra bir torbaya veya kavanoza alarak saklayabilirsiniz. Enginar yaprağı, birçok aktarda hazır kurutulmuş halde satılmaktadır. 

HAZIRLAMA TÜYOLARI 

Enginarın çiçeklerini oluşturan kabuksu yapraklar, kurutularak tüketilebilir. İyi bir enginar çayı demlemek için bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş enginar yaprağı, bir su bardağı kaynamış suyun içine ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ağzı kapalı şekilde 10-15 dakika kadar demlendikten sonra içilir. Uzmanlar faydalarını şu şekilde sıralıyor:  n Tansiyonu dengeler. İyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum vücuttaki kan basıncını düşürür. Kan basıncına etki etmesi sonucunda yüksek tansiyonu düşürür.

KALP DOSTUDUR

İçeriğindeki maddeler sayesinde kan basıncını düzenler, kolesterolü dengeler. Bunun sonucunda kalbi korur. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır. n Kemik sağlığını korur. Magnezyum, manganez ve fosfor gibi mineral maddeler içerir. Bu mineraller, kemik yoğunluğunu, sağlığını korur. Ayrıca kemik erimesine karşı koruma sağlar. n Sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak hareketlerini düzenler. İyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede bağırsakları rahatlatır. Kabızlığa yarar sağlar. n Mideye iyi gelir. Zengin lif içeriği sayesinde midedeki hazımsızlık, şişkinliği geçirir. Mide bulantısı, kusma ve mide ekşimesini önlemesi enginar çayının faydaları arasındadır. n Kanseri önlemeye yardım eder. Yüksek antioksidan içeriği vardır. Bu sayede meme, prostat kanseri gibi kanser çeşitlerinin etkilerini azaltır.

ALZHEIMER'I ÖNLÜYOR

- Vitamin ve mineral kaynağıdır. A, C, E, D, B6 ve B12 gibi vitaminleri içerir. Bunun yanında demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, çinko, manganez ve fosfor gibi mineral maddeler bulundurur.

- Kolesterolü dengeler. Enginar yaprağı çayı çözünür antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

- Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin ve çevresel toksinlerin hasarından korur. Böylece kandaki kolesterol oranı dengelenir.

- Karaciğer sağlığını korur. İçeriğindeki cynarin gibi antioksidan maddeler sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Karaciğer hücrelerine iyi gelir.

- Beyin sağlığı için faydalıdır. Fosfor minerali bulundurur, bu sayede beyin sağlığını olumlu etkiler. Alzheimer oluşumunu önlemede etkilidir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX