0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Mayıs 2019 Cumartesi 12:36:00 - Güncelleme:18 Mayıs 2019 Cumartesi 12:42:00

Ahşap rölyef ustasından Notre Dame Katedrali'ne özel hediye

Antalya'da ahşap rölyef ustası Atilla Önen (75), geçen ay çıkan yangında zarar gören Notre Dame Katedrali'nin girişindeki kabartmaları birebir kopyaladığı 2 ahşap eserinden birini Fransa'ya hediye etmek istiyor.

Ahşap rölyef ustası Atilla Önen, ahşap oyma sanatında 40'ıncı yılını kutluyor. Türkiye'de ahşap oyma sanatında hayatta kalan önemli isimlerden biri olan Önen'in doğa, tarih ve insanı konu alan figürleriyle ağaca hayat verdiği çok sayıda eseri bulunuyor. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda sergi açarak eserlerini sanatseverle buluşturan Önen, yeni sergisini geçen günlerde bir otelde ziyarete açtı. Zeytin, ıhlamur gibi işlenmesi zor ağaçlara dahi kolayca hayat veren Önen, 40 yıllık birikiminin kendisiyle birlikte yok olmaması için yeni bir çalışmaya başladı.

KİTAP HAZIRLIYOR

Yaklaşık 200 sayfadan oluşan, içerisinde ağaç türlerinin özelliklerinden ağaç oymada kullanılan bıçakların özelliğine kadar ahşap oyma sanatıyla ilgili her şeyin yer alacağı bir kitap hazırlayan Atilla Önen, “Kitabımı alan ahşap oymaya hevesli bir kişi, sıfırdan her şeyi adım adım öğrenebilecek. Hiç bilmeyen birisi dahi bu kitapla kısa sürede eşsiz eserler üretebilecek. Bilgi birikimimi kitapla gelecek nesillere aktarmanın gayesindeyim" dedi. Kitabının yüzde 80'ini tamamladığını da kaydeden Önen, basımı ve dağıtımı konusunda kendisine sponsor olabilecek birilerine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

NOTRE DAME'YE ÖZEL HEDİYE

Yapımına 1163 yılında başlanan ve 1345'te açılan Notre Dame Katedrali'ni 2 yıl önce ziyaret edip girişindeki kabartmaları görünce çok etkilendiğini de anlatan Atilla Önen, o yıllarda zarar gören ve silinmeye yüz tutmuş kabartmaların fotoğraflarını çekip Türkiye'de birebir aynısını ahşaba işlediğini söyledi. Geçen ay çıkan yangında büyük kısmı yanarak zarar gören Notre Dame Katedrali'ne nar ve incir ağaçlarının tasvir edildiği iki ahşap tablodan birini hediye etmek istediğini kaydeden Önen, “Fransa'yı ziyaret ettiğimde kilisenin girişindeki kabartmalar beni çok etkilemişti. Türkiye'ye gelince birebir aynılarını 2 büyük ahşaba işledim. Yangında kilisenin zarar gördüğünü görünce çok üzüldüm. Eğer uygun görürlerse Fransa hükümetine bu tablolarımdan birini hediye etmek isterim" diye konuştu.

DHA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX