0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Şubat 2019 Pazar 23:11:00 - Güncelleme:17 Şubat 2019 Pazar 23:13:00

'Enkaz altında sanki biz kaldık'

112 ve UMKE ekipleri, Yeşilyurt Apartmanı'nın enkazından 14 kişiyi sağ çıkardı. Mucize kurtuluşlara tanık olan sağlık çalışanları o anları ilk kez anlattı.

Kartal’da 6 Şubat’ta yıkılan ve 21 kişiye mezar olan Yeşilyurt Apartmanı ilk ulaşanlar, 112 acil sağlık ekipleriyle Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi oldu. Gördükleri manzarayı ‘korkunç’ diye tanımlayan sağlıkçılar, “Enkaz üstünde insanlar vardı, feryat ediyorlardı” diye konuştu. Mucizelere de canlı tanıklık eden kahramanlar, yaşananları AKŞAM’a anlattı.

Uyuduğu için kurtuldu

Enkazdan 19 saat sonra sağ çıkan 5 yaşındaki Havva’nın kurtarılmasında görev alan UMKE Personeli Burak Özyılmaz, şöyle dedi: İlk başta ağlıyordu, dışarı çıktığında sustu. Şaşkın ifadelerle bize baktı. İçeri giren arkadaşımız Havva’ya ‘Bizi duymadın mı’ diye sormuş, yabancı olduğumuz için korktuğunu ve cevap vermediğini söylemiş. Havva enkazda uyumuş. Bu farkında olmadan enerjisini korumasını da sağlamış.

Yeşilyurt Apartmanı'nın enkazında sıkışan bir yaralının kurtarılma anı kameraya böyle yansıdı. 

Hep Havva'yı sayıkladı  

Minik Havva’dan 16 saat önce kurtarılan annesi Nazan Tekgöz’ün feryatlarına ise Dr. Halil Uğur Karakaya tanık oldu: ‘Beni kurtarsanız ne olacak ki, çocuğuma bir şey olduysa ben yaşayamam’ diye ağlıyordu. Ambulansta kendisine acil müdahale yapmamızı bile engellemek istedi. Yol boyunca hep çocuğu Havva’yı sayıkladı. 

Bakışlarını unutamam

Olay yerine ilk ulaşanlardan UMKE Anadolu Yakası Sorumlusu Osman Türk, minik Tayyip mahmut ile annesinin kurtuluşunu şöyle anlattı: Açılan 8 metrelik dehlize ilk ben girdim. Güler Yılmaz, ‘Mahmut nerde?’ diye sordu. Sakinleştirmeye çalıştım. Serum takmak için damar yolunu açtım. Dışarı çıkarmamız 9 dakikayı buldu. Sonra 9 yaşındaki Tayyip Mahmut’u çıkardık. Bana bakan gözlerini hiç unutmayacağım. 

Kan vücudu zehirliyor

Osman Türk, üçlü kurtarma olarak bilinen çalışma sisteminden de bahsederek, “AFAD enkazda yaralıyı bulur, kriko yardımıyla sıkışan uzuvu kurtarır, ama müdahale etmez. İlk müdahaleyi enkazda UMKE yapar. Ezilen uzuv üzerindeki baskıyı birden kaldırırsanız o kan tüm vücudu zehirler" diye konuştu. 

Bilirkişi raporu: Nedeni kalitesiz beton

Kartal’daki Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle ilgili hazırlanan ön inceleme raporunda, binada kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı bildirildi. Betonda yıkanmamış deniz kumu kullanıldığı belirtilen raporda, kumun elenmemesinden dolayı midye kabuklarına rastlandığı, demirlerde korozyon oluştuğu vurgulandı. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 kat yapılan ve zemini tekstil deposu olarak kullanılan binadaki 12’lik inşaat demirlerinin de 9.5’e kadar düşürüldüğü saptandı. 

Yanık beton kokusu hâlâ burnumuzdan gitmiyor

Göçük sonrası ilk 24 saat görev alan Acil Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doktor Mustafa Kerem Özyavuz, “Eve geldim duş aldım ama hala enkazın tozu üzerimdeydi. Uyumaya çalışırken enkazın kokusu o burnunuza geliyor. Enkazın altında kalan sanki biz gibiydik” dedi. 

AFET TIBBI YAŞATIR

İstanbul UMKE Sorumlusu Selim Altınarık, enkazdan kurtarılan kimsenin ölmediğini belirterek, "Marmara depreminden ders çıkardık. O zaman afet tıbbı bilinmiyordu” diye konuştu.

(Akşam)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX