0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Nisan 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:24 Nisan 2019 Çarşamba 08:00:00

Endişeli bekleyiş

Kağıthane'de, istinat duvarının çökmesi sonucu yerle bir olan binanın yanındaki apartman kontrollü şekilde yıkıldı. Yapılacak etüt çalışması sonrası hangi evlerin 'girilebilir' durumda olduğuna karar verilecek.

İstanbul Kağıthane'ye bağlı Yahya Kemal mahallesinde, önceki gün, bir inşaatın istinat duvarının yıkılması sonrası oluşan toprak kaymasında tahliye edilen bir bina yerle bir oldu, 2 otomobil de bina enkazının altında kaldı. Yaşanan olayın ardından, çevredeki 21 bina güvenlik amacıyla boşaltıldı. Tehlike oluşturan 5 katlı bir bina da kontrollü şekilde yıkıldı. 10 saat süren yıkıma ara verildi. Kamyonlarla bölgeye toprak taşındı. Alanda dolgu çalışmaları sürerken, belediye görevlileri hasar tespit çalışmasını sürdürdü. 

EVLERE GİRMEK İSTEDİLER 

Çalışma ve incelemeler sürerken, çökme riski nedeniyle boşaltılan çevredeki binaların sakinlerinden bazılarının, evlerinden ilaç gibi bazı temel eşyalarını almak istemesi nedeniyle gerginlik yaşandı. Ayrıca, polis barikatlarıyla geniş bir alan kapatılırken, çevredeki bina sakinleri, yapımı süren bir inşaat nedeniyle zaman zaman zeminin kaydığını, buna ilişkin şikayette bulunduklarını belirterek, tepki gösterdi.  

OTELLERE YERLEŞTİRİLDİLER

Evlerine giremeyen mahalle sakinlerinden bazıları, gece belediyece belirlenen otellerde konakladı. Bazı mahalle sakinleri ise komşu ve akrabalarının evlerinde kaldı. Yaşadıkları olayın şokunu atlatamayan vatandaşlar o anları anlattı. Arya isimli köpeğiyle çökmeden 10 dakika önce evinden çıkan Simge Tüney, “Eşyalarımız, kıyafetlerimiz, dizüstü bilgisayarlarımız her şey orada. 10 dakika öncesinde köpeğimi gezdirmeye çıkmıştım. Yanımıza hiçbir şey alamadık” dedi. 

'GECE OLSA KURTULAMAZDIK' 

Geceyi otelde geçiren Ayten Bilgin (65), “Riskli binanın yanında oturuyoruz. Bizim evimizin altında da çatlaklar oluştu” dedi. Halil Süt, “Aniden veya gece olsaydı, en az 20 kişi hatta daha fazla kişi hayatını kaybedebilirdi. Evde değerli eşyalarımız, altınlarımız, bir miktar paramız vardı. Eşyalarımızın da hepsi yeniydi” şeklinde konuştu. 

'BİNAMIZIN ÇÖKME RİSKİ VAR' 

Can havliyle kendilerini dışarı attıklarını ve hemen bölge dışına çıktıklarını belirten mahalle sakini Özlem Karaağaç, “Bizler de hızlıca kaçtık. Zaten görevliler geldi, koruma altına aldı. Şimdi bekliyoruz. Bizim binanın da çökme riski var, çünkü toprak kayıyor. Binanın asıl yıkılma sebebi de, toprak kaymasıydı” diye konuştu.

Mahalleli, çalışmaları böyle izledi.  

126 HANEYE İLK ÖDEME BUGÜN

Olay yerindeki incelemenin ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, boşaltılan riskli binalara ilişkin “126 haneye, hane başı olmak üzere yardım yapacağız. Zeminin etüt değerlendirmesi yapıldıktan sonra, 'eve girilemeyecek' sonucu çıkarsa, bu kişilere yeni ev tuttukları zaman kira  taşınma yardımı yapılacak” dedi. Vali Yerlikaya, söz konusu inşaat firmasıyla ilgili araştırma yapıldığını da belirtti. TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise “Kısa vadede kentsel dönüşümle bir projelendirme yapacağız” diye konuştu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX