0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Kasım 2019 Perşembe 09:14:00 - Güncelleme:21 Kasım 2019 Perşembe 09:16:00

Geceye Türkiye'nin ekonomik performansı damga vurdu: Büyük bir iş başardılar

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) düzenlediği 4'üncü Sermaye Piyasaları Kongresi'nin ikinci gününe Türkiye'nin ekonomik performansı damga vurdu. Goldman Sachs, Fitch, Citi ve IIF yaz aylarından bu yana gösterilen performans için Türkiye inanılmaz bir iş başardı’ yorumunu yaptı

Katılımcılar Türkiye ekonomisinin kur ataklarından bu yana 'olağanüstü bir performans' sergilediğini belirtirken para politikasının bu şekilde devam etmesi ve piyasa ile iyi bir iletişimle hem kur hem de enflasyon üzerindeki baskının azalacağını vurguladı.Goldman Sachs Yönetim Direktörü Zeynep Yenel, Türkiye'nin son iki yıldır siyasi nedenlerle kötü PR yapıldığını ve makro ekonomideki sorunların büyütüldüğünü belirtti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuşan Yenel, "Türkiye hakkında iki yıldır kötü PR yapılıyor. 2000'lerin ortasında ise iyi PR yapılıyordu. Benim tüm karar alıcılara önerim biraz geri çekilip daha uzaktan bakmalar Türkiye'ye. Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere göre çok daha farklı bir yerde. Avrupa'nın dokuzuncu büyük ekonomisi ve bir G20 ülkesi. Sermayeye herhangi bir kısıtlama yok. Tek sorun istikrarsız kur. Onda da para politikaları ile bir denge sağlandı" dedi. Türkiye'de piyasaların bu yıl daha istikrarlı bir hale geldiğini belirten Yenel, hisse ve sermaye piyasalarına para akışı için bu istikrarın önemli olduğunu dile getirdi.

SABIRLI OLMAK LAZIM

Uluslararası Finans Enstitüsü Genel Müdür ve Baş Ekonomist'i Robin Brooks ise, "Türkiye yaz aylarından bu yana inanılmaz bir iş yaptı" dedi. Brooks, "Herşey tam tersine döndü. Türkiye'dekilerin ve yurtdışındakilerin biraz sabırlı olması lazım. Türkiye'nin her yıl 1 milyon istihdam için yüzde 5 büyümesi gerektiği yönünde bir istatistik var. 2020'de yüzde 4'lük büyüme olursa dünyanın sonu değil. Bizim burada finansal kurumlar olarak Türkiye'deki tüketime dayalı ekonomiden nasıl dönüşeceğine dair finansmanı konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.
Euro Bölgesi veya ABD'li bir yatırımcı için şu anda Türkiye'deki tek çekincenin döviz kurundaki risk olduğunu da dile getiren Brooks, hedge etme maliyetinin düşük olması gerektiğini vurguladı.

BÜYÜK BİR İYİLEŞME OLDU

Türkiye'nin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin piyasalara sermaye akışının zayıf olduğunu dile getiren Fitch Ratings EMEA Ülkeleri Direktörü Ed Parker ise, "2020'de Türkiye'de yüzde 3 civarında büyüme bekliyoruz" dedi. Parker, Türkiye ekonomisinde son 18 ayda büyük bir iyileşme olduğunu, ekonominin yeniden dengelendiğini, enflasyonun tek haneye indiğini, cari dengenin fazla verdiğini, ekonominin tekrar büyümeye geçtiğini söyledi.

(Sabah)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX