0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Nisan 2019 Cumartesi 11:49:00 - Güncelleme:20 Nisan 2019 Cumartesi 13:12:00

'Vatan için toprağa düşmüş' hemşehrileriyle duygusal buluşma

Göğüs göğüse çarpışmaların yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklere Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler, 104 yıl önce bölgede savaşıp şehit olan hemşehrilerinin isimlerini bularak dua ediyor.

Tarihin en kanlı muharebelerinden Çanakkale Kara Savaşlarının yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri ziyaret edenler, bu topraklarda şehadete ulaşmış hemşehrilerinin isimlerini görünce duygusal anlar yaşıyor.

Tarihi yarımadada, göğüs göğüse çarpışmaların en çok yaşandığı Şahindere, 57. Piyade Alayı, Akbaş, Alçıtepe, Kireçtepe, Çataldere, Havuzlar, Karayörük Deresi, Kesikdere, Kocadere, Sarıtepe, Soğanlıdere, Yahya Çavuş, Büyükanafarta, Ağadere ve Zığındere Sargıyeri'nin yanı sıra Şehitler Abidesi'nin yanındaki şehitlikler yurt içi ve dışından ziyaretçi akınına uğruyor.

Kendi imkanlarıyla bölgeyi gezenler dışında öğrenci grupları ve belediyelerin düzenlediği gezilerle gelen ziyaretçiler, şehit mezarları başında dua edip atalarını yad ediyor.

Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler, şehitlik ile anıtlardaki şehit ve memleket isimlerini tek tek kontrol ederek yakınlarının, hemşehrilerinin mezarlarını bulmaya çalışıyor. Yakını ya da hemşehrisinin adını mezar taşlarında okuyanlar duygulanıyor, dua edip fatiha okuyor.
"Duygulanmamak elde değil"

Ordu'nun Ünye ilçesinden şehitliği ziyarete gelen Köksal Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'ye daha önce geldiğini ancak Gelibolu Yarımadası'na geçmediğini söyledi.

Türk, tarihi yarımadadaki şehitlikleri ziyaret ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Şehitliklerin tamamını gezdik. Ordu Ünyeli dedelerimizi bulduk, onlar için dua ettik. Kendi hemşehrilerimizin adını mezar taşında görünce duygulanıyoruz. Yüreğim kıpır kıpır oluyor. Çanakkale'yi gezip görmek lazım. Burası televizyondan göründüğü gibi değil, insanlar savaşı burada daha iyi hissediyor. Duygulanmamak elde değil, konuşmakta bile güçlük çekiyorum."
"Birçoğunun mezarını buldum"

Balıkesir'in Edremit ilçesinden eğitimci Abdi Savaşlı da öğrencileriyle gezi düzenlediklerini dile getirerek "Burada Edremit'ten, Balıkesir bölgesinden çok şehit var. Birçoğunun mezarını buldum. Ruhlarına fatiha okudum. 100 yıl önce insanlar hiç düşünmeden canlarını vermişler. Burada insan çok duygulanıyor." dedi.

Sivas'tan ziyarete gelen Mehmet Duran Koç ise vatan evlatlarının ülkeyi savunmak için 104 yıl önce Çanakkale'de şehit olduğunu anımsatarak, "Memleketimden çok sayıda insan Çanakkale'ye gelmiş, ülke için şehit olmuş. Bunları merakımdan dolayı hep mezar taşlarına bakıyorum. Memleketimin isimlerini mezar taşlarında görünce çok duygulandım." ifadelerini kullandı.

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinden Ayça Akyıldırım da "Ereğli'den ve Yozgat'tan şehitlerimiz var mı diye sürekli mezar taşlarına baktım. İsimleri mezar taşlarında okuyunca buradaki hissiyatı derinden hissediyorsunuz." diye konuştu.

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX