0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Mart 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:28 Mart 2019 Perşembe 08:00:00

Sağlıklı hayatın sırrı doğada

Çıplak ayakla toprağa basmak yani “topraklama”, sadece ruhsal hastalıklara iyi gelmiyor. Kalp ve tansiyondan astıma, diyabetten obeziteye, romatizmadan alerjiye kadar bir çok kronik hastalığı önlüyor.

Sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmanın tıpla bir alakası yok, bu tamamen bizim elimizdedir. Bütün mesele, sağlıklı yaşamanın kurallarını yerine getirmektedir. Modern tıp da bu hakikati görmezden gelemiyor artık. Hastalıkların ilaçlarla önlenemeyeceğini, uzun ve sağlıklı yaşama yolunun, sağlıklı hayat tarzından geçtiğini kabul ediyor. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 'Benim “Tıptan uzak sağlıklı hayat” sloganıyla anlatmak istediğim tam da budur' diyerek şunları dile getiriyor: 

Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA / Göğüs Hastalıkları Uzmanı

ASPİRİN İŞE YARAMIYOR 

Geçen hafta, modern ticari tıbbın bir efsanesi daha yerle yeksan oldu ama bu arada hapı yutan da yuttu! Amerikan Kalp Derneği’nin yeni kılavuzunda, kalp krizi ve felç riskini azaltmak için, sağlıklı erişkinlere düşük doz aspirin tavsiyesinden vazgeçildiği açıklandı. Oysa bugüne kadar düşük doz aspirinin kalp krizi, felç ve hatta kanserleri önlediği iddia ediliyordu. Kılavuza göre; bizde bebek aspirini adıyla bilinen düşük doz aspirin tedavisinin, sağlıklı yaşlılara bir faydası olmadığı gibi, mide-bağırsak ve beyin kanamalarına yol açabiliyor, tüm sebeplere bağlı ölüm oranını artırıyor ve bu nedenle de aspirin, sadece yüksek riskli hastalara tavsiye ediliyor. Geçen sene İskoçya’da, doktorlara hastalarına “tabiat” yazabilmeleri için onay verildi. Birleşik Krallık’ta ilk kez uygulanacak olan programa göre amaç, hastalıkların önlenmesi ve hasta olanların da kendilerini daha iyi hissetmesini sağlamak. Doktor reçetelerinde yer alacak tavsiyelerden bazıları şunlar: Bağda, bahçede, ormanda gezin. Deniz kıyısında yürüyün. Köpeğinizi gezdirin. Çayırlara uzanın. Piknik yapın. Çiçek yetiştirin. Denize girin. Kuşların uçuşunu takip edin. Hayvanları seyredin. Ağaç dikin. Tabiatın sesini dinleyin. Kamp yapın. Hayvanlara yem verin.

SAĞLIKLI BESLENMEK DE ÖNEMLİ 

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, sağlık sigorta kuruluşlarının sigortalılarına, sağlıklı yiyecek alabilmeleri için yardım etmesi, kalp-damar hastalıklarından milyonlarca, diyabetten de yüz binlerce insanın ölümünü engelleyebilir. Sadece sebze ve meyvelerin sübvanse edilmesi, 1 milyon 930 bin kalp krizi gibi kalp-damar hastalığı olaylarını ve 350 bin ölümü engelleyebilir. Bu, sağlık harcamalarında 40 milyar dolar tasarruf anlamına geliyor. Sebze, meyve yanında diğer sağlıklı gıdaların sübvanse edilmesi ise 3 milyon 280 bin kalp krizini, 620 bin ölümü ve 120 bin diyabeti önleyebilir. Bu, sağlık harcamalarında 100 milyar dolar tasarruf sağlıyor.

EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN TOPRAKTIR

Tabiatta zaman geçirmek, sadece depresyon, dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu, stres, panik atak gibi ruhsal hastalıklara iyi gelmiyor. Kalp ve tansiyondan astıma, diyabetten obeziteye, romatizmadan alerjilere kadar tüm kronik hastalıkların tedavisinde de önemli faydası var. Çünkü tabiat, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kronik enflamasyonu azaltıyor. Çıplak ayakla toprağa basmak yani “topraklama”, bilinen en kuvvetli antioksidandır. Âşık Veysel’in “Benim sadık yarim kara topraktır” sözünü unutmayalım. Yeni bir araştırmaya göre, sebze meyve ve diğer sağlıklı gıdaların sübvanse edilmesi, kalp-damar hastalıklarından ölümleri azaltarak sağlık harcamalarında milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabilir.

SARILMAK İLAÇLARDAN DAHA ETKİLİ

Dünya tıbbının merkezlerinden Cleveland Kliniği’ne göre, “sarılmanın” yerini tutabilecek bir ilaç yok. İşte sarılmanın 3 müthiş faydası: Bir: Stres hormonu olan kortizolun salgılanması azalır. İki: Kan basıncı düşer ve kalp hızı yavaşlar. Üç: Bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Müthiş değil mi? Bildiğim kadarıyla hem stresi ve tansiyonu azaltan, hem kalp hızını yavaşlatan ve hem de bağışıklığı güçlendiren bir ilaç henüz keşfedilmedi.

Hayvan sevgisi strese karşı birebir

Amerikan Kalp Derneği, evcil hayvan sahibi olmanın zindelik seviyesini artıracağı, kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşüreceği, genel olarak da sağlık ve mutluluğa destek olacağını bildiriyor. Evcil hayvan beslemenin, sosyal ilişkiler bakımından da faydalı olabileceği ve yeni sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya katkı yapacağı da vurgulanıyor. İlaçlara methiyeler düzmesiyle tanınan AHA’nın bu açıklaması, dolaylı olarak da olsa sağlıklı yaşamanın sadece ilaçlarla mümkün olmayacağını kabul ettiği anlamına geliyor. Evcil hayvan beslemenin faydasını 4-5 ilaç ancak sağlayabilir ve üstelik de bunun hiçbir yan tesiri yoktur. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX