0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Eylül 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:03 Eylül 2018 Pazartesi 00:00:00

Saç dökülmesini durduran öneriler

Sardunya ve biberiye yapraklarıyla hazırlanan kürler, şampuana eklenerek düzenli kullanıldığında saç dökülmesini önlüyor.

Saç dökülmesi hem kadın hem de erkeklerde sıkça görülüyor. Demir eksikliği, stres, beslenme ve kullanılan bazı ilaçların saç dökülmesine neden olabildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz, “Günde 100-150 saç teli dökülebilir. Saç çekildiğinde ele beşten fazla saç teli geliyorsa, kadınlarda alın ve orta kısımlarda belirgin açılma varsa dermatoloji uzmanına başvurulmalı” dedi. 

Erkeklerde genetik

Erkeklerde görülen saç dökülmelerinin genetik faktörlerle ilişkili olduğunu, kadınlardaki saç dökülmelerine ise demir ve vitamin eksikliklerinin neden olduğunu vurgulayan Dr. Rukiye Kaymaz,  saç dökülmelerinin nedenlerini açıkladı:

Demir eksikliği

Kadınlarda en sık rastlanan saç dökülmesi nedenlerindendir. Demir takviyesiyle kısa sürede tedaviye yanıt alınabilir. Demir emilimiyle ilgili sorun varsa dahiliye doktorundan oral kullanıma alternatif demir takviyesi konusunda destek alınmalı.

Sistemik hastalıklar

Bu grupta en sık tiroit hastalıkları ve demir eksikliği anemisi saptanır. Ağır cerrahi işlemler, ameliyatlar, yüksek ateşli hastalıklar, ağır enfeksiyonlar sonrasında da yoğun saç dökülmeleri gözlemlenir. Erken tanı ve tedaviyle güzel sonuçlar alınır. Multidisipliner yaklaşımla sistemik hastalık tedavisi, dermatolojik tedaviyle eşzamanlı gerçekleştiğinde tedavi başarısı maksimum düzeyde sağlanır. 

Hormonal değişimler

Doğumdan sonraki üçüncü aydan dokuzuncu ay sonuna kadar olan dökülmeler olağan karşılanır. Ancak süre uzarsa ya da dökülme çok yoğun ise dermatoloji uzmanına danışmak gerekir. Menopoz sonrasında da saçlar dökülebilir. Menopozda saç dökülmesi dursa bile saç yoğunluğu menopoz öncesi yoğunluğuna tekrar ulaşamayabilir.

Diyet programları

Saçın ana bileşeni olan keratinin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekir. Proteinden fakir bir beslenme, ağır ve yanlış diyetler saç dökülmesiyle sonuçlanabilir. Doğru beslenme ve diyet programları için uzman bir diyetisyenden destek alınmalı. 

Mantar hastalıkları

Saçlı deriyi tutan mantar hastalıkları genellikle çocuklarda görülse de, yetişkinlerde de saç dökülmesine neden olabilir ve tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabilir.

İlaçlar

Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp ve yüksek tansiyon ilaçları, yüksek doz A vitamini ya da akne tedavisinde kullanılan A vitamini türevleri saç dökebilir. İlaç bırakıldıktan sonra saç dökülmesi durur. 

Saçkıran

Saçkıran olarak bilinen alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkar. Saçlı deri, kaş, kirpik ve sakal dahil tüm vücut kıllarında dökülme gözlenebilir. Kökeninde genetik yatkınlık ve stres olduğu düşünülüyor. Kalıcı kelliğe neden olmaz; ancak uzun dönem sabırlı tedavi gerektirebilir.

SARDUNYA YAPRAKLI KÜR

Sardunya yapraklarını yaklaşık 15-30 dakika kaynayan suya atın ve beyazlaşana kadar bekleyin. Daha sonra bir kap içine süzdürün ve saçınızı şampuanladıktan sonra en az haftada iki kez saç durulaması için uygulanmalıdır. 

BİBERİYE KÜRÜ

Biberiye dalları saç dökülmesi tedavisinde kullanılmıştır. Bir tutam biberiye yapraklarını kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Daha sonra suyunu süzdürün ve her gün saçlarınızı durulamak için kullanın. Kalan biberiye suyu yaklaşık 3 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Dökülen saçları geri getirmeye ilaveten, biberiye suyu doğal bir saç kremi olarak uygulanabilir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX