0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Eylül 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:07 Eylül 2018 Cuma 00:00:00

Reflüye ev yapımı çözümler 

Yemeklerden sonra midenizdeki yanma hissini azaltmak için bitkisel çaylardan ve sebzeli kürlerden faydalanabilirsiniz.

Reflü; stres, kötü yemek alışkanlıkları ve sinirlilik hali yüzünden her gün karşılaştığımız bir sorundur. Fakat bu, “herkesin reflüsü var” diye bu konuda hiçbir şey yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Reflü için kullanılan tıbbi terim pirozis olmasına rağmen genellikle reflü olarak bilinir. Göğüs kafesinin hemen altındaki özafagusta “yanma” ya da “ateş” hissiyle tarif edilir. Reflünün diğer belirtileri, ağızda asidik veya acı bir tattır. Yiyecek ve içecekleri yutmamızda zorluk yaratabilir, yemek yerken ya da bir şey içerken acı çekmemize sebep olabilir. Mide asidinin yukarı çıkmasından kaynaklanır. Acı hissi göğüs bölgesinde başlar ve kimi durumlarda boğaza, çeneye ya da boyna yayılır. Dünya nüfusunun üçte biri, ayda bir kez bunu yaşamaktadır. Reflüye yol açan birkaç şey: Aşırı yemek ya da alkol tüketimi, midemizin uzun süre dolu olması, kahvaltıyı atlamak, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi, hamilelik, 60 yaşını geçmiş olmak ve obezitedir. 

BAHARATLAR TEHLİKELİ 

Bu problemi önlemek için yapabileceğiniz şeyler arasında kahve, alkol, soslar, baharatlı yemekler ya da kızartma gibi rahatsızlık verici besinlerden uzak durmak vardır. Buna ek olarak, reflü ağrısının başladığını hissediyor ve diğer belirtileri de gösteriyorsanız, bu şekilde yatağa gitmemelisiniz çünkü kafanızı yastığa koymanız, özafagus asidinin boğaza doğru çıkmasına neden olacaktır. Reflüden sıklıkla şikayet ediyorsanız derhal bir doktora başvurmalısınız. Sıkça yaşanan reflü problemi ülser kaynaklı olabilir. Reflünüz yalnızca bazı durumlarda ortaya çıkıyorsa eczanelerden aldığınız asit dengeleyici ilaçları (antiasit) kullanabilir, doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz. 

Karaağaç Çayı 

Reflü tedavisinde sık sık önerilen karaağaç çayı mideyi yatıştırır ve mide zarıyla yemek borusu üzerinde ince bir tabaka oluşturarak reflüye bağlı belirtileri hafifletir. Karaağaç çayını hazırlamak için 2 bardak sıcak suya 2 yemek kaşığı karaağaç kabuğu tozu dökün ve yoğun kıvama gelinceye kadar karıştırın. 2-3 dakika demlenmesi yeterli olacaktır. Bu çayı yemeklerden sonra günde 3 kez içebilirsiniz. Hatmikökü de aynı karaağaç çayında olduğu gibi yemek borusunda koruyucu bir katman yaratarak mide asitlerinin yakıcı etkisine karşı korur. Hatmi kökü çayını bir büyük su bardağına 3-4 tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak atarak hazırlayabilirsiniz. 

Papatya Çayı 

İshal, gaz, yemek sonrası şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılan papatya çayı reflü belirtilerini hafifletmek ve mideyi rahatlatmak için kullanılabilir. Bu çayları tek tek kullanabileceğiniz gibi mideyi rahatlattığı bilinen rezene gibi diğer bitkilerle karıştırabilirsiniz. 

PRATİK ÖNERİLER 

Yemeklerden sonra midenizde meydana gelen yanma hissiyle uğraşmak istemiyorsanız şu uygulamaları deneyebilirsiniz.  

İki marul yaprağı ve soyulmuş 4 havucun suyunu çıkarın ve blender’a bir bardak su ekleyin. 5 dakika boyunca karıştırıp süzün ve sabahları açken için. 

Kaynayan bir kap suya pelinotu ekleyin. Üzerini kapayın ve kahvaltılardan önce için. 

Bir litre suyu kaynatın ve içine 15 gram kurutulmuş fesleğen ekleyin. Bir müddet bekleyin ve her yemekten sonra bir bardak olacak şekilde günde 3 kez için. 

15 gram adaçayını 30 gram limonotuyla karıştırın. Elde ettiğiniz karışımdan bir çay kaşığı alarak bir bardak sıcak suya ekleyin ve yemeklerden sonra için. 

Bir yumurta akını 2 çay kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Bunu gün içinde birkaç kez içebilirsiniz.

Birkaç hurmayı bir miktar suyun içinde kaynatın ve elde ettiğiniz suyu için. 

MİDE ASİDİNİ AZALTAN BESİNLER 

Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini artıracak ve mide asidini dengeleyecektir. 

Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. 

Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır. Hardalı ya sade ya da bir dilim ekmeğin üzerine sürerek yemelisiniz.

Karbonat: Sıcak suya bir çay kaşığı ekleyin. Mide asit seviyesini dengelemek için yavaşça için. 

Yulaf ezmesi: Kahvaltıda, süt veya yoğurtla karıştırarak tüketin.

Muz: Yemeklerden önce ya da sonra tüketebilirsiniz. 

Elma sirkesi: Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla karıştırıp için. 

Kavun: Bu meyve reflüyle savaşta oldukça etkilidir.

Rezene: Sindirim süreci ve yanma hissi açısından oldukça yararlıdır. 

Maydanoz: Taze ya da yemeklerin içinde yiyebilirsiniz. 

Papaya: Sindirime yardımcı olur ve midedeki yanma ve rahatsızlık hissini ortadan kaldırır.

Elma: Yiyeceklerin daha rahat ve iyi bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur. 

Ananas: Ağır ya da aşırı yemek tüketiminden sonra mideyi rahatlatmada yardımcıdır.   

Patates: Soyun ve rendeleyin. Çıkan suyu bir kaşık yardımıyla için. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX