0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Şubat 2018 Cuma 14:39:00 - Güncelleme:23 Şubat 2018 Cuma 14:41:00

Obezite Cerrahisi sonrası saç dökülmesi ve tedavisi

Vücut kitle indeksi %40'ın üzerinde olan ve bu sebeple tansiyon, uyku apnesi ve diyabet gibi çeşitli sağlık problemleri yaşayan hastaların tedavisi için uygulanan obezite cerrahisi saç dökülmesini nasıl etkiliyor? Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar bu merak edilen soruyu sizler için cevapladı.

Yaşanan saç dökülmeleri en fazla 6 ay sürüyor!

Tıp dilinde bariatrik cerrahi olarak da bilinen ve vücudu ideal dengesine kavuşturan obezite cerrahisi; 5 yıllık obezite geçmişine sahip,18-65 yaş arasındaki hastalara uygulanan cerrahi bir operasyondur. Uygulanan cerrahi işlem sonrası, ciddi komplikasyon oluşma riski bulunmuyor. Ancak hastaların pek çoğu operasyondan kısa bir süre sonra saç dökülmelerinden şikayetçi oluyorlar.

Yaşanan saç dökülme şikayetleri aslında oldukça normal. Çünkü operasyon sonrası vücudun besin ve vitamin değerlerinde ani bir değişim gözlenebilir ve ani değişim de vücutta şok etkisi yaratarak doğrudan saçların dökülmesine yol açabilir. Özellikle hayatını stresli ortamlarda sürdüren, beslenme programına dikkat etmeyen ve ağır egzersiz programlarına katılan cerrahi ameliyat geçirmiş hastaların saçlarının dökülme oranı daha fazla olabilir. Cerrahi işlemden yaklaşık 12-18 ay sonra ise hastanın düzelen yeme alışkanlıklarına bağlı olarak saçları da sağlıklı bir şekilde çıkmaya başlar.

Ayrıca bazı hastalarda yapılacak cerrahi işlemin stresi de saç dökülmesini tetikleyebilir. Ancak bu strese bağlı olan saç dökülmesi, cerrahi operasyon sonrasında meydana gelen dökülmeden farklıdır. Bu duruma bağlı olarak yaşanan saç kaybı tıp dilinde telogen effluvium olarak adlandırılmıştır. Dökülme normal saç döngüsüyle alakalıdır ve en fazla 6 ay sonra sona erer. Hatta stres kaynaklı dökülmeler, bebeklerin ilk aylarında gözlenen dökülmelere benzetilebilir.

Saç dökülmesi nasıl kontrol altına alınabilir?

Hastanın dökülmelerini direkt olarak tedavi edecek bir yöntem yok. Tabii bu dönemde, hekime başvurularak tıbbi preparatlar veya deri üzerine uygulanan çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Ancak her biri kısa vadede köklü çözüm sunmaz. Bu nedenle hastanın bu evrede sabırlı olması ve mutlaka hekim önerilerine uygun davranması gerekir.
Saç dökülmelerinin yaşandığı dönemde çinko, demir ve biotin içerikli besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Özellikle de vücuttaki demir oranının kontrol altına alınması çok önemli. Bu nedenle bariatrik diyetisyenin uyarıları doğrultusunda demir takviyesi yapılması gerekir. Besin olarak da bol bol omega 3 açısından zengin deniz mahsulleri tüketilmeli ve temiz havada spor yapılmalıdır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX