0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:15 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00

Midenin ilacı altuncuk otu

Kandilçiçeği olarak da bilinen altuncuk otuyla hazırlanan çay sayesinde ülser ve gastrit gibi mide sorunlarından kurtulmak mümkün. 

Süs bitkisi olarak da yetiştirilen altuncuk otu, mide sorunlarına adeta ilaç oluyor. Sarı ya da turuncu renkli taçyapraklarının yiyecekleri boyama özelliğinden faydalanmak üzere, bazı yerlerde çeşitli yemek, kek, tatlı ve ekmeklere safran tadı içermeden safran rengi vermesi için bu ottan katılır; yapraklarıysa, salataların ve güveçte pişen yemeklerin üzerine serpilir. 

SAFRA SÖKTÜRÜR

Altuncuk otu; saponin, karoten, acı esans, uçucu yağ, sterol, flavonit ve yapışkan bitki sıvısını içerir. Bitkisel tedavi uzmanları bu otun faydalarını şu şekilde sıralıyor: “Vücudu güçlendirici toniktir. Mide dostudur, sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinin tedavisinde faydalıdır. Safra söktürücüdür. Safra sorunlarının iyileştirilmesinde etkilidir.”

NASIL KULLANILIR?

Etkilerinden faydalanmak için bu otun taç yaprakları, yaz başından sonbahara kadar toplanır ve büyük özen gösterilerek, taç yapraklarının rengi bozulmayacak şekilde gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Bu kurumuş taçyaprağı-yaprak karışımından 1-2 tatlı kaşığı alınıp bir bardak kaynar suda 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen karışımdan günde 3 kez birer bardak içilir.

DİŞ İÇİN GARGARA

Bu şifalı bitki aynı zamanda rahatlatıcı bir antiseptiktir. Deride enfeksiyon ya da darbeyle meydana gelen yara, bere ve eziklerin tedavisinde etkili olur. Ayak parmakları arasında oluşan mantarları iyileştirmekte kullanılır. Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Bu özelliklerinden yararlanmak için altuncuk otu taze taçyapraklarıyla alınır. Bunlar ezilerek lapası yapılır ve yara üzerine uygulanır. Çiçekleri çay gibi demlendirilereksindirime yardımcı olur. Ayrıca, dişetlerini iyileştirmek için gargara yapılır.

BU ÇAYLAR İYİ GELİR

Düz kaslardan oluşan mide, genişleme yeteneğine sahip bir sindirim sistemi organıdır. Konum olarak yemek borusuyla ince bağırsak arasında bulunan mide, içine aldığı besinleri kimyasal ve fiziksel sindirim yardımıyla parçalamaktadır. Midede sindirime uğrayan besinler buradan oniki parmak bağırsağına geçerek, emilimi sağlanıp incebağırsaktan da kana karışmaktadır. Bu süreçte mide yorulacağından bazı rahatsızlıklar da ortaya çıkmaktadır. Ekşimeye ve yanma gibi sorunlara hazırlanan çaylarla bitkisel takviyeler de yapılabilir. 

Zencefil: Kış günlerinin en sadık dostu olan zencefil çayı dolaşım ve sindirim sistemini hızlandırdığı için yediklerinizi daha kısa sürede hazmedebilecek ve midenizde hissettiğiniz ağırlığı üzerinizden atabileceksiniz.

Safran: Dünyanın en değerli baharatlarından bir tanesi ve bu nedenle kilo bazında fiyatı da oldukça yüksek olan safranın tadı çok hafif olduğu için mide dostudur. 

Papatya: Stres odaklı mide kramplarına iyi gelen papatya çayı, hazımsızlık nedeniyle oluşan ağrıları da ortadan kaldırır. 

Nane: Midenizi şiş hissettiğinizde ağzınıza atmak istediğiniz o nane şekerini şimdi bir kenara bırakın ve nane çayına yönelin. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX