0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Mayıs 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:16 Mayıs 2018 Çarşamba 00:00:00

Kalp hastalarına oruç rehberi

'Kalp hastaları uygun tedaviyle kontrol altındaysa, doktorlarına danışarak oruç tutabilir' diyen kardiyoloji uzmanları mutlaka dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Kronik ve sürekli ilaç kullanmak durumunda olan hastalar oruç tutmakta ısrar ederlerse sağlıklarını bozabilirler.  Örneğin kalp hastası sahurla iftar arası uzun olduğundan ilaçlarını vaktinde alamaz. Bunun sonucunda hastada ritim bozukluğu ya da kalp yetersizliği görülebilir. Kalp hastalarının sıcaktan etkilenme ihtimalinin de daha fazla olduğunu söyleyenMedical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Fatih Güneş, “Kalp hastaları uygun tedaviyle kontrol altındaysa, doktorlarına danışarak oruç tutabilirler” dedi ve şu bilgileri verdi: 

SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

İnsan vücudunun sıcaklığı 36-37 derece arasındadır.  Sıcaklık artışı olursa vücut kendini soğutmaya başlar. Soğutma işleminde ilk mekanizma terlemedir. İkinci mekanizma ise kan damarlarının genişlemesidir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı ve kan damarlarındaki genişleme sonucu kan basıncı düşerken, kalp atım sayısı artar. Bu oluşan değişiklikler kalp hastalarının hassas bir dengede olan kalp sağlıklarını bozarak önemli sorunlara neden olabilir. Orucun, kalp rahatsızlığı olmayan bir insana, kalp açısından bilinen bir zararı yoktur. Ancak kalp hastalarında olumsuz etkileri olabilir. Bu durum, daha çok oruç tutmaması gereken kişilerde görülmektedir. Özellikle yaz dönemlerinde sıcak hava nedeniyle vücuttaki sıvı ihtiyacı arttığından, az sıvı alımı kan akışkanlığının zorlaşmasına yol açar. 

TEDAVİ TAMAMLANMALI

Özellikle koroner arter hastalığı tanısı almış ve tedavi olmamış hastaların, kalp krizi geçirme riskleri nedeniyle oruç tutmaları uygun değildir. Öncelikle bu hastaların balon-stent tedavileri veya bypass ameliyatları tamamlanmalı. Ayrıca, ileri düzeyde kalp yetmezliği hastalığı veya önemli derecede kalp kapak hastalığı olanlar, ciddi ritim bozukluğu olan hastaların oruç tutmaları önerilmez. 

ÖNCE MUAYENE SONRA ORUÇ

Rutin kontrolden farklı olarak açlık ve bunu takiben tokluk kan şekeri tayinleri, EKG, eforlu EKG ve ekokardiyografik genel inceleme yeterli olmaktadır. İdrar artırıcı ilaç alanlar, oruçlu oldukları sürede sıvı alamayacakları için özellikle de sıcak havalarda tansiyon düşüklüğü yaşayabilirler. Bu durum böbrek yetmezliğine de neden olabilir. 

İFTARI ÖĞÜNLERE BÖLÜN

İftarda uygun olmayan yeme alışkanlığı ve sigara kalp krizine neden olabilir. Kalp yetersizliği olan hastalarda sıvı dengesizliği ritim bozukluklarına sebebiyet verebilir. Az sıvı içilmesi aynı zamanda böbreklerin çalışmasını bozar, zehirli maddelerin kanımızdan temizlenememesine neden olur. Teravih namazına gidecek hastaların iftar yemeklerini az yiyerek efor sırasında kalbini az yormaları uygundur. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX