0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Mayıs 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:14 Mayıs 2019 Salı 08:00:00

Hurmanın çekirdeği de şifalı

Hurma çekirdeklerini biriktirip toz haline getirin. Elde ettiğiniz tozu içeceklere karıştırarak ya da salatayla birlikte tüketerek birçok hastalıktan kurtulmanız mümkün. 

Özellikle ramazan ayında daha fazla tüketilen hurmayı yedikten sonra çekirdeğini çöpe atarız. Oysa ki, çekirdeği de meyvesi kadar faydalıdır. Hurma çekirdeğinin, böbrek ve karaciğerin toksinlerden korunmasından DNA hasarını önlemeye, hatta saçların beyazlamasını durdurmaya kadar pek çok yararı mevcuttur. Hurma çekirdeğini, öğüterek toz haline getirip tüketebilirsiniz. Beslenme uzmanları hurma tozunun faydalarını şu şekilde sıralıyor:

ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR

Hurma çekirdeği, kan şekeriyle ilgili sorunları, diyabeti ve ilgili komplikasyonları tedavi etmede etkilidir. Araştırmaya göre, çekirdekler, karaciğer ve böbrekte erken diyabetik komplikasyonlara karşı potansiyel koruyucu etkiler göstermiştir. 

PROSTAT KANSERİNE KALKAN

Yoğun miktarda lif içerir. Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların atık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. Prostat kanseri oluşumunu önler.

SAÇ BEYAZLAMASINI YAVAŞLATIR

Hurma çekirdeğinin yağı da son derece faydalıdır. Bu yağda, pigment kaybına karşı koruma sağlayan minareller çoktur. Bunlardan ikisi pigment üretimini teşvik eden bakır ve pantotenik asittir (B5 vitamini). Saç rengi, melanin miktarına göre belirlenir. Yaşlandıkça vücudumuz daha az melanin üretir ve saçlarımız griye döner. Hurma çekirdeği yağıyla, saçın yeterli miktarda melanin üretmesi sağlanabilir. 

ENFEKSİYON DÜŞMANIDIR

Hurma çekirdekleri, çeşitli patojenik virüslere karşı antiviral ajanlar olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olabilir. 

ANTİOKSİDAN ZENGİNİDİR

Hurma çekirdekleri, antioksidan bakımından zengindir, antioksidanlar da hastalıklara neden olan serbest radikalleri temizleme yeteneğine sahiptir.  Vücudun oksidatif stres hasarına karşı korunmasına yardımcı olur.   

TÜRK KAHVESİ GİBİ PİŞİREBİLİRSİNİZ

Kahve için bir katkı maddesi olarak hurma çekirdeği tozu kullanılabilir. Sadece kahvenize çok az ekleyebileceğiniz gibi, Türk kahvesi gibi de pişirebilirsiniz.

Smoothies veya meyve suları içine de katabilirsiniz.

Kurabiyelere hurma çekirdeği tozu koyabilirsiniz. 

Salatalara ekleyebilirsiniz.

BÖBREK DOSTU

Karaciğer ve böbrekleri hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışma, hurma çekirdeği ekstraktının böbrek ve karaciğer toksinlerine karşı koruma sağladığını ortaya koymuştur. 

KARACİĞER HASARINI ÖNLER

Bir araştırmaya göre hurma çekirdeklerinin, karaciğer hasarına ve oksidatif DNA hasarına karşı savunma sağladığı görüldü. 

GÜNEŞ ALMAYAN YERDE KURUTUN

Hurma çekirdeklerini biriktirip iyice yıkadıktan sonra, tam güneş almayan bir yerde kurutun. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak kuruması 3 gün kadar sürebilir. Tamamen kuruttuktan sonra, hiçbir katkı maddesi eklemeden kahverengiye dönüşene kadar kavurun ve kahve makinesinde öğütün. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX