0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Aralık 2018 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:14 Aralık 2018 Cuma 08:00:00

Baş dönmesi panik atak belirtisi

Bir türlü geçmeyen baş dönmesinin nedeni panik atak olabilir. Ölüm ve aklını kaçırma korkusuna neden olan bu hastalık terapilerle geçiyor.

Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülen panik atak özellikle 30'lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Belirtilerinin çoğu zaman kalp krizi başta olmak üzere, aklını kaçırma ve ölüm hissiyle karıştırıldığını söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar şunları dile getirdi;

ENDİŞEYE NEDEN OLUYOR

“Panik atak, toplumun özellikle genç kesiminde sıkça rastladığımız psikolojik hastalıkların başında geliyor. Kişiler panik atak belirtilerini kalp krizi, felç geçirme belirtileriyle karıştırarak ölüm veya aklını kaçırma korkusu yaşamaktadır. Hastalığın psikolojik kaynaklı olduğunu öğrendiklerindeyse krizin tekrarlamasına yönelik endişeleri artmaktadır. Fakat panik atak teşhisi konulan bireyler şunu bilmelidir; bu hastalık iyileşebilir.” Prof. Dr. İsmet Kırpınar sözlerine şöyle devam etti: 

EN FAZLA YARIM SAAT SÜRER

“Aniden başlayan sıkıntı, nefes alamama, hızlı kalp atışı, göz kararması, dakikalar içinde en yüksek seviyeye ulaşır. Yoğun korku, çarpıntı, terleme,  titreme ya da sarsılma, boğulma hissi, göğüs ağrısı, bulantıya; karın ağrısı, baş dönmesi, düşme, bayılma hissi, üşüme, ürperme ya da ateş basmaları gibi belirtiler de eşlik edebilir. Atakların 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10 ile 30 dakika devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Kişi o an kalp krizi geçirdiğini ya da felç olduğunu düşünerek yoğun ölüm veyafelç olma korkusu yaşar. Bazen de kontrolünü kaybedip aklını kaçırdığını düşünerek kendisine ya da çevresindekilere zarar verme korkusuna kapılır.” 

NEDENİ: BEYİN HORMONLARININ ANORMAL ÇALIŞMASI   

Panik bozukluğunun neden ve nasıl oluştuğuna ilişkin iki bilimsel açıklama olduğunu belirten Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Nedenlerden biri; panik atak, beynimizde nöron adı verilen hücrelerden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşur. Diğer neden ise; günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan ve tamamen doğal ve zararsız olan çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin, hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bununla birlikte endişe ve korku dozajının artması sonucu oluşur. Panik bozukluk, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastanın ve ataklarının özelliğine göre seçilen SSRI ve SNRI türleri başta olmak üzere antidepresan ilaçların etkinliği yüksektir. Psikoterapiler içinde ise panik bozukluğun tedavisinde etkinliği gösterilmiş ve en sık kullanılan yöntem, bilişsel-davranışçı terapidir” dedi.

Düşünceleri değiştirmeye odaklanmalı

Panik atak tedavisinde kullanılan 'bilişsel davranışçı terapi' düşünceleri değiştirmeye odaklanan kısa süreli bir psikoterapi yöntemidir. Danışanın, terapiste başvurduğu dönemdeki sorunlarından yola çıkar; ancak temelde, kişinin geçmişte bir olay ya da yaşanan bir süreç nedeniyle geliştirdiği mantıksız düşünce, uyum sağlamayan duygu ve davranışlarını değiştirmesini hedefler. Çünkü kişinin bugünkü rahatsızlığı, bu düşünce, duygu ve davranışlarını sürdürmesinden kaynaklanmaktadır. 

ÖDEVLER VERİLİR

Bu terapi, danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıtmalar ve bu çarpıtmaları destekleyen davranışların tespit edilmesi ve düzeltilmesini hedefler. Terapi, düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı yönettiğini varsayar. Buna göre, duygularımızı ve düşüncelerimizi dış etkenler (başka kişiler, olaylar vb) değiştirmez. Bu düşünce şekli, şartlar ne olursa olsun duygularımızı ve davranışlarımızı kontrol edebilmemizi kolaylaştırır. Terapi,  ortalama 16 seans sürer ve danışanla, terapistin ortak çabalarına dayalıdır. Danışanın ev ödevlerini yerine getirmesi çok önemlidir. Ev ödevinde, önemli duygular ve onlara bağlı olan duygularla ilgili günlük tutuma, olumsuz veya gerçek dışı alışkanlıkları saf dışı bırakma üzerine odaklanılır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX