0530 708 54 54
0530 708 54 54
01 Haziran 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:01 Haziran 2019 Cumartesi 08:00:00

Emrolunduğu gibi dosdoğru ol

Hz. Peygamber, 'Müslüman, dilinden ve elinden emin olunan kişidir' buyurmuştur. Yalandan uzak durup dürüstlüğü esas almak, müminlerin en belirleyici vasfıdır.

İmanla doğruluk arasında, sıkı bir bağ vardır. İnsan, Rabbine karşı sadık olmalı, O'nu tasdik etmeli, sonra da niyet ve eylemleriyle tutarlı ve doğru bir yol izlemelidir. Bu nedenle söz ve davranışlarda dosdoğru olmak, müminlerin en belirleyici vasfı haline gelmiştir. Söz gelimi bir mümin hoşlanılmayan bazı özelliklere sahip olabilir, olaylar karşısında korkak tavırlar sergileyebilir ama onun yalancı biri olması asla kabul edilemez. İnsanın ve toplumun sağlıklı bir hayata sahip olması için yalandan uzak durulması, dürüstlüğün esas alınması gerekmektedir. 

TOPLUMSAL HUZURU BOZAR 

Zira yalan, dedikoduya, dedikodu da insanların birbirlerine nefret beslemesine sebep olur. Nihayetinde düşmanlığa yol açar. Böyle bir ortamda emniyet içinde yaşamak imkânsız hale gelir. Dolayısıyla, bireysel ve toplumsal açıdan huzurlu olmak için yalandan sakınmak gerekir. Bu durum, bireylerin vicdanen rahat olmaları için de gereklidir. Yalan, insan fıtratına aykırı olduğu için, günah kirinden uzak, saf bir mümin kalbi, yalan söylenirken rahatsız olur, doğruluk karşısında ise sükûnet bulur. İslam, bir erdem olarak doğruluğu benimsemiş ve teşvik etmiştir. 

MÜSLÜMANLARA YAKIŞMAZ 

Allah Resulü, “Yalancılıktan kaçının. Çünkü ister ciddi olsun, isterse şaka yollu olsun yalan söylemek Müslüman'a yakışmaz” buyurarak konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Yine Hz. Peygamber, “Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların emin olduğu kişidir” buyurmuştur. Müslümanlar, özü sözü bir insan olmalıdır. Yani söz ve eylemleri uyum içinde olmalıdır. Bu özellikleri bünyesinde barındıran bir Müslüman, dünyada ve ahirette razı olunan bir kul haline gelecek ve ebedi mutluluğu yakalayacaktır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX