0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Şubat 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:19 Şubat 2019 Salı 08:00:00

Bronşitin ilacı muşmula çayı

Kurutulup çay olarak içilen 'muşmula' öksürük ve boğaz ağrısından eser bırakmıyor. Bronşit ve gribi kısa sürede geçiriyor.

Mayhoş bir tadı olan muşmula meyvesine bazı bölgelerde töngel, döngel, ezgil, beşbıyık, gelinboğan ve sarı erik isimleri veriliyor. Son derece farklı olan tadından ötürü pek sevilmese de aslında kendisi tam bir sağlık deposudur. Muşmula; Hindistan, Japonya ve Moldova başta olmak üzere, ülkemizin de çeşitli bölgelerinde yetişebilen bir meyvedir. Sonbaharda hasadına başlanan muşmula faydalarıyla kış mevsiminin gözde meyvelerinden biri olmaya adaydır. Özellikle bronşit gibi ciddi sağlık problemlerini kökünden çözen bu mayhoş meyvenin bilmediğimiz birçok faydası da bulunuyor. Muşmulanın şeker oranı son derece düşüktür. Kalori bakımından da zayıf olan meyvenin yaprakları kaynatılıp suyu içildiğinde diyabet hastalığına iyi gelmektedir.  

TADINI SEVMEYEBİLİRSİNİZ 

Özellikle çay olarak tüketildiğinde geçmek bilmeyen şiddetli öksürük ve solunum yolu rahatsızlıklarına şifa olur. Tadını sevmeseniz de yararlarından faydalanmak için mutfağınızdan eksik etmeyin. Sık sık hasta oluyorsanız ve geçmek bilmeyen kuru öksürüğünüz varsa muşmula çayı size iyi gelecektir. Bir avuç muşmulayı, bir litre suda kaynatın. Yaklaşık 15 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve süzün. Sıcak bir şekilde içmeye özen gösterin. Bir bardak muşmula çayına bir çay kaşığı bal ekleyin. Günde 2 defa tüketebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde vücuttaki yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur, zararlı maddelerin atılmasını sağlar. 

KANSIZLIĞA ÇÖZÜM OLUR 

Düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık için iyi bir çözüm kaynağıdır. Demir emilimini hızlandırır. Aynı zamanda kolon ve cilt kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Kan dolaşımını hızlandırarak, beyne düzenli oksijen iletilmesini gerçekleştirir. Sonuç olarak zihin üzerinde olumlu etkileri vardır. Kabuklarını kaynatıp içtiğinizde depresyon hapı kadar etkilidir. 

YETİŞTİĞİ TOPRAĞA GÖRE RENK ALIR

Muşmula cinsleri bölgeye göre değişebilir. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte olurken bazı kesimlerde açık yeşil renkleri olur. Fakat tadı genelde aynıdır. Tüylümuşmula kabuğunun içerisinde beyaz renkte elmanın içini andıran tabaka bulunur, merkezindeyse çekirdeği vardır.   

REÇELİ YAPILIR

İlk toplandığı ve tam olgunlaşmadığı haliyle sert bir yapıdadır. Yendiği takdirde boğazda sıkıntı veren bir his oluşturur. Bu nedenle toplandıktan ve satın alındıktan sonra evde bir süre bekletilir. Zamanla yumuşar ve kolay yenilenebilir hale gelir. Özel tadını kazanır. Sirke, pekmez, reçeli yapılabilir.

BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ÖNLER

Muşmula yaprağı kaynatılarak içildiğinde böbrek taşlarının oluşmasını engelleyebilir. Bazı sağlık uzmanları, muşmulanın maydanoz kökleriyle iyice öğütülerek tüketilmesinin böbrek taşlarını düşürebileceğini savunmaktadır. Muşmula bağırsak hareketlerini artırarak sindirim sistemine katkıda bulunur. Bol miktarda C vitamini içerir, sindirim sistemi organlarının sağlığını korur. İltihap giderici ve antioksidan özelliğiyle zararlı toksinleri yok etmede birebirdir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX