0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Mayıs 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:21 Mayıs 2019 Salı 08:00:00

Ortak üretime Rusya'dan destek

Başkan Erdoğan'ın S-400 anlaşmasının ardından, S-500 hava savunma sisteminin birlikte üretilebileceği açıklamasına Rus uzmanlar, Bu işbirliği mümkün karşılığını verdi. 

Devlet Başkanı Erdoğan, önceki akşam Dolmabahçe Ofisi'nde üniversite öğrencileriyle bir araya geldiği iftardan sonra gençlerin sorularını yanıtlarken, S-400 anlaşmasında geri adım atılmayacağını dile getirmiş, “S-400'den sonra bir de S-500 söz konusu. S-500'de de ortak üretim söz konusu olacak” diye konuşmuştu. Erdoğan'ın bu açıklamasına, dün Rusya'dan yanıt geldi. 

MÜŞTEREK ÜRETİM MÜMKÜN 

Başkan Erdoğan’ın mevcut S-400 anlaşmasının ardından, S-500 sistemlerini Rusya ile müşterek olarak üretmeye yönelik sözlerini değerlendiren Rus uzmanlar, Rusya’nın önceden böyle deneyime sahip olduğunu ve bu alanda işbirliğinin mümkün olduğunu belirtti. Russia Today’e (RT) konuşan Rus askeri uzmanlar, Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendirdi.

TEKNİK STANDART SİSTEMİ  

Sputnik'in haberine göre uzmanlar, daha önce Rus yetkililerin Türkiye ile bu alanda ortak üretimin mümkün olduğunu açıkladıklarına, bunun için iki ülke arasında tek bir teknik standart sistemin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Rus askeri dergisi Arsenal Oteçestva Satış Müdürü Aleksey Leonkov, füze savunma sistemlerinin ortak üretimi alanında işbirliğinin genişletilmesinin teorik olarak mümkün olduğunu belirtti. 

HİNDİSTAN ÖRNEĞİNİ GÖSTERDİLER 

Rusya’nın Hindistan’la buna benzer bir deneyiminin olduğunu söyleyen Leonkov, şöyle konuştu: “Örneğin Hindistan’da tank parçaları üretimimiz mevcut. Su-30MKİ tankı üretiliyor, Hintliler tankı kendi ekipmanlarıyla tamamlıyor ve kendi silah sistemlerine uyumlu hale getiriyor. Yani Rusya’nın, başka ülkelerle birlikte askeri araç üretimi alanında deneyimi var.” Türkiye’den daha önce Rusya ile 5. nesil avcı uçaklarının üretimiyle ilgili işbirliğinin mümkün olduğu yönünde açıklamalar da gelmişti. 

5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI KONUSU 

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Halk Konseyi üyesi, Natsionalnaya Oborona dergisinin genel yayın yönetmeni İgor Korotçenko, daha önce yaptığı değerlendirmede ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını vermekten vazgeçmesi durumunda, Türkiye'nin başka bir alternatife sahip olduğunu belirterek, “Türk siyasi ve askeri yetkililer alternatif arayışına girerse, böyle bir alternatif var. Su-57. Rusya'nın yeni 5. nesil savaş uçağı, özellikleri açısından büyük ölçüde F-35'ten çok daha iyi. Eğer Başkan Erdoğan, bu türden Rus yapımı savaş uçağına ilgi gösterirse, bu noktada Rus-Türk ortak 5. nesil savaş uçağı da geliştirilebilir” ifadelerini kullanmıştı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX