0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:24 Mayıs 2019 Cuma 08:13:00

Üretici 'ivme' paketi

Hazine Bakanı Albayrak cari açığa ilaç olacak İvme Finansman Paketi’ni açıkladı. Yerli üretimi destekleyen kampanyayla üreticilere toplamda 30 milyar liralık finansman sağlanacak. Kredi, uzun vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz olacak.

Hükümet, üretici ve ihracatçıya sağladığı teşvik ve finansal desteklerle ekonomiyi güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İVME Finansman Paketi”ni açıklayarak üreticilere yeni bir müjdeli haber verdi. Cari açığın düşürülmesinin hedeflendiğini hatırlatan Berat Albayrak, “Bu pakete, İVME Finansman Paketi adını verdik. Yani; İleri, Verimli, Milli Endüstri Finansman Paketi” dedi. 

30 MİLYAR LİRALIK DEV FİNANS

Berat Albayrak, yeni destek paketiyle, dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacağına dikkati çekti. Paket kapsamında, ‘ham madde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım’ olarak üç ana faaliyet alanı belirlendiğini vurgulayan Albayrak, “Prensipler çerçevesinde üç ana faaliyet alanına 3 kamu bankasının (Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank) katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacağız” diye konuştu. 

ÜÇ ANA FAALİYET ALANI VAR

Hammadde ve ara malı imalatı alanında, kimyasal/medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri öncelikli olmak üzere toplamda 25 alt başlıkta yer alan sektöre destek verileceğini vurgulayan Albayrak, “Makine imalatı sektöründe öncelikli 6 sektörde toplamda 22 alt başlıkta üretimi destekleyeceğiz. Tarım sektöründe ise “seracılık”, “soya, mısır, ayçiçeği üretimi”, “hayvancılık-yem bitkisi üretimi” ve “Birlikte Ekipman Paketi”nden oluşan finanse edeceğimiz dört başlık belirledik” ifadelerini kullandı. 

FAİZİ ENFLASYON ENDESKLİ

Yeni finansman kredi paketinde üreticiye “Enflasyon Endeksli Kredi Seçeneği” ve “Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) Endeksli Faiz Seçeneği” olarak 2 farklı faiz seçeneği sunulacak. Enflasyon faiz seçeneğinde, 0-2 yıl için TÜFE 2 puan, 2-10 yıl için TÜFE 3 puan olarak uygulanacak. DİBS faiz seçeneğinde, 0-2 yıl için DİBS 1 puan, 2-5 yıl için DİBS 2 puan, 5-10 yıl içinse DİBS 3 puan olarak güncellenecek. 

HAZİRAN İTİBARIYLA CARİ FAZLA VERİLECEK

2018 Mayıs itibarıyla yaklaşık 58 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaşan cari açığın, 2019 Mart itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 13 milyar dolar seviyesine gerilediğini anımsatan Hazine Bakanı Albayrak, şunları kaydetti: “Haziran ayından itibaren Türkiye'nin cari fazla vereceğini öngörüyoruz. Yeni Ekonomi Programın'da (YEP) 2019 yılı için biz yaklaşık 26 milyar dolarlık bir cari açık hedefi koymuştuk. Bu ivme ve istikamet böyle devam ederse, 2019 yılı en yüksek cari fazla verdiğimiz yıl olacak.” 

3 SEKTÖRE CANSUYU 

1-HAM MADDE 

Ne üretmeli? 

• Medikal, eczacılık

• Plastik, kauçuk 

• Suni ve sentetik iplikler 

• Kağıt karton ve mukavva 

Yatırım kredisi 

2 yıla kadar geri ödemesiz, en fazla 10 yıl vade. Azami kredi tutarı 150 milyon TL. 

İşletme kredisi 

1 yıla kadar geri ödemesiz, en fazla 5 yıl vade. Azami kredi tutarı 30 milyon TL. 

2-MAKİNE İMALATI 

Ne üretmeli?

• Elektrikli makine ve aksamları 

• Bilgisayar, elektronik, optik 

• Motorlu taşıtların parçaları 

• Motor ve aksamları 

• Genel endüstri makineleri 

• Elektrikli teçhizat 

Yatırım kredisi 

2 yıla kadar geri ödemesiz, en fazla 10 yıl vade. Azami kredi tutarı 150 milyon TL. 

İşletme kredisi

1 yıla kadar geri ödemesiz, en fazla 5 yıl vade. Azami kredi tutarı 30 milyon TL. 

3-TARIM 

Ne üretmeli? 

• Modern seracılık 

• Soya, mısır, ayçiçeği 

• Hayvancılık, yem bitkisi 

Yatırım kredisi

Seracılıkta 84 ay, diğer alanlarda 60 aya kadar vade imkanı sunuluyor. 

İşletme kredisi

Seracılıkta 14 ay, diğer alanlarda 12 ay vade imkanı sunuluyor. İşletme giderlerinin tamamı için kredi verilirken, sera modernizasyon tutarının yüzde 75’ine kredi çıkıyor. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX