0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:17 Mayıs 2019 Cuma 08:00:00

KOBİ'lere 3 ayda 566 milyon lira

KOSGEB tarafından 2019’un ilk çeyreğinde, 35 bin 150 KOBİ’ye 566 milyon liralık destek sağlandı. 6 farklı alanda sunulan finansman imkanının 415 milyon TL’si geri ödemesiz verildi. En çok başvuru girişimcilik programı için yapıldı.

KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijitalleşmeden Ar-Ge’ye, üretimden ihracata, istihdamdan tanıtım faaliyetlerine kadar pek çok farklı alanda finansmana erişimini kolaylaştırmak için, hükümet tarafından verilen destekler her geçen gün katlanarak artıyor. Bu kapsamda KOBİ ve girişimcilere uzun yıllardır en büyük desteği veren kurumların başında da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) geliyor. 

6 alanda 17 program 

İş kurmak, işini büyütmek, finansman sıkıntısını gidermek isteyenlerin yardımına yetişen KOSGEB, KOBİ'lere 6 başlık altında Ar-Ge'den girişimciliğe, laboratuvar hizmetlerinden uluslararasılaşmaya, yerli ve milli üretime kadar pek çok alanda 17 programla destek sağlıyor. Kurum, güncellenen destek programları ve yeni çıktığı çağrılarla yılın ilk çeyreğinde toplamda 566 milyon liralık destek ödemesi gerçekleştirdi. 

İşbirliği yap teşviki kap 

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı'nı yüksek teknolojik dönüşüme uyarlayan KOSGEB, bu yıl girişimcilere 360 bin liraya kadar destek imkanı sağladı. İşbirliği Destek Programı’yla ilk kez teknoloji düzeyi yüksek KOBİ'lere, büyük işletmelerle işbirliği yapmaları durumunda 10 milyon liraya varan destek kararı alan kurum, Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’yla orta-yüksek ve yüksek teknolojili her bir ürün için 5 milyon liraya kadar bütçe ayırdı. KOSGEB ayrıca, KOBİ Gelişim Destek Programı'nda 'İmalat Sanayiinde Dijitalleşme' çağrısına da çıktı. İlk 3 ayda 35 bin 150 KOBİ ve girişimciye finansal destek sağlandı. Destek ödemelerinin 415 milyon lirası geri ödemesiz, 47 milyon lirası geri ödemeli olarak gerçekleşti. İşletmelerin ve girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla da 104 milyon liralık finansman sağlandı. Yılın ilk çeyreğindeki KOSGEB desteklerine program bazlı bakıldığında, 178 milyon lirayla girişimcilik destekleri ilk sırada yer aldı. KOSGEB, ilk 3 aylık dönemde KOBİ Gelişim Destek Programı ile işletmelere 129 milyon liralık destek sağladı. KOBİ'lerin teknolojik üretim ve yatırımları için diğer programlar çerçevesinde 259 milyon lira aktarıldı. 

Hangi alanda kaç TL veriliyor?

KOSGEB tarafından girişimciliği desteklemek yeni işletmelerin kurulması için geleneksel girişimcilere 60 bin, ileri girişimcilere 360 bin liraya kadar katkı sağlanıyor. Araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine 750, endüstriyel uygulama projelerine 818 bin lira, KOBİ Teknoyatırım-KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım ile Stratejik Ürün Destek programlarına ise 5'er milyon liraya kadar destek veriliyor. İşletme geliştirme, büyüme, uluslararasılaşma kapsamında KOBİ’lere 8 farklı başlık altında 60 binle 10 milyon lira arasında değişen miktarda destekler veriliyor. Ayrıca Kredi Faiz Destek Programı kapsamında, KOBİ'lerin finansal sorunlarının çözümü için 300 bin lira destek sağlanıyor. Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı’yla da 500 bin liraya kadar katkı sunuluyor. 

Devam eden destekler

“İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı” projesi kapsamında KGF, uluslararası ticarette rekabet gücünü artırmak amacıyla, KOBİ’lere 3 milyar lira kredi kullandıracak. 12 ayı ödemesiz toplam 60 ay vadeli finansman kredisinde işletme başına limit bir milyon lira. n Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOBİ'lere yönelik 50 milyon euro büyüklüğünde yeni bir proje için teklif çağrısına çıktı. Yeni proje teklif çağrısında, “Yaratıcı Endüstriler” başlığında proje bütçe limitlerinin bir ila 5 milyon euro, “Ar-Ge” başlığında ise 2 ila 10 milyon euro olacağı açıklandı. n Teknolojinin tabana yayılması ve ihracatın artırılması hedefiyle KOSGEB, KOBİ TEKNOYATIRIM programını başvuruya açtı. Programla KOBİ'lere 5 milyon liraya varan destek verilecek. Çağrı esaslı olmayan program, yıl boyunca sürekli başvuruya açık olacak. Program şartlarına uyanlar her zaman başvuru yapabilecek.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX